Aylardır protestolara neden oluyordu. İsrail'de tartışmalı yargı reformu paketi onaylandı
İsrail parlamentosu, bazı Yüksek Mahkeme yetkilerini ortadan kaldıran tartışmalı reform paketini onayladı. Siyasi gözlemci grupları ve muhalefet liderleri Yüksek Mahkeme'de yasaya itiraz edeceklerini söylediler.
Ülkeyi aylardır sarsan anayasal reform krizi ve büyük protestolar sonrası Başbakan Binyamin Netanyahu'nun savunduğu ilk yargı revizyonu tasarısı bu şekilde onaylanmış oldu.
Yargıtay'ın bazı hükümet kararlarını "mantıksız" bulması halinde geçersiz kılmasına olanak tanıyan madde kaldırıldı. Muhalif vekiller oylamayı protesto edip parlamento salonunda çıkınca yasa 64 'evet'e karşı 0 'hayır' ile kabul edildi.
euronews'teki habere göre oylamadan hemen sonra ise siyasi gözlemci grupları ve muhalefet liderleri Yüksek Mahkeme'de yasaya itiraz edeceklerini söylediler.
Dindar-milliyetçi koalisyon hükümeti ile muhalefet partileri arasında geçici bir anlaşma ve arayol bulmak için uğraşan Histadrut işçi sendikası da "tek taraflı" dediği reform uygulanırsa ülke genelinde grev ilan edileceğini duyurdu.
Paketin mimarı Adalet Bakanı Levin kararlı
Yine de, Netanyahu'nun hükümet organları arasında daha fazla denge oluşturmak için ihtiyaç duyduğunu söylediği reform paketinin mimarı olan Adalet Bakanı Yariv Levin kararlı olduklarını söyledi.
Levin konuşmasında, "Hükümet ve parlamentodan alınan yetkileri geri getirme ve adalet sistemini düzeltmeye yönelik tarihi ve çok önemli bir sürecin ilk adımını attık" dedi.
Reformların yargı bağımsızlığını önemli ölçüde azaltacağı endişe bulunuyor.