Bakanlık, Facebook'ta operasyon başlattı

Sağlık Bakanlığı, umut tacirlerinin sahte Facebook hesapları üzerinden başta kanser olmak üzere maddi değeri yüksek ilaçları satışa sunması üzerine harekete geçti.

Sağlık Bakanlığı, umut tacirlerinin sahte Facebook hesapları üzerinden başta kanser olmak üzere maddi değeri yüksek ilaçları satışa sunması üzerine harekete geçerek, söz konusu profilleri tespit etti ve inceleme başlattı.



Söz konusu sahte Facebook profillerinden birinin, daha önce Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından tespit edilerek işleme alındığını belirten Bakanlık yetkilileri, gerçek şahıs ve adreslerin bir kısmına ulaşıldığını ve çalışmaların gizlilikle devam ettiğini bildirdi.



Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ekonomik Değerlendirmeler Daire Başkanı Akif Akbulat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet siteleri ve sosyal medya aracılığıyla başta kanser olmak üzere çeşitli ilaçları satanlar hakkında ciddi denetimler yapıldığını ve cezai işlemlerin uygulandığını söyledi.



Bu işleri yapanların "illegal yapılar olduğunu, örgütsel hareket ettiğini ve eczacı olmadıklarını" vurgulayan Akbulat, bunun yerel ve uluslararası operasyonlarla birçok defa emniyet tarafından da teyit edildiğini ifade etti. Akbulat, Türkiye'de değişik isimler altında ilaç toplama kampanyalarının yasaklandığını ve bununla ilgili sivil toplum kuruluşlarına genelge gönderildiğini anımsatarak, şikayetlerle takiplerin yapıldığını ve illegal yapıların tespit edildiğini dile getirdi.



"18 binden fazla web sitesi kapatıldı"



Dünya Sağlık Örgütü tarafından da internette illegal sitelerden satın alınan ürünlerin yüzde 50'den fazlasının sahte olduğu ve bir yıl içinde bir milyondan fazla insanın sahte ilaç kullanımından dolayı hayatını kaybettiğinin belirtildiğinin altını çizen Akbulat, "Bu çerçevede dünya çapında başlatılan ve İnterpol, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Farmasotik Suç Daimi Formu ve DSÖ-Uluslararası Tıbbi Ürün Sahteciliğine Karşı Görev Gücü (Impact) işbirliği ile internet üzerinden halka yasal olmayan ilaç satışını hedef alan PANGEA adlı operasyonlara ülkemizde kurumumuz koordinasyonunda Emniyet ile katılmaktadır" dedi.



Bu operasyonlarda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından (TİB) alınan şifrelerle online sahte/kaçak ilaç satışı yapan bin internet sitesinin kapatıldığına ve verinin İnterpol'e iletildiğine işaret eden Akbulat, şöyle devam etti:



"Sadece 2012 yılı verilerine bakıldığında Legitscript, Visa, Mastercard ve PayPal gibi firmalar tarafından desteklenen operasyonda 18 binden fazla yasadışı eczane satışı yapan web sitesi tanımlanmış ve kapatılmıştır. Dolandırıcı internet eczanelerine ödeme işlemleri durdurulmuş ve çok sayıda virüslü e-mail ve network mesajı yok edilmiştir



Sahte kanser ilaçlarını piyasaya süren suç örgütüne yönelik 1 Ağustos 2013'te Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Güvenlik Şube Müdürlüğünce teknik ve fiziki takip destekli projeli çalışma başlatılmış; soruşturma kapsamında İ.H.Ç isimli şahsın liderliğindeki suç örgütünün, yüklü miktarda sahte kanser ilaçları piyasasını tekelinde bulundurduğu ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçların satışını yaptıkları, ayrıca sahte kanser ilaçlarının yurt içi ve yurt dışına da dağıtımını yaptıkları tespit edilmiştir.



Yapılan bu soruşturma ile ülkemizde sahte kanser ilacı imalatının bulunmadığı, son kullanma tarihi geçmiş veya bozulmuş ilaçlara yeni tarihli ilaç kutularının ve prospektüslerinin basımının yapıldığı, sahte kanser ilaçlarının ise ülkemize Mısır, Azerbaycan, Libya, Tunus, Ürdün, Suriye bölgelerinden getirildiği, ağırlıklı olarak Suriye uyruklu şahısların ülkemizde sahte kanser ilacı pazarlaması yaptıkları tespit edilmiştir."



Akbulat, ele geçirilen sahte ürünlerin eczanelerde rahatlıkla bulunabilen ve geri ödeme kapsamında olan ancak ilaçların yüksek satış hacimli ve yüksek fiyatlı olduğunun emniyet raporları ile tespit edildiğini ifade etti.



"Çalışmalar gizlilikle devam etmektedir"



Sosyal medyadan ilaç satışı yapan sitelerin, kurum tarafından takip edildiğini vurgulayan Akbulat, şu açıklamada bulundu:



"Daha önce söz konusu bir siteye işlem yapılmıştır. Ordu Emniyet Müdürlüğü (Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ) ekipleri tarafından kaçak ilaçların satışının yapıldığı ve Ordu ilinde faaliyet gösteren şüphelilere ait iş yeri ve ikametlerinde yapılan aramalar neticesinde, suç konusu teşkil eden ve kaçak olduğu değerlendirilen 26 farklı marka halinde toplam 732 adet hap, 15 adet PTT kargo gönderi makbuzu ve 32 adet Yurtiçi Kargo ambar tesellüm fişi ele geçirildiği suçla ilgili 3 şüpheli şahsın yakalandığı ve 2 şahsın ise firari olduğu, konunun adli makamlara intikal ettirildiği ve soruşturmanın devam ettiği daire başkanlığımıza bildirilmiştir.



Gündeme gelen Facebook profillerinden biri, daha önce Kurumumuzca tespit edilmiş ve işleme alınmıştır. Gerçek şahıs ve adreslerin bir kısmına ulaşılmış ve çalışmalar gizlilikle devam etmektedir. Diğer Facebook profili için de çalışma başlatılmıştır. İnternet üzerinden satışı yapılan bu ilaçların, Sosyal Güvenlik Kurumuna satışı yapıldıktan sonra yurt dışı alıcılara gönderildiği şeklinde genel olarak tespitimiz mevcuttur." (AA)


Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Kayıp iki sevgili ölü bulundu Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan...