Balıkesir'deki o fabrika hakkında korkunç iddialar. Fabrikanın yakınında insan kolu bulundu. Fabrikanın içinden bacak çıktı.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Balıkesir'de 11 kişinin öldüğü mühimmat fabrikasındaki patlamaya dair iddialarda bulundu. Çömez, “Birkaç gün önce fabrikanın hemen yakınındaki bir yokuşta insan kolu bulunmuş. 2 gün önce de fabrikanın içinde insan bacağı bulunmuş.” dedi ve tepki gösterdi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Balıkesir'de 11 kişinin öldüğü mühimmat fabrikasındaki patlamaya dair Meclis'te basın toplantısı düzenledi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın patlama ardından olay yerine giderek yaşananlarla ilgili bilgi aldıklarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bir süre sonra taziye ziyareti gerçekleştirdiğini belirten Çömez, “O gün bugündür fabrikada neler oldu, 11 kişi neden hayatını kaybetti, kimse konuşmadı” dedi.
2002 yılında kurulan fabrikaya 2016 yılındaki darbe girişiminden sonra kayyum atandığını hatırlatan Çömez, AK Parti’nin Balıkesir il yönetiminde bulunan fabrika sahibi hakkında FETÖ üyesi olma gerekçesiyle soruşturma başlatıldığına işaret etti.
“HÜLLE YAPILDI”
Fabrikaya atanana kayyumun soruşturmanın sonucunu beklemeden harekete geçtiğini kaydeden Çömez, “Fabrikayı önce birine sattılar. O biri de fabrikayı başka bir gruba sattı. Bir anlamda hülle yapıldı. Yarın bu kişi mahkeme önünde aklanırsa, aradan geçen satışlar münasebetiyle bu fabrika artık hak sahibine verilmemesini hesapladılar herhalde. Nitekim de öyle oldu. Yargıtay tarafından söz konusu kişi beraat etti. Ama artık fabrikası kendisinin değil başkalarının” ifadesini kullandı.
“BUNA İTİRAZ EDİYORUM”
FETÖ’ye karşı verdiği mücadelenin kamuoyu tarafından iyi bilindiğini dile getiren Çömez, “Ama bu fabrika FETÖ bahane edilerek, eski AKP’li birinin elinden alınıyor. Önce birine veriliyor sonra da o biri üzerinden başkalarına satılıyor. Buna itiraz ediyorum. Hukuksuzluğa itiraz ediyorum. Haksızlığa itiraz ediyorum. Hülle yöntemiyle birilerinin malına, mülküne çökme anlayışına itiraz ediyorum. Bu adam yargıda aklanmış” değerlendirmesini yaptı.
Çek asıllı silah tüccarı Michael Strnad’ın fabrikanın ortaklarından biri olduğu yönündeki iddiaları hatırlatan Çömez, “Fabrikada daha önceden 9 milimetrelik mermiler dolduruyordu. Fakat bu ortaklığın ardından uzun namlulu silahlarda kullanılan, NATO silahlarında kullanılan daha çok Ukrayna'da kullanılan silahlarla ilgili mermilerin üretildiği öne sürüldü. İddia şu; söz konusu kişi Ukrayna'da kullanılmak üzere Amerikalılar üzerinden bir satış gerçekleştirmek için fabrikadan bol miktarda sipariş verdi ve fabrikanın kapasitesi buna yeterli değil.” şeklinde konuştu.
“SKANDAL BURADA BAŞLIYOR”
Sipariş ardından fabrikada yeni üretim bantlarının oluşturulduğunu öne süren Çömez, “İşte skandal burada başlıyor. Bu yeni üretim bantlarından bir tanesi Balıkesir'de hangi firma tarafından yapıldı? O firmanın ruhsatının olmadığı doğru mu? Yeni üretimi yapan bu bantların ruhsatsız bir fabrika tarafından üretildiği ve denetlemediği bilgisi doğru mu? Ben bunların cevabının biliyorum ama bunun cevabını İçişleri, Sanayi, Adalet ve Milli Savunma Bakanlıkları vermek zorunda. Böylesine önemli bir fabrikada ruhsatsız tezgahların bulunup bulunmadığını, bulunuyorsa neden bulunduğunu açıklamak zorundalar” diye ekledi.
“PATLAMANIN OLDUĞU YERDE 32 VARİL TİNER DEPOLANMIŞ”
Patlamanın yaşandığı gün güvenlik kameralarından alınan son görüntüsünün 08.27’de alındığını, bu görüntü alınmadan önce fabrikada elektrik kesintisi yaşandığı yönünde iddialar olduğunu belirten Çömez, “Gelelim bu elektrik kesintisinin nedenine ve söz konusu patlamayla olan alakasına. Kazanın olduğu bölgede 2025 yılında fabrikada kullanılacak 32 varil tiner depolanmış. Bir tarafta patlayıcıların olduğu, bir tarafta silah ve mühimmatların bulunduğu bir yerde siz varil 32 varil tineri nasıl tutarsınız? Bu kadar büyük bir fabrikada başka bir yer mi bulamadınız?” dedi.
FABRİKA YÖNETİMİ UYARILMIŞ
Patlamada hayatını kaybeden Özlem Özçakır’ın attığı maille mermilerin olduğu yerde tiner bulundurulamayacağı yönünde fabrika yönetimini uyardığını aktaran Çömez, “Buradan soruşturmayı yürütenlere sesleniyorum. Hayatını kaybeden Özlem Özçakır'ın gönderdiği uyarı e-maillerinin tamamı silindi. Bunların geri getirilmesi mümkün. İçişleri Bakanlığı bu maillerin hepsini getirsin ki fabrikada çok daha vahim şeyler ortaya çıkacak.” ifadelerini kullandı.
Patlamanın yaşandığı gün 13 olarak açıklanan hayatını kaybedenlerin sayısının daha sonra 11 olarak kamuoyuna duyurulduğuna işaret eden Çömez, “Elektrik kesildiği için kayıtlara ulaşamıyoruz dediler. Şimdi sorum şu, içeriye girenler kartlarını okutmadı mı? Okutmadıysa neden okutmadı? Okuttuysa bu bilgiler nerede depolandı? Niye elektrik kesintisi bahane edildi ve niye bunun kesintisiz güç kaynağıyla bu dataların bu verilerin toplanması, muhafaza edilmesi temin edilmedi. Bu olmadığı için önce 13, sonra 12, sonra 11 olarak açıklandılar. Sorduğumuzda da bunu çok üzülerek söylüyorum, ‘cesetler çok parçalı olduğu için yekpare bir çalışma yapamadık’ dendi.” şeklinde konuştu.
“BÖYLE VAHŞET OLUR MU?”
Birkaç gün önce fabrikanın yakınında bulunan bir yokuşta insan kolu, fabrika içinde ise insan bacağı bulunduğunu söyleyen Çömez, “Allah aşkına siz nasıl iş yapıyorsunuz? Siz bu ülkenin insanlarına böyle mi sahip çıkacaksınız? Koskoca patlama yaşanmış, ortalık savaş yerine dönmüş, inanılmaz ihlalleriniz, beceriksizlikleriniz ve denetimsizlikleriniz var ve aradan haftalar geçmiş insanların kolları, bacakları başka yerlerden toplanıyor. Allah aşkına böyle bir skandal, böyle bir vahşet, böyle bir yetersizlik, böyle bir beceriksizlik olur mu? Bununla ilgili İçişleri Bakanlığı'nın kamuoyuna açıklama yapmasını rica ediyorum.” dedi.
Çömez şöyle devam etti:
“Fabrikadaki patlama önce bir elektrik kaçağından kaynaklandı ve ardından tinerler alev aldı. Tinerlerden yansıyan alevler paletlerde bekleyen mermileri aldı. O gün orada 41 adet palet var. Ve o paletlerin üzeri mermilerle dolu. O kadar yoğun bir üretim yapıyorlar, o kadar yoğun bir talep var ki, üretilen mermileri ana depoya bile göndermişler. Çünkü harıl harıl üretim yapıyorlar. Mesai saatleri artmış, çalışanlar günde 16 saat çalışıyor. Hiçbir güvenlik önlemi doğru düzgün alınmamış ve iddia olarak söyleyeyim, ilk patlama alev alan orada olmaması gereken tinerlerden oluyor. Ondan sonra mermi çekirdeklerine yansıyor ki onların da orada olmaması gerekiyor. 41 adet palet var Ve bunlardan 9 adedi olay esnasında patlıyor. O patlamayla beraber havadaki toz bulutu da bir bomba haline geliyor ve koskoca işletme bir ateş topu halinde patlıyor. Patlamamış 32 palet mermi çekirdeği ise fabrikanın sahasında duruyor. İnanmayan varsa gidip baksınlar. Bunları art arda koyduğumuzda inanılmaz bir skandaldan bahsediyoruz.”