Bakan Şimşek 'kredi musluklarının' açılacağının sinyalini verdi! İşte düşük faizli krediden faydalanacak olanlar... Yeni modele geçiliyor
Faizlerin yükselmesi ile birlikte birçok sektörde kredi sorunu yaşanmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kredi musluklarının açılacağının sinyalini verdi. Bakan Şimşek hangi sektörlere kredi sağlanacağını açıklayarak tarih verdi. Şimşek, İhracatçıların her zaman yanında olduklarını vurguladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından ihracatçılara yönelik yapılan çalışmalara ilişkin paylaşımda bulundu.
İhracatçıların her zaman yanında olduklarına işaret eden Şimşek, geçen yıl mayısta 300 milyon lira olan reeskont kredileri günlük limitini 4 milyar liraya çıkarttıklarını aktardı.
Bakan Şimşek, Eximbank'ın sermayesini 21,9 milyar lira artırarak 35,7 miyar liraya yükselttiklerini anımsatarak, ihracatçılara yönelik yapılan çalışmalara ilişkin şunları kaydetti:
"Reeskont faizine yüzde 25,9 seviyesinde üst sınır getirdik ve reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunu kaldırdık. Hizmet ihracatı gelirlerinde vergi istisnasını 30 puan artırarak yüzde 80'e çıkarttık. Eximbank'ın uluslararası kuruluşlardan sağladığı kredilere yaklaşık 1,1 milyar dolar hazine geri ödeme garantisi ve karşı garanti sağladık. Yüksek teknolojili ve katma değerli üretime reeskont kredileriyle daha fazla imkan sağlayacak yeni bir modele de 2025 yılında geçeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için kritik önemdeki ihracata güçlü desteklerimiz devam edecek."
Reeskont Kredisi nedir?
Mal ve döviz kazandırıcı hizmet ihracatında bulunan firmalar için uygun maliyetli finansman sağlanması amacıyla, TCMB ile işbirliği içerisinde, bazı bankalara tanınan limit çerçevesinde kullandırılan TL/Döviz Kredisi programıdır.
Faiz tutarı, kullandırım bedelinden iskonto edilir; kalan tutar TL olarak firma hesabına aktarılır.
Kredi geri ödemesi; vade gününde, tek seferde, kullandırım para birimi üzerinden yapılır.
Hangi Firmalar için uygun?
İhracata yönelik mal üreten imalatçılarımız, döviz kazandırıcı hizmet ihracı yapan firmalarımız ve tüm ihracatçılarımız.
Taahhüt Vadesi nedir?
Kredi konusu ihracat veya döviz kazandırıcı hizmet taahhüdü, kredi kullanım tarihinden itibaren 24 ay içerisinde gerçekleştirilen ihracatla veya döviz kazandırıcı hizmet gelirleriyle kapatılır.
Firma limiti nedir?
Firma limitleri Bankamızca yapılacak tahsis çalışması kapsamında firma bazında belirlenmektedir.