Bakanlıktan flaş Google kararı! Chrome'u satın
ABD Adalet Bakanlığı, Google'a açılan davanın çözümü kapsamında flaş bir hamlede bulundu. Bakanlık, Google'ın tarayıcısı Chrome'un "derhal ve eksiksiz" bir şekilde elden çıkarmasını talep etti. İşte ayrıntılar...
ABD Adalet Bakanlığı, teknoloji devi Google’a karşı açılan antitröst davasındadikkat çeken bir hamlede bulundu. Bakanlık, Google’ın en popüler web tarayıcısı Chrome’u "derhal ve eksiksiz" bir şekilde elden çıkarmasını talep etti.
Bakanlığın geçtiğimiz Cuma günü mahkemeye sunduğu yeni öneriye göre, Google, Chrome’u yalnızca davacıların onaylayacağı bir alıcıya satabilecek. Satış sürecinin detayları, mahkeme ve davacılar tarafından belirlenecek.
Buna ek olarak, bakanlık, Google’ın arama motoruna ayrıcalık tanımak amacıyla iş ortaklarına ödeme yapmasını yasaklamayı öneriyor. Bu adım, arama motoru piyasasında daha fazla rekabetin önünü açmayı hedefliyor.
YAPAY ZEKA UYGULAMALARINA SIKI TAKİP
Adalet Bakanlığı'nın önerileri arasında, Google’ın mevcut yapay zeka yatırımlarını satmasını zorunlu kılmamak yer alıyor. Ancak, şirketin gelecekte yapacağı yapay zeka yatırımları konusunda hükümete önceden bildirimde bulunması şart koşuluyor.
Bu karar, Google’ın teknoloji dünyasında sahip olduğu güce yönelik büyük bir müdahale olarak yorumlanıyor. Eğer mahkeme bu düzenlemeleri onaylarsa, Google, tarihindeki en büyük dönüşümlerden birine imza atacak.
GOOGLE KARARA TEPKİLİ
ABD'li Wshington Post gazetesinde yer alan habere göre, Google sözcüsü Peter Schottenfels karara tepki göstererek “Adalet Bakanlığı'nın önerileri mahkeme kararının çok ötesine geçmeye devam ediyor" dedi ve bu hamlenin Amerika'nın tüketicilerine, ekonomisine ve ulusal güvenliğine zarar vereceğini öne sürdü.
Nihai kararı ise, federal yargıç Amit Mehta'nın nisanda vereceği bildirildi. ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin söz konusu talepleri yinelemesi, beklentilerin aksine, "antitröst" konusuna yönelik "agresif" önlemlerin yeni yönetimde de süreceği yorumlarına neden oldu.