Bakan Karaismailoğlu canlı yayında soruları yanıtladı. Karaismailoğlu müteahhitlere açık çağrı yaptı: Gelsin teklif versinler
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, haftasonu açılışı yapılacak olan Rize -Artvin Havalimanı'nda canlı yayın konuğu oldu. Bakan Karaismailoğlu, havalimanı projesiyle ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bakan Karaismailoğlu müteahhitlere açık çağrı yaptı, ihalelere girmemelerini istedi. Bakan, "Atatürk Havalimanı millet bahçesi olarak hizmete açılacak" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Haber Global TV'de gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Karaismailoğlu, "Kamu bütçesine etki etmeyeceği için Kanal İstanbul tabii ki yapılacaktır. Kanal İstanbul ihtiyaçtır." dedi.
Bakan Karaismailoğlu, "Vatandaşın alım gücü düştü ama Ramazan ayıyla birlikte piyasada olumlu gelişmeler var. Vatandaş sıkıntılı ama bunu çözecek olanın sadece Erdoğan ve AK Parti olduğunu biliyor." ifadelerini kullandı.
Bakan Karaismailoğlu'nun satır başları şunlar;
Burada 100 milyon ton taş dolgu yapıldı. Yerin 27 metre derinliğinden itibaren deniz üzerinde 5 metreye kadar dolgu yapıldı. Terminal alanı 32 bin metrekare, diğer alanlarla birlikte 46 bin metrekare alan kullanımda. Son yılların en modern tesislerinden biri oldu. Yoktan böyle bir alan üretildi.
Kamu bütçesi ile 20 yıl sonra belki yapılacaktı
İhtiyaç analizleri doğrultusunda projeler ortaya çıkıyor. Parasal olarak biz bunu devlet bütçesiyle yapmaya kalksaydık bunu belki 20 yıl sonra yapar olurduk. Kuzey Marmara otoyolu da buna benzer ihtiyaç analizleri ile ortaya çıkmıştır. Kamu bütçesinden karşıladığımız projeler de projelerin gerekliliği ve onun getireceği ekonomik faydalar bunun belirleyici noktasıdır. 172 milyar dolarlık proje gerçekleştirdik. Bunun yüzde 20'sini ancak YİD ile gerçekleştirdik. Yüzde 80'i ise kamu bütçesi ile yapıldı.
1. Boğaz köprüsü yüzünden Türkiye'nin acil ihtiyaçları yıllarca ertelendi
Kamu bütçesinden 1. Boğaz Köprüsü yapıldı. Onu da eleştirenler bugün YİD modeli ile yapılan projelere de karşı çıkıyor. Bizim bütçemiz belli. Biz tüm projeleri kamu bütçesi ile yapamayız. 1. Boğaz Köprüsü kamu bütçesi ile yapıldı ancak Türkiye'nin yıllarca projeleri bu yüzden ertelendi. Bugün ise Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda bu projeleri hayata gerçekleştiriyoruz.
Çanakkale Köprüsü yapılmasan demek bir görüştür, ama bu proje yapılması gerekiyor. Devletin kaynaklarından 8 milyar dolar bu proje için kaç yılda ayrılacaktı. Bolu Dağı projesi en büyük örnektir. 17 yılda tamamlanan Bolu Dağı tünelinin 10 yıl gecikmesinin ülkeye maliyeti 400 milyon dolardır.
Müteahhitlere açık çağrı: Gelsin teklif versinler
Yap İşlet Devret'te köprü ve karayolları için geçiş garantisi verilmesi konusunda muhalefet iddialarını tamamen yalana dayandırıyor. Bu projeleri sadece 5 firma değil, 30 firma iş yapıyor. Bu konuda birikimi olan tüm firmalar da ihaleye girsin. 37.5 milyar dolarlık projemiz var, donanımı olan ve uygun teklifi verecek firmalar gelsin teklif versinler. Biz maliyetleri belirlerken tüm işletme sürecini değerlendirirek rakam ortaya koyuyoruz. 12 yıl süreli bir işletme. Daha birinci yıl dolmadan bizi eleştirmeye başladılar. Bugün İstanbul Havalimanı en atıl arazide 10 milyar euroluk yatırım yapıldı. Devletin kasaından bir kuruş para çıkmadığı gibi, ilk yıl 22 milyon euroluk da devletin kasasına para aktarıldı.
'2024'de geri dönüş, 2030'da gelir, 2040'ta tamamen öz sermaye'
Biz karayollarına para ödüyoruz, ancak havalimanlarından akış başladı. 2024'de geri dönüşler başlayacak. 2030'dan itibaren de büyük gelir elde edecek. 2040'tan itibaren de bakanlık tüm projelerini kendi kaynağı ile yapacak hale gelecek.
Türkiye'nin 225 milyar dolarlık dış ticaret hacmi yapılan bu yatırımlarla mümkün oldu. Otoyollar ve bölünmüş yollarla trafik kazalarında yüzde 80'lik azalma yaşandı vatandaşa güven geldi, kalite ve hız geldi. Projeler ihtiyaç olduğu yerde gerçekleştiriliyor. Rize-Arvin Havalimanı 58. havalimanı. Önümüzde sayılı yapımı süren havalimanları kaldı. 61. havalimanı ile ihtiyaçların büyük bölümü karşılanmış olacak.