Barbaroslar dizisindeki Oruç Reis kimdir? Oruç Reis ne zaman ve nerede öldü?

TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı dizisindeki Oruç Reis sosyal medyanın gündemine düştü. Tarihi gerçekleri diziye konu eden Barbaroslar dizisindeki tarihi karakterler de gündeme geldi. Barbaroslar dizisinde Oruç Reis karakterine Engin Altan Düzyatan hayat veriyor. Tarihte Barbaros Hayreddin Paşa’nın abisi olan Oruç Reis nerede ve ne zaman öldü?

TRT 1 ekranlarında ilk bölümü ile izleyiciyle buluşan Barbaroslar dizisindeki tarihi karakterler merak edildi. Engin Altan Düzyatan’ın hayat verdiği Oruç Reis’in ise kim olduğu sosyal medyanın en çok konuşulan konusu oldu. Barbaros Hayreddin Paşa’nın abisi olan Oruç Reis, Osmanlı Devleti’ne girmeden önce Cezayir’e ele geçirdi. Peki, Barbaroslar dizisiyle gündeme gelen Oruç Reis gerçekte kim?

ORUÇ REİS KİMDİR?

1470 – 1474 yılları arasında doğduğu düşünülen Oruç Reis, bir Osmanlı denizcisidir.

Babası, Vardari Yâkub Ağa, 1462’de Midilli’nin fethine katıldı ve Bonova köyü kendisine tımar olarak verildi. Burada yerleşip evlenen Yâkub Ağa'nın; İshak, Oruç, Hızır ve İlyas adını verdiği dört oğlu oldu.

Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa’nın abisidir.

İyi bir öğrenim gören kardeşler, devrin denizci milletlerinin dilleri olan İtalyanca, İspanyolca, Fransızca ve Rumca'yı öğrenerek yetiştiler.

Gençliğinde gemiciliği ve deniz ticaretini çok iyi öğrenen Oruç Reis; cesareti, zekası ve girişimciliği ile kısa zamanda bir gemi sahibi oldu.

Suriye, Mısır, İskenderiye ve Trablusşam’a mal taşıyarak, oradan aldıklarını Anadolu’ya getiren Oruç Reis, bir seferinde Rodos Şövalyeleri'nin büyük savaş gemileriyle karşılaştı ve esir düştü.

Yaklaşık üç sene esir kalan Oruç Reis, daha sonra oradan kurtularak Memlük Devleti’nin hizmetinde amirallik yaptı.

Türk denizcilik tarihinde önemli bir yeri olan Cerbe Adası, Oruç Reis tarafından 1513 yazında fethedildi. Burayı kendisine üs edinip, Doğu ve Batı Akdeniz’de pek çok gemi zapteden Oruç Reis, Papa’ya ait olan ve o zamanın dev savaş gemilerini ince tekneleriyle ele geçirmesi, şöhretini Avrupa ve dünyaya ulaştırdı.

İtalyanlar bu başarıları ve tanınmasının ardından kızıl sakalından ötürü kendisine Barbarossa lakabını vermişlerdir. Oruç Reis'in ardından kardeşi Hızır da ağabeyine hürmeten aynı lakabla anıldı.

 

Cezayir’de bir devlet kurmaya karar veren Oruç Reis, kısa zamanda bu toprakları ele geçirdi. İspanya Kralı Şarlken, Cezayir’e donanma gönderdiyse de, Oruç Reis’i elde ettiği yerlerden çıkaramadı.

Becâye kuşatması sırasında Oruç Reis, sol kolundan ağır yaralandı ve hekimlerin tavsiyesiyle bu kolu dirsekten kesildi. Tek kolla mücadelede de şevk ve azminden hiçbir şey kaybetmeyen Oruç Reis, iyileşince derhal denize açıldı ve pek çok gemi ele geçirdi.

ORUÇ REİS NE ZAMAN VE NASIL ÖLDÜ?

Düşmanı yararak bir kısım leventleriyle birlikte ırmağı geçen Oruç Reis, yirmi kadar levendini düşman tarafında bırakmak zorunda kaldı. Oruç Reis, kurtulma ümidi olmadığını bile bile, leventlerini yalnız bırakmamak için tekrar düşmanların arasına daldı.

Nehri geçmeye çalışırken leventlerinin çoğu öldü. Tek kollu Oruç Reis ise yanındaki son levendin de öldüğünü gördükten sonra, aldığı mızrak yarası sonucu vefat etti.

Oruç Reis'in ölümünü İspanya Kralı'na ispatlamak isteyen İspanyollar, cesedin başını keserek almışlar ve bal dolu bir torba içerisine koyarak İspanya'ya götürmüşlerdir.

Bunu yapmalarının nedeni, birçok kere Oruç Reis'le çatışmaya giren İspanyolların, onu öldürdüklerini İspanyol Kralı'na bildirmelerine rağmen Oruç Reis’in ölmemiş olmasıdır.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi