Bakan Koca, maymun çiçeği hastalığı ve aşısıyla ilgili konuştu! "Türkiye'de maymun çiçeği vakası var mı?" soruna yanıt verdi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye'de maymun çiçeği vakası yok. Pandemiye sebep olacağına inanmıyorum" dedi. Koca aşı sorusuna ise, "Mevcut çiçek aşısı yüzde 80 koruyor." dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maymun çiçeği virüsüne karşı çiçek aşısının etkinliğinin yüzde 80-85 oranında olduğunu bildiklerini belirterek, aşının geliştirilmesi noktasında Bilim Kurulu'yla istişare halinde olduklarını söyledi.
TBMM'de nöbetçi bakan uygulaması kapsamında milletvekilleriyle bir araya gelen Bakan Koca, basın mensuplarına açıklama yaptı. Koca, maymun çiçeği virüsünün Türkiye'de görülüp görülmediğine ilişkin, "Yeni bir tedirginlik alanı oluşturmamak kanaatindeyim. Maymun çiçeği ile ilgili bugüne kadar bizde görülen vaka olmadı. Olduğunda bunu açıklamış ve bildirmiş oluruz ve bu hastalığın bir pandemi sebebi olacağına inanmıyorum. Çünkü damlacık enfeksiyonuyla bulaşmadığını, daha çok yakın temas ile bulaştığını biliyoruz. O nedenle bu konuda gereksiz tedirgin olunmamalı. Vatandaşımız müsterih olsun. Bu anlamda yeri geldiğinde nasıl hareket etmemiz gerektiğini bakanlığımız yakın takip etmekte. Söylenmesi gereken bir durum olursa dikkat edilmesi gereken bir durum olursa bunu da açıklamış oluruz" diye konuştu.
Bakan Koca, çiçek aşısının etkinliğinin maymun çiçeği virüsüne etkinliğinin yüzde 80-85 oranında olduğunu bildiklerini vurgulayarak, "Dünyada 1970’ten sonra geliştirilmediğini hepimiz biliyoruz ama anlıyoruz ki Amerika başta olmak üzere bazı ülkelerin o dönemde canlı virüsü imha etmediği, aşı olarak geliştirdiğini görüyoruz. Biz de bu noktada arkadaşlarla Bilim Kurulu ile özellikle geliştirmek noktasında neler yapabiliriz, bununla ilgili de istişare halindeyiz" dedi.
'ÖZLÜK HAKLARI ÇALIŞMASI MECLİS'E GELECEK'
Bakan Koca, sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili düzenlemenin bu ay Meclis gündemine geleceğini düşündüğünü, bunun Meclis iradesinde olduğunu söyledi. Koca, "Hekim arkadaşlarımız, sağlık çalışanlarımız özellikle bu dönemde cumhurbaşkanımızın müjdelediği 5 maddenin gündeme girmesiyle ciddi anlamda sorunların çözüleceğini ve önümüzdeki dönemde devletin bu anlamda yapılması gerekeni yaptığını herkes görmüş olacak. Tedirgin olmaya gerek yok. Biraz sabırlı olalım. Bu çok uzun sürmeyecek. Bunun temmuzdan önce olacağını söyleyebilirim. Bazı arkadaşlar temmuz zammı ile bunun geçiştirileceği yaklaşımı içindeler. Öyle bir durum olmayacağını zaten ifade etmiş oldular grup başkan vekilimiz. Biz sağlık çalışanları ve hekimler olarak hekimliğin saygınlığını asla kaybetmemeliyiz. Bu son derece önemli. Bu sorunların hepsi çözülür; ama hekimliğin saygınlığı kaybedilirse biz mesleğimizden haz duyamayız. Pandemi döneminde vatandaşımızın gönlünde yer ettiğimiz saygınlığı birtakım heyecanlarla lütfen kaybetmeyelim. Bu son derece önemli" diye konuştu.
Bakan Koca, Covid-19 vakalarına yönelik soru üzerine de "Yoğun bakımda hastalarımız var ama sayı son derece düştü. İlk pandemiden sonraki vakaların neredeyse 6'da, 7'de 1'ine kadar indi. Birçok ilimizde yoğun bakımların kapalı olduğunu söyleyebilirim" dedi. (DHA)
İşte maymun çiçeği virüsü ile ilgili bilinmesi gereken 7 şey:
1- ŞU ANA KADAR HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?
Maymun çiçeği virüsü şu ana kadar resmi olarak dokuz Avrupa ülkesinin yanı sıra ABD, Kanada ve Avustralya’da görüldü. Normalde Orta ve Batı Afrika’nın ücra köşelerinde rastlanan bu hastalığın görüldüğü Avrupa ülkeleri, Birleşik Krallık, İspanya, Portekiz, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve İsveç oldu.
2- SEMPTOMLARI NELERDİR?
Maymun çiçeği virüsünün bedenin farklı bölgelerinde oluşan bazı semptomları bulunmaktadır. İlk tespit edilen semptomlar arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlik öne çıkıyor.
Ateş arttıkça vücutta bir kızarıklık ve kaşıntı oluşmaya başlıyor. Bu genelde yüzde başlıyor ve daha sonra vücudun başka noktalarına ulaşıyor. Genelde avuç içinde ve ayakların tabanlarında yaygın bir şekilde ortaya çıkıyor. Kaşıntı aşırı derecede rahatsız edici ya da acı verici olabiliyor. Öte yandan bu kaşıntı süreci geçtikten sonra ayak tabanları ve avuç içindeki yaralar kabuk bağlıyor ve geçiyor.
Bilim insanları ve uzmanlar bu enfeksiyonun genelde 14-21 gün arasında sürebileceğini belirtiyor.
3- NASIL BULAŞIYOR?
Maymun çiçeği virüsü hastalık bulaşmış bir kişiyle yakın temasta olan birisinden kolaylıkla bulaşabiliyor. Virüs ciltteki bir yaradan, solunum yoluyla ya da göz-burun-ağızdan bulaşabiliyor.
Uzmanlar cinsel yollarla da virüsün bulaşabileceğine dair açıklamalarda bulundu. Bu hastalık, virüs bulaşan maymun, fare ve sincap gibi canlılardan ya da üzerinde virüs bulunan yatak örtüsü, elbise, kıyafet gibi ürünlerde de bulaşabiliyor.
Virüse yakalananların ciltlerinde deformasyon oluşuyor.
4- NE KADAR ÖLÜMCÜL?
Bilim insanlarının geçmişte yaptıkları açıklamalara göre maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına benziyor ve genelde hafif geçiyor. Hastalık birkaç hafta içerisinde kendi kendine tamamen geçebilirken buna karşılık bazı durumlarda çok ağır geçebiliyor. Batı Afrika’da bu hastalığın ölüme sebebiyet verdiğine dair kayıtlar mevcut.
5- TEDAVİSİ NEDİR?
Herhangi bir salgının önüne geçmek için, aşı yapılması önemli bir adım. Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruma sağladığı da biliniyor.
Antiviral ilaçların da etkisinin olduğu aktarıldı.
6- HASTALIK ŞÜPHESİ VARSA NE YAPMALISINIZ?
Bilim insanları son dönemde Afrika kıtasının belli bölgelerine gitmiş ya da hastalanmış kişilerle görüşen ya da belirti gösterdiğini düşünen kişilerin bir an önce doktora gitmesi gerektiği uyarısında bulundu.
ABD’nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Hastalık Önleme ve Mücadele Merkezleri’nden (CDC) Andrea McCollum, “Eğer bireyler hastalandıysa genelde iki ile dört hafta hasta kalırlar. İnsanların erken tanı koymaları ve bir an önce tedavilerine başlamaları ve bu süre zarfında görüştükleri insanları bilgilendirmeleri gerekiyor” dedi.
7- DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ NE DİYOR?
Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, üç farklı bölgede 12 üye ülkede maymun çiçeği hastalığının tespit edildiğini duyurdu. DSÖ’nün Avrupa Bölüm Başkanı Hans Kluge, “Coğrafi olarak bakıldığında vakaların Avrupa ve diğer ülkelerde görüldüğü tespit edildi. Bu da, maymun çiçeği hastalığının bir süredir yayılmakta olduğunun kanıtı” dedi.
Kluge, konuyla ilgili incelemelerin devam ettiğinin de altını çizerken, şu an Avrupa’da açıklanan vakaların hafif geçtiğini de belirtti.
8- HAMİLE VE ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA MI?
Genelde hafif ve orta şiddette geçen maymun çiçeği hastalığı ile ilgili endişe yaratan bir açıklama DSÖ’nün Avrupa Bölüm Başkanı Kluge’den geldi.
Kluge, “Bu hastalık genelde hafif geçse de, özellikle çocuk, hamile kadın ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ağır geçebilir” ifadesini kullandı.