Bakan Varank AB Yüksek Düzeyli Bilim ve Araştırma Diyaloğu'nun ilk toplantısında: Türkiye'nin birlik ve Avrupa için anahtar ülke olduğu aşikardır

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Avrupa'yı derinden etkileyen göç, enerji, güvenlik ve tedarik zinciri krizleri göz önüne alındığında, Türkiye'nin birlik ve Avrupa için anahtar ülke olduğu aşikardır." dedi.

Kaynak: A.A

Bakan Varank ve AB Komisyonu Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Mariya Gabriel, Brüksel'deki AB Komisyonu binasında, bilim, araştırma, teknoloji ve yenilik alanında ilk defa yapılan Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısı kapsamında basına açıklamalarda bulundu.

İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin Varank, "Geçtiğimiz gün ülkemizde meydana gelen hain terör saldırısında yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, tüm yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Bu elim hadisenin ilk anından itibaren Türkiye'ye ve Türk halkına dayanışma mesajlarını ileten, başta AB yetkilileri olmak üzere herkese gösterdikleri dayanışma için teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Varank, terörün bugün bütün dünya ülkelerinin ortak problemi olduğuna dikkati çekerek, kimden geldiğine, kimi hedeflediğine bakılmaksızın ortak bir şekilde teröre karşı en güçlü tepkiyi vermek gerektiğini vurguladı.

TERÖRE KARŞI SOMUT ADIM ATILMALI

Terörle mücadelede ikili ve uluslararası iş birliklerinin öneminin her geçen gün daha da arttığını belirten Varank, "Türkiye olarak her zaman terörle mücadele noktasında, AB ülkeleri başta olmak üzere tüm taraflarla yakın iş birliği içerisinde olduk. Muhataplarımızdan da aynı hassasiyeti, aynı dayanışma ruhunu sadece sözle değil somut adımlarla beklediğimizi belirtmek istiyorum." diye konuştu.

Bakan Varank, Türkiye’nin AB'ye üyelik süreci konusunda, "AB'ye tam üyelik, Türkiye'nin stratejik hedeflerinden biri olmaya devam ediyor." dedi.

AB'nin, gündelik siyasi tartışmalara hapsolmadan, Türkiye ile ilişkilerini sağlam bir temel üzerinde ilerletmesini beklediklerine işaret eden Varank, "Avrupa'yı derinden etkileyen göç, enerji, güvenlik ve tedarik zinciri krizleri göz önüne alındığında, Türkiye'nin Birlik ve Avrupa için anahtar ülke olduğu aşikardır." diye konuştu.

Varank, "Karşılıklı atılacak tüm somut adımlar en az Türkiye'ye olduğu kadar, emin olun AB'ye de büyük faydalar sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

 KÜRESEL KRİZLERİ TÜRKİYE ÇÖZÜYOR

Yaşanan son gelişmelerin AB'nin uluslararası etkinliğinin artırılmasında Türkiye'nin yeri doldurulamaz bir aktör olduğunu gösterdiğini belirten Varank, "Rusya-Ukrayna savaşında bugüne kadar başarıya ulaşmış yalnızca iki diplomatik girişim var. Bunlardan birisi küresel açlık krizinin önüne geçen Karadeniz Tahıl Koridoru'nun açılmasına dair anlaşma. Diğeri ise, başarıyla gerçekleşen esir takaslarıdır. Bu iki olumlu diplomatik gelişmenin de Türkiye Cumhurbaşkanının girişimleriyle hayata geçmiş olması, Türkiye'nin proaktif rolünü ve küresel krizleri çözmedeki kabiliyetini en güzel şekilde ortaya koymuştur." değerlendirmesinde bulundu.

GÜMRÜK BİRLİĞİ

Bakan Varank, ortak hedefler doğrultusunda Türkiye ve AB'nin öncelikli iş birliği alanlarını belirlemesinin büyük önem taşıdığını anlattı.

"Gümrük Birliği sayesinde, başlangıcından bu yana her iki tarafın ekonomik çıkarlarına hizmet eden benzersiz bir ticari ilişkimiz var." diyen Varank, Türkiye'nin Avrupa Birliği Tek Pazarı ile ilgili birçok alanda AB politika ve mevzuatlarına ileri derecede uyum sağladığını hatırlattı.

Varank, Türkiye ve AB arasında ticari ilişkilerin önemine dikkati çekerek, "İkili ticaret hacmimiz 2021 yılında 178 milyar dolar seviyesine ulaştı." dedi.

Gümrük Birliği'nin faydalarının Kovid-19'un küresel ekonomi üzerinde yarattığı zorluklar ve küresel değer zincirlerindeki kırılmalarla daha da belirgin hale geldiğini anımsatan Varank, "Mevcut ortaklığımızın kazanımlarını sürdürmek hatta daha da artırmak için Gümrük Birliği'nin güncellenmesini zaruri buluyoruz. Oldukça uzun süredir gündemde olan bu hususta da somut adımlar atmamızın önemli olduğunu bir kez daha bu kürsü vesilesiyle ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin son 20 yılda büyük ilerleme kaydettiği bilim, araştırma, teknoloji ve yenilik alanlarında AB ile kurduğu iş birliğini daha da güçlendirmek için yoğun bir programla Brüksel'de olduklarını anımsatan Varank, dün akşam Komisyon Üyesi Gabriel'in ev sahipliğinde bir araya geldiklerini, bu akşam da AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager ile bir görüşme yapacaklarını söyledi.

YÜKSEK DÜZEYLİ DİYALOG

Varank, AB ile Türkiye arasında kurulan Bilim, Araştırma, Teknoloji ve Yenilik alanında Yüksek Düzeyli Diyalog mekanizmasının ilk toplantısını AB Komisyonu Üyesi Gabriel ile başlattıklarını, diyaloğun ilişkileri daha odaklı bir şekilde, en üst mercilerden ele almayı amaçlayan bir mekanizma olduğunu ifade etti.

Türkiye ile AB arasında daha önce dış politika, ulaştırma, enerji, ekonomi, terörle mücadele, iklim, göç ve tarım konularında da yüksek düzeyli diyalog toplantıları düzenlendiğini anımsatan Varank, "Bugün de, AB ile ilk defa bilim ve araştırma alanında Yüksek Düzeyli Diyalog toplantımızı gerçekleştiriyoruz." dedi.

Varank, AB'ye üyelik müzakerelerinde "Bilim ve Araştırma" faslının Türkiye'nin hazırlık düzeyinin en ileri seviyede olduğu ve bugüne kadar müzakereye açılmış 16 fasıl içerisinde başarıyla kapatılan tek fasıl konumunda olduğunu vurguladı.

Gören herkes aynı yorumu yapıyor! Narin Güran cinayetinde yeni ayrıntı Fenerbahçe Beko, Partizan'a şans tanımadı Göl çekildi, ortaya çıkanlar herkesi şoke etti Burcu Biricik'ten kızı Luna'yla yeni paylaşım Yusuf Demir kiralık olarak veda ediyor