Bal ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun. İşte bal konusunda doğru bilinen yanlışlar

Birçok kişi katkısız, doğal olan balları tüketmek istiyor ancak en büyük yanılgı da bu noktada başlıyor. Yaygın olarak bilinen açıkta satılan ballar katkısız ve sağlıklıdır düşüncesi tamamen yanlış. Açıkta satılan balla daha mı faydalı? Bal için metal kaşık kullanılır mı? Süzme bal, sıvı baldan daha mı iyi? İşte bal ile ilgili ezber bozan gerçekler.

Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı, kış aylarının şifası bal hakkında doğru bildiğimiz birçok yanlış var. Havaların da soğumasıyla birlikte tüketimi artan bal için özellikle de katkısız, sağlıklı olan balı arayanlar yanılgıya düşebiliyor.

Açıkta satılan ballar daha doğaldır, bal tahta kaşıkla alınmalıdır, süzme bal daha sağlıklıdır. Tüm bildiklerinizi unutun, bal tüketirken dikkat edilmesi gerekenler ve doğru bilinen yanlışlar...

Açıkta satılan ballar katkısız değildir

Birbilenesorduk'un haberine göre birçok kişi katkısız, doğal olan balları tüketmek istiyor ancak en büyük yanılgı da bu noktada başlıyor. Yaygın olarak bilinen açıkta satılan ballar katkısız ve sağlıklıdır düşüncesi tamamen yanlış. Tebliğ ve yönetmelikler doğrultusunda markalı olarak satılan ballar için gereken tüm kontrollerin yapılmaları şart. Laboratuvar ortamında kalite ve kontrol analizleri sağlanan markalı ballar sanılanın aksine açık satılan ballardan daha sağlıklı ve güvenilirdir. Markalı olmayan balların içeriğinde ticari glikoz katkısının, antibiyotik gibi kalıntıların olup olmadığını tespit edemezsiniz. Bu maddeler farkında olmadan tüketilirse sağlığınızı olumsuz etkiler. Balın doğal ve katkısız olduğunu kokusundan, renginden ya da akışkanlığından anlayamazsınız. Balın sahte olup olmadığını anlamanın yolu tüm analizlerin yapılabileceği teknik donanıma sahip laboratuvarlardan geçiyor.

Kahvaltı sofralarımızdan eksik olmayan bal, bizlere ulaşana kadar 70 farklı analizden geçiyor. Bunların ilki, her tenekeden tek tek numune alınarak yapılan, balda ticari glikoz olup olmadığının kontrol edildiği ticari glikoz analizidir. Ardından balın cinsinin, balın su içeriğinin belirlendiği analizler yapılmaktadır. Fruktoz, glikoz, sakkaroz gibi analizlerle balda olması gereken doğal şeker miktarları kontrol ediliyor. Bu analizlerle bala dışarıdan müdahale olup olmadığı anlaşılıyor. Bunun yanında, arıya çiçeklenme döneminde şeker yedirilip yedirilmediği de analizler neticesinde ortaya çıkıyor.

Bal için tahta kaşık kullanılmalıdır

En yaygın bilinen diğer bir yanlış ise balı alırken tahta kaşık kullanılması gerektiğidir. Bu algı çok eski zamanlara yani kaşıkların alüminyumdan üretildiği zamanlara uzanır. Oysa ki günümüzde paslanmaz çelikten üretilen metal kaşıklar bal için rahatlıkla kullanılabilir ve sağlığa zararlı değildir. Paslanmaz çelik genellikle arıcılıkta önerilen metaldir. Tam aksine tahta kaşıklar, bulaşık yıkama sırasında hijyen standartlarını tam olarak  karşılamamaktadır. Ahşap her zaman bir miktar deterjan emer ve deterjansız yıkanırsa iyi yıkanmamasından korkarız. Ek olarak ahşap, özellikle boğaz ağrısı için bal almak için kullanılıyorsa, mikroorganizmaların büyümesi için mükemmel bir ortamdır.

Süzme bal ve petek balın besin değeri eşittir

Petek bal tüketiminin insan sağlığına daha çok fayda sağladığı yönündeki düşünceler tamamen asılsızdır.  Her iki tür bal da bileşim olarak aynı yapıya sahiptir. Sonuç olarak her ikisinin de besin değerleri aynıdır. Petek bal tüketmenin insan sağlığı açısından süzme bala oranla hiçbir avantajı yoktur. Ayrıca bilinenin aksine süzme bal gerekli testlerden geçtiği için daha güvenilirdir diyebiliriz. Süzme bal, tüm peteklerden elde edilip homojen bir karışım oluşturulduktan sonra analizleri yapılarak kontrol edilir. Petek bal için ise aynı durum söz konusu değil. Tek tek her peteğin analizinin yapılması teknik olarak zor ve zahmetli olduğundan kontrol edilmesi imkansız sayılabilir. Kendiniz ve çocuklarınızın sağlığı için, gerekli testlerden geçmiş ve markalı balları tercih etmenizi öneriyoruz.

Doğal bal karıncalar için çekicidir

Son dönemlerde internette gezerken doğal balın karıncaları çekmeyeceği yönündeki yazılara muhakkak denk gelmişsinizdir. Bu da yanlış bilinen ve kulaktan kulağa hızla yayılan bir bilgidir denebilir. Bal şeker içerir ve bu nedenle karıncaları çeker. Tam aksine eğer karıncalar ya da başka bir hayvan gıdadan kaçıyorsa siz de hemen uzaklaşın! Doğal diye düşünülen ancak içinde çeşitli kimyasallar barındıran ballar ne insan ne de hayvanlar için uygun değildir. Diğer bir yanılgı gerçek balın parmaklarınız arasında ovulduğunda yapışkan olmaması yönündedir. Yapışırsa şeker veya yapay tatlandırıcı içerdiğini gösterir. Aslında bal, aşırı doymuş bir şeker çözeltisidir ve bu nedenle herhangi bir bal yapışkandır.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi