Bacaklarında şişlik, ağrı hissedenler dikkat! DVT ani ölüme neden olabiliyor. DVT ne demek, tedavi yöntemi nedir?
Genellikle bacaktaki toplar damarda oluşan kan pıhtılaşması olarak bilinen derin ven trombozu (DVT) ani ölümlere sebebiyet verebiliyor. Peki DVT ne demek, tedavi yöntemi nedir?
Derin ven trombozu (DVT) bacaklarda şişlik, hassasiyet ve ağrıya neden olabilecek ciddi bir durumdur.
Kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen DVT aynı zamanda yaşamı da tehdit eder.
Uzmanlar DVT ile ilgili açıklamalarında bu konuda dikkatli olunması gerektiğini kaydederek tedavi yöntemini de açıkladı.
ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ
Bazı durumlarda bacak damarındaki derin bir pıhtının koparak akciğerdeki bir damara yapışıp şiddetli nefes darlığına, hatta ani ölüme neden olabilen bu duruma tıp dilinde pulmoner emboli (PE) adı veriliyor. Uzman isimler pulmoner embolinin erken fark edilmesinin tedavi aşamasında önemli olduğunu kaydetti.
Genellikle başlangıç aşamasında herhangi bir belirti göstermeyen DVT zamanla bacaklarda ağrı, şişlik, hassasiyet, renk değişikliği ve venöz ülserler gibi sorunlara yol açabiliyor. Öte yandan DVT ilerlemişse pulmoner emboli gibi gelişen tablolar nedeni ile nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikayetler de meydana gelebiliyor.
Genel olarak bacaklarda, nadiren kollarda meydana gelen DVD, pıhtıların damar içinde hareket etmesi veya kopması durumunda daha ciddi sorunlara sebebiyet verebiliyor.
DVT NASIL TEDAVİ EDİLİR?
DVT’ye bağlı komplikasyonlar, özellikle pulmoner emboli riskini azaltmak için hastalara standart tedavi olarak kan inceltici ilaçlar (antikoagülanlar) ve pıhtının eritilmesi gibi işlemler uygulanıyor. Ancak standart antikoagülan tedavi almalarına rağmen DVT hastalarının yüzde 1-8’inde pulmoner emboli nedeniyle ölüm riski bulunuyor. Bu duruma karşı inferior vena cava (IVC) filtresi önemli yardımcı yöntemlerden biri olarak öne çıkıyor.
Son yıllarda "farmakomekanik tromboliz" olarak bilinen minimal invaziv müdahale yöntemleri ile pıhtı parçalara ayrılıyor. Bu çerçevede INVAMED AR-GE laboratuvarlarında geliştirilen ve üretim kampüsünde üretilen INCA Trellis Tromboliz Sistemi, geniş bir damar yelpazesinde farmakomekanik tedavi sunma yeteneği ile üç boyutlu özel tasarımıyla dikkat çekiyor.
INVAMED tarafından yapılan açıklamada, INCA Trellis Tromboliz Sistemi’nin geniş bir damar yelpazesinde farmakomekanik tedavi sunma yeteneğine sahip yenilikçi bir ürün olarak sağlık hizmeti verdiği ifade edildi. Açıklamada, sistemin işlem sırasında yeniden konumlandırılabilen yapısı ile aynı damar içinde birden fazla hedeflenen segmenti ve birden çok damarı tedavi etme olanağı sunduğu bildirildi. Açıklamada, yüzde 95'in üzerinde klinik başarı oranına sahip olduğu belirtilen INCA'nın DVT tedavisinde başarı sağladığı kaydedildi. Inca Trellis Tromboliz Sistemi’nin piezoelektrik kristaller aracılığıyla lezyona yüksek frekanslı, düşük enerjili ultrason dalgaları göndererek pıhtının çözülmesini hızlandırdığı vurgusu yapıldı. Açıklamada ayrıca bu yöntemle pıhtının çözülmesi için gerekli sürenin kısaldığı, kan sulandırıcı ilaç dozunun da yüzde 65 oranında azaldığının altı çizildi.