Bahçeli'nin Abdullah Öcalan çağrısında Abdullah Gül de topa girdi... Kürtlere hakları tanınmalı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a yaptığı 'DEM Parti grup Toplantısı'nda PKK silah bıraksın açıklaması yapsın' çağrısının yankıları sürüyor. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de "yeni süreç" hakkında konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin geçtiğimiz haftalarda grup toplantısında yaptığı 'Öcalan çıkışı'nın ardından tartışmalar sürüyor. Bu çağrıların ardından dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bahçeli'yi Beştepe'de kabul etti. Görüşmede, bu konuların masaya yatırıldığı öğrenildi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de uzun süre sonra sessizliğini bozdu. Gül, Kürt sorunu hakkında konuştu. Gül, Al-Majalla Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Hamidi'nin sorularını yanıtladı.

Gül, röportajda kendisine yöneltilen "PKK ve YPG'ye karşı mücadelede Şam ile Ankara arasında iş birliği yapılabileceğini düşünüyor musunuz?" sorusuna yanıt verdi.

"KÜRTLERİN ÜLKELERİNDE EŞİT VATANDAŞLAR OLMALARI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Her şeyden önce Kürtlerin; Türkiye, Irak, Suriye ve İran'da var olan büyük bir etnik grup olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirten Gül, "Kürtlerin ülkelerinde eşit vatandaşlar olmaları gerektiğini düşünüyorum. Özgürlükten ve yasalarla güvence altına alınan tüm haklardan yararlanmalılar. İster Kürt ister başka bir milletten olsun, tüm vatandaşlara temel haklar tanınmalı." diye konuştu.

"KÜRT HALKI İLE PKK'YI BİRBİRİNDEN NET BİR ŞEKİLDE AYIRMALIYIZ"

Suriye'deki bazı Kürt topluluklarının kimlik kartının dahi olmadığını belirten Gül, "Bununla birlikte, bir bütün olarak Kürt halkı ile terörist bir oluşum olarak PKK'yı birbirinden net bir şekilde ayırmalıyız." dedi.

"HEM MÜMKÜN HEM DE GEREKLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Gül, sözlerine şu şekilde devam etti: "PKK ve Abdullah Öcalan, 1970'li ve 1980'li yıllarda Suriye topraklarında faaliyet gösterdi. PKK, Ankara ve Şam arasında Adana Anlaşması'nın imzalandığı 1998 yılına kadar güvenlik ve istikrar boşluğunu istismar etmeye devam etti. Türkiye ve Suriye arasında terör örgütlerine karşı ortak eylem ve iş birliği konusuna gelince, bunun hem mümkün hem de gerekli olduğunu düşünüyorum. Adana Anlaşması'nın hükümleri bu tür bir iş birliğinin temelini oluşturabilir. Ancak teröristler ile ülkede yaşayan Kürt vatandaşları birbirinden ayırmak gerekiyor."

İSRAİL'İN TÜRKİYE PLANI İDDİASI...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'in hedeflerinden birinin de Türkiye olduğunu söylemesi üzerine de değerlendirmede bulunan Gül dikkat çeken sözler sarf etti.

"MİTOLOJİK İDDİALARI ÖNEMSEMİYORUM"

Gül, İsrail'in vadedilmiş topraklar iddiasını 'mitolojik' olarak değerlendirdi.

"İSRAİL TÜRKİYE'YE KARŞI DÜŞMANCA TAVIR SERGİLEMEYE CESARET EDEMEZ"

Gül, şu ifadeleri kullandı:

Modası geçmiş hayaller olduğu için bu ideolojik ya da mitolojik iddiaları önemsemiyorum. İsrail, Türkiye'ye karşı düşmanca davranışlar sergilemeye cesaret edemez.

Fatih Terim'in ilk hedefi Hakim Ziyech Nahit Eren, Narin cinayetinin şifresini çözdü... Rafa Silva'nın talebi soğuk duş etkisi yarattı Baba Vanga'nın 2025 kehanetleri korkuttu! Ali Koç ve Mourinho'dan, Cengiz Ünder kararı Okulun önünde kızını beklerken hayatını kaybetti