Aydın Doğan Vakfı'ndan 'güçlü kadınlar' etkinliği

Aydın Doğan Vakfı, 15-26 Mart tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleşen Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu 65. Oturumu kapsamında 23 Mart’ta “Nesiller Arası Eşitlik: Güçlü Genç Kadınlar = Güçlü Kızlar" panelini gerçekleştirdi.

Türkiye’de kız çocuklarının eğitimde fırsat eşitliğine kavuşması ve güçlendirilmesi adına birçok çalışmada öncü olan Aydın Doğan Vakfı, 15-26 Mart tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleşen Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu 65. Oturumu kapsamında 23 Mart’ta “Nesiller Arası Eşitlik: Güçlü Genç Kadınlar = Güçlü Kızlar (Future of #GenerationEquality: Empowering Young Women = Empowering Girls) panelini gerçekleştirdi.

Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen panelde uzun yıllardır kadınların güçlenmesi alanında yürütülen çalışmalara liderlik eden, destek veren ve bu alanda Vakfın faaliyetlerine de yön veren Vuslat Doğan Sabancı, yaptığı açılış konuşmasında konuyla ilgili deneyimlerini ve uluslararası arenada yürütülen çalışmaları aktardı.

Panelde ayrıca Arizona Üniversitesi’nde görevli ve NASA’da bir araştırma merkezi yöneten ilk Türk kadını ve en genç bilim insanı, astrobiyolojist Betül Kacar, gazeteci ve yazar Melis Alphan, Hukuk Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Derya Gizem Üst ve Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı yer aldı, ilham veren konuşmalarıyla dinleyicilerin dikkatini çekti.

 Birleşmiş Milletlerin 15-26 Mart tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirdiği Kadının Statüsü Komisyonu’nun 65. Oturumu, tüm dünya ile yeniden buluştu. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının önündeki zorlukların değerlendirildiği etkinlikte, 23 Mart Salı günü Aydın Doğan Vakfı “Nesiller Arası Eşitlik: Güçlü Genç Kadınlar = Güçlü Kızlar (Future of #GenerationEquality: Empowering Young Women = Empowering Girls)” panelini gerçekleştirdi.

 Panelde Aydın Doğan Vakfı, çocuklar ve gençlerin öncü bir rol oynayarak gelecekleri hakkında söz sahibi olmaları için harekete geçmeleri konusunu ön plana çıkardı, genç kadınların güçlenmesiyle elde edilen çarpan etkisini vurguladı. Panelin moderatörlüğünü toplumsal cinsiyet eşitliği uzmanı Şehnaz Kıymaz Bahçeci gerçekleştirdi ve panel boyunca değerlendirilen konular dikkatle izlendi.

“Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar bir hayal değil”

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı, ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ hakkında “Gelecek neslin liderleri olarak genç kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesi için en iyi uygulamaları ele alıyoruz. Sağladığımız eğitim desteği sayesinde genç kızlarımızın imkanları artıyor, kendileri için daha iyi ve anlamlı bir gelecek inşa ediyorlar. Hatta kendileri ile sınırlı kalmıyor çevrelerine de fayda sağlamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bunun en güzel örneklerinden biri Köy Okulları Değişim Ağı’nı (KODA) kuran Mine Ekinci. Mine’nin ilham veren hikayesinin tüm gençlerimize örnek olmasını diliyoruz. Herkes için eşit ve doğru/kaliteli bir eğitim olması gerekliliğine inanmaya devam ediyoruz. Hiçbir kız çocuğu arkada bırakılmamalı.” dedi.

NASA ekibine kabul edilen ilk Türk bilim kadını, en genç bilim insanı ve NASA’da Astrobiyoloji Araştırma Merkezi Başkanı olarak görev yapan Betül Kacar, “Günümüzde ilk-orta öğretim ve lise sınıflarını incelediğimizde kız çocuklarının varlığını ve kız-erkek öğrenci oranının yaklaşık %50 olduğunu görüyoruz. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) branşlarını incelediğimizde bu oranın düştüğünü gözlemliyoruz. Fen-Matematik bölümlerdeki cinsiyet ayrımcılığı ve yaratılan erkek egemenliğinin eşitlenmesi gerekiyor. Kadınlar olarak biz de varız.” diyerek genç kadınların güçlenmesi konusunda mesajlarını paylaştı.

Gazeteci, yazar Melis Alphan, “Bir kadın gazeteci olarak en büyük görevlerimden biri kız çocukları ve kadınların yaşadıkları sorunları görünür hale getirmek. 20 yıllık gazetecilik hayatımın özellikle 2. yarısından sonra kadına karşı şiddet ve ayrımcılık konularına öncelik veriyor, kadın dayanışmalarını inceliyorum. Her geçen gün sessiz kalan kızlarımızın/kadınlarımızın seslerini yükseltmeleri umudumu artırıyor ve bu yolda inançla yürümemi sağlıyor.” dedi. Alphan, “Ben İstersem” kitabında yer alan genç kadınların ilham verici hikayelerinden yola çıkarak süreçte gözlemlediklerini, onların önüne çıkan engelleri ve bu engelleri nasıl aştıklarını anlattı.

Hukuk Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Derya Gizem Üst, “Ben ve 14 arkadaşım ‘Sen de Yapabilirsin’ projesi için çalışıyoruz. Kız lise öğrencilerine üniversiteye gitmeleri için destek sağlıyoruz ayrıca toplumda cinsiyet eşitliği bilincinin sağlanmasını için farkındalık yaratıyoruz. Bunu siz de yapabilirsiniz.” dedi. Vakfın desteklediği öğrenci projelerinden biri olan ‘Sen de Yapabilirsin!’ platformundaki deneyimlerini aktardı.

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, “Aydın Doğan Vakfı bu yıl çocukların eğitimine verdiği desteğin 25. yılını, kız çocuklarına verdiği eğitim desteğinin ise 16. yılını kutluyor. Bugün bu yolda ilerlemekten ve bu paneli düzenlemekten gurur duyuyoruz.” Dedi.

Panel katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sonlandırıldı.

Gören herkes aynı yorumu yapıyor! Narin Güran cinayetinde yeni ayrıntı Fenerbahçe Beko, Partizan'a şans tanımadı Nefes borusuna üzüm kaçan bebek kurtarılamadı Göl çekildi, ortaya çıkanlar herkesi şoke etti MasterChef'te inazılmaz kaza