Aylık 150 bin maaş ile çalışan bulunamıyor. Eleman sıkıntısı had safhaya ulaştı

Türkiye'de milyonlarca işsiz var. Ekonomistler yüksek faizler nedeniyle işsizlik rakamlarının daha da artacağı uyarısında bulunuyor. TÜİK'e göre, işsiz sayısı 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi oldu. Ancak bazı sektörler var ki yüksek maaşa rağmen çalışan bulmak oldukça zor. O sektörlerden biri de inşaat. Maaşların 150 bin liraya da kadar çıkmasına rağmen yine de elaman bulunamıyor. Boyacı, kalıpçı, sucu, sıvacıya ihtiyaç var.

Kaynak: İHA

TÜİK'in açıkladığı haziran ayı verilerine göre geniş tanımlı işsizlik, pandemi dönemi olan Mayıs 2020 sonrası en yüksek seviyesine ulaştı. Dar tanımlı işsizlik ise Temmuz 2023'ten beri en yüksek düzeye çıktı. Ekonomistler çok sayıda işletmenin yüksek faizlere dayanamayacağını ya kapanacağını ya da işçi çıkarmak zorunda kalacağı değerlendirmesini yapıyor. Ancak bazı sektörlerde yüksek maaşlara rağmen eleman bulmak zor. Sektör temsilcileri bu konuda dertli.

İnşaat sektöründe 6 Şubat 2023'te yaşanan deprem felaketinin ardından daha yoğun bir döneme girildi. Hem deprem bölgesinde hem de diğer noktalarda süren inşaatlarda ise çalışacak eleman bulma sorunu yaşandı.

AYLIKLAR 150 BİN LİRAYA YÜKSELDİ

Aylık en az 70, en fazla da 150 bin lira verilmesine rağmen sektör temsilcileri, kalifiye inşaat işçisi bulma sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Kalıpçı, kule vinç operatörü, elektrik, su, sıva ve boya ustası gibi birçok meslek grubunda artık usta-çırak ilişkisi kalmaması eleman sorunlarını da beraberinde getirdi. Ayrıca ailelerin çocuklarını sadece avukat, doktor, öğretmen gibi mesleklere yönlendirmesi birçok sektörde ara eleman bulunmamasına neden oldu.

"ARA ELEMAN SORUNUNU KAPATAMIYORUZ"

Konuyla ilgili konuşan müteahhit Savaş Yükselyalçın, eleman sorununun yapı maliyetlerine de etkisi olduğunu belirterek, “Şu anda ara eleman bulamıyoruz. Çok ciddi ihtiyacımız var. İnşaatlar arası transferler de tıkandı. Maalesef eğitim sistemi nedeniyle herkes beyaz yaka oldu. Arkadan gelen usta-çırak ilişkisi olmadığı için bu ara eleman sorununu kapatamıyoruz. Boyacı, kalıpçı, sucu, sıvacı gibi teknik ara elemanlara ihtiyaç var” dedi.

"KAYITLI, GEÇİCİ İŞÇİ GETİRMELİYİZ"

İnşaatlarda maaşların aylık 70 bin ile 150 bin lira arasında değiştiğini vurgulayan Yükselyalçın, “Ne kadar maaş verirsek verelim ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Ustaları rezervasyon yapıyoruz ama bazıları verdiği sözü tutmuyor. Herkesten talep var çünkü. Daha yüksek fiyat veren firmaya gidiyor. Sorunun kısa vadede çözümü bizim Filipinler, Hindistan ve Afrika'dan geçici, kayıtlı işçi getirmemiz gerekiyor. İşçilerin işi bittiğinde geri göndermemiz gerekiyor” diye konuştu.

İNŞAAT İŞÇİLERİ YÜKSEK MAAŞ ALIYOR"

Yükselyalçın, birçok sektörde yaşanan eleman sorunları için meslek liselerine ailelerin çocuklarını göndermesi gerektiğini anlatarak, “Eski usul çırak, kalfa ve usta ilişkilerine dönülmesi gerek. Şu anda bazı inşaat işçileri polis, mühendis, doktor ve savcılardan daha yüksek maaş alıyor. Aileler bunun farkına varmalı. Bu meslekler unutulmamalı” dedi.

Türkiye'den inşaat sektöründe çalışmak üzere çok sayıda yetişmiş ustanın yurt dışına çalışmaya gittiği biliniyor.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Kocaeli’de trajik son 6 kadını uyuşturup tecavüz etti AFAD'dan kritik sağanak uyarı Ayrıldığı nişanlısını öldürdükten sonra...