Bankalar harekete geçti. Kur Korumalı Mevduat için yeni karar. Merkez Bankası KKM kararının ardından bankalar ilk adımı attı: Döviz dönüşlü KMM hesapları açılmasına son verdi
Merkez Bankası, büyüklüğü 124.74 milyar dolara ulaşan KKM hesaplarını azaltmak için yeni uygulamaları devreye aldı. Bankalar, ilk adım olarak dijital kanallardan döviz dönüşlü KKM hesabı açılmasına son verdi.
Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, toplantı üzerine toplantı yapan hatta önceki gün Merkez Bankası ile de bir araya gelen bankacılık sektörü ilk hamle olarak mobil ve internet şubelerinden döviz dönüşlü KKM hesabı açılmasına son verdi.
Şubelerden bu hizmet devam ederken bankacılık sektörü kaynakları tasarruf sahibini ikna için mobil uygulamadan kaldırıldığını dile getirdi.
Öte yandan sektör kaynakları mevduatta ikili faiz döneminin de başlayabileceğine işaret etti.
ŞUBEDEN KKM YAPILABİLİYOR
Bir bankacılık sektörü kaynağı, bankalarda an itibariyle sistemlerin tüm kontrolleri yapacak durumda olmadığı ve manuel kontrol sağlanabildiği için mobil ve internet şubelerinden döviz dönüşlü KKM yapılmasını kapatıldığını söyledi.
Kaynak, şubelerden şu an işlemlerin yapıldığını dile getirerek KKM müşterisinin TL vadeli mevduata iknası için de birebir görüşme yapılabilen şubelerin daha uygun olduğunu vurguladı.
KKM BÜYÜKLÜĞÜ 124 MİLYAR DOLAR OLDU
Merkez Bankası, büyüklüğü 124.74 milyar dolara (3.36 trilyon lira) ulaşan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarını azaltmak için yeni uygulamaları devreye aldı.
Buna göre, bankalara TL dönüşlü KKM hesaplarından TL mevduata geçiş için yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından TL vadeli mevduata geçiş için ise yüzde 5 hedef kondu.
Bankacılık sektörü kaynakları yüzde 25’e kadar gerileyen TL mevduat faizlerinin bu hamleyle yüzde 40 seviyesine kadar yükselmesini beklerken, KKM büyüklüğünde ise yüzde 15’lik bir çözülme yaratabileceğini hesaplıyor.
Bankalar 28 Ağustos’ta hesaplama dönemi başlayacak olmasına rağmen bu hafta başında TL vadeli mevduat faizlerinde hareketliliğe başladı ve bazı bankalarda yüzde 33 TL mevduat faizi seviyeleri görüldü.
TL mevduat faizleri haziran Para Politikası Kurulu kararı öncesinde yüzde 45-48’e kadar çıkmış, atılan adımlar sonrası yüzde 25’e kadar gerilemişti