Aydilge kimdir, kaç yaşında, nereli? Aydilge'den gündem olan 'Cıstak' açıklaması...
Aydilge, 2024 yılında Türkiye'de en çok dinlenen şarkı olan 'Cıstak'ın sözlerini eleştirdiği bir video yayınladı. Şarkıcı Aydilge'nin eleştiri oldukça beğenilirken, bu açıklama sonrasında şarkının yapımcısı İbrahim Tilaver'den geri adım geldi. Yaşanan gelişmeden sonra Aydilge ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Peki, Aydilge kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Aydilge'den gündem olan 'Cıstak' açıklaması...
Spotify 2024 Wrapped listesinde Türkiye'de en çok dinlenen şarkı, Batuflex, Narco ve Era7capone işbirliğiyle çıkan 'Cıstak' oldu. Şarkının sözlerini şarkıcı Aydilge çektiği bir videoda, "Müzik ruhun gıdasıdır ama bazen gıda zehirlenmesi de olur." sözleriyle eleştirdi. Aydilge'nin açıklamasına binlerce beğeni gelirken, şarkının yapımcısı İbrahim Tilaver, "Sen ‘kiralık aşk’ adlı diziye jenerik yaparken kadın bedenini neden düşünmedin diye sorarlar Aydilge" sözleriyle Aydilge'ye yanıt verdi. Aydilge ise Tilaver'in cevabını yeni bir paylaşımla karşılık verdi. Daha sonra Tilaver, geri adım atarak tüm kadınlardan özür diledi. Yaşanan gelişme gündemde büyük etki yaratırken, Aydilge'nin hayatı ve açıklamaları da araştırma konusu oldu. Peki, Aydilge kimdir, kaç yaşında, nereli? Aydilge'den gündem olan 'Cıstak' açıklaması...
AYDİLGE KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, NERELİ?
Aydilge Sarp 25 Haziran 1979 tarihinde Kütahya'da dünyaya geldi. Annesi avukat ve şair, babası doktor olan Aydilge, anne tarafından Çerkes kökenlidir. Sekiz yaşında TRT Ankara Radyosu Çocuk Korosu sınavlarını kazanan Aydilge, 15 yaşına kadar, Türkiye'nin ilk Türk Sanat Müziği çocuk korosunda radyo sanatçısı olarak görev aldı.
1997 yılında yayımlanan "Kalemimin Ucundaki Düşler" adlı öykü kitabını yazdı. 2002 yılında bulimik bir kızın öyküsünü anlatan "Bulimia Sokağı" adlı romanı yayımlandı. 2004 yılında çıkan romanı ise "Altın Aşk Vuruşu" oldu. 2006 yılında burslu okuduğu Başkent Üniversitesini hem bölüm, hem de tüm üniversite çapında birinci olarak bitirdi. Ardından İstanbul Üniversitesinde Radyo-TV-Sinema alanında yüksek lisansını tamamladı. “İletişim Uzmanı” ünvanını aldı.
AYDİLGE'DEN 'CISTAK' AÇIKLAMASI
Aydilge, 2024'te Türkiye'de en çok dinlenen şarkı olan 'Cıstak'ı şu sözlerle eleştirdi:
"Türkiye'nin bu sene en çok dinlenilen şarkısı Cıstak olmuş. "Aldım marka, bakmıyorum faturasına, adı Katarina, verdim tam arasına" gibi sözleriyle ve de "Tanıştım Bebek'te, adı Natasha, dedim uzatma bebek, yat aşağı' gibi söylemleriyle kalpleri fethetmiş bu şarkı!
Kadın bedenin aşağılandığı, para, marka ve bir şeyler tüttürmenin en fiyakalı ve havalı şey olarak gösterildiği bu şarkılar çok dinleniyor, evet. Nakaratında 'Hadi cıstak, cıstak, cıstak, manitalar ıslak, ıslak, ıslak...' diye eşlik ediyor herkes.
Kadına şiddetin, cinsiyet temelli ayrımcılığın, zorbalığın had safhada olduğu bir sene daha geçirdik. Kültürel olarak gittikçe materyalistleştiğimiz ve kadını içine girip çıkılacak bir aparattan ibaret görmeye meyilli olduğumuz bir gerçek. Bu şarkılar uzaydan gelmiyor yani. İçimizden çıkıyor ama şarkı sözü deyip geçmek yerine bu tarz sözlerin nasıl da bu kültürü pekiştirdiğini, normalleştirdiğini unutmayalım. Şiddetin dilde başladığını, dilin dünyayı nasıl algıladığımızı belirlediğini unutmayalım.
Peki çare yasaklamak mı? Ben yasakların ve sansürün sadece cazibeyi artırdığını ve yasaklanan şeylerin güçlendiğini düşünüyorum. Onun yerine kültürel bir farkındalık yaratmak çok daha anlamlı. Bu şarkıların alıcısı ne kadar çok olsa da, biz de bunu eleştirme hakkımızı kullanmaya devam edeceğiz. Elbette ki bir gün dinleyiciler, ben gerçekten ne dinliyorum ve bu şekilde neye alet oluyorum diye düşünecekler, sorgulayacaklar. Cinsiyetçi, sadece mal mülkle övünen, araba ve manita sayısıyla, bir şeyleri tüttürmekle ve marka övücülüğü ile inşa edilen bu zihniyet karşısında birbirimize destek olmalıyız diye düşünüyorum.
Bir de diyorlar ki, kadınlar da dinliyor bu şarkıları... Evet kadınlar da dinliyor. Çünkü pek çok kadın da doğduğundan beri eril tahakküm kodlarıyla yetişti ve bunu içselleştirdi. Yani kendini sadece erkek beğenirse değerli bulan, kendisini erkeğin gözünden gören pek çok kadım mevcut. O yüzden kadın düşmanlığı sadece bazı erkeklere özgü bir durum değil. Mücadele etmemiz gereken kadınlar ve erkekler değil zaten değil, azgınlaştırılmış o yapay 'Erkeklik kültürü'. İyi de gerçek erkekliğin ya erkekliği bırakın insanlığın, insanlığın kadını mal gibi görmekle, manitalarla, arabalarla tüttürmekle ne alakası var diyebilmek önemli.
Müzik ruhun gıdasıdır ama bazen gıda zehirlenmesi de olur."