Avusturya'da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz'ın cezaevi yaşamına dair çarpıcı bilgilere MedyaTava ulaştı

Kara para aklama ve dolandırıcılık suçlamalarıyla kırmızı bültenle aranırken Avusturya'da tutuklanan SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ın cezaevi yaşamına dair MedyaTava önemli bilgilere ulaştı. İşte Haziran ayından beri tutuklu bulunan Korkmaz'a dair önemli ayrıntılar.

Çağdaş Ulus/MEDYATAVA-ÖZEL HABER

SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz,  ABD'de ve Türkiye'de başlatılan kara para aklama ve dolandırıcılık soruşturması kapsamında 20 Haziran'da Avusturya'da tutuklandı. Korkmaz o günden beri de tutuklu.  Avusturya'da üç kez mahkemeye çıkan Korkmaz'ın avukatlarının yaptığı ev hapsi ve tahliye başvuruları ise reddedildi. Gerekçe olarak da kaçma şüphesi gösterildi. 

İşte bu tahliye başvuruları olumsuz sonuçlanınca da SBK'nın avukatları bu kez müvekkillerinin ABD'de değil Türkiye'de yargılanmasını talep etti. Ancak mahkeme bu talebi de geri çevirdi. Bugün itibariyle SBK, 140 gündür cezaevinde bulunuyor. 

Peki haziran ayından beri cezaevinde bulunan Korkmaz'ın cezaevinde günü nasıl geçiyor?

MedyaTava, Sezgin Baran Korkmaz’ın cezaevi yaşamına dair önemli bilgilere ulaştı.

Sezgin Baran Korkmaz'ı Avusturya'daki yargılamalarda savunması için aile bireyleri iki avukatla anlaştı. Bu avukatlar aynı zamanda Korkmaz'ı sık sık cezaevinde ziyaret ediyor. Avusturyalı avukatlar zaman zaman da Korkmaz'ın ihtiyaçlarını karşılıyor.

Ayrıca Korkmaz'ı sık sık ziyaret etmesi için de Korkmaz'ın kız kardeşi Avusturya'ya geçici olarak taşınma kararı aldı. Korkmaz'ın kız kardeşi sık sık cezaevine ziyaret gerçekleştiriyor.

Korkmaz'ın Türkiye'deki avukatları da zaman zaman Avusturya'ya giderek Sezgin Baran Korkmaz ile görüşüyor. 

140 gündür tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz, cezaevinde de iki Avusturyalı ile aynı koğuşu paylaşıyor.

NE OLMUŞTU?

ABD'de Utah Federal Savcılığı, mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın (SBK) Türkiye’deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmişti. ‘Kingston Kardeşler'in ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 132 milyon dolarının Türkiye’ye gönderildiği görülmüş, iki kardeş de mahkeme süresince haftalarca şahitlik yaparak suçlarını itiraf etmiş ve mahkum olmuşlardı.

ONLARCA ŞİRKETE YATIRIM YAPTILAR

2014-2018 yılları arasında Türkiye’ye gönderilen paralar ile SBK’nin kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı ve şirketler alındığı yine kardeşlerin duruşmalarda verdiği bilgilerle ortaya çıkmıştı. Kingston Kardeşler Türkiye’ye gönderdiği paraların işlem belgeleri de dahil olmak üzere, SBK ve SBK’ya yakın başka Türkiye irtibatları ile ilgili iletişim bilgilerini de Amerikalı savcılarla paylaşmıştı.

Aynı duruşmalarda sanık olan ve Sezgin Baran Korkmaz ile Kingston Kardeşleri tanıştıran ve işbirliği yapan Lev Dermen de; suçlu bulunarak mahkum olmuştu. Asıl adı Levon Termendzyan olan Dermen'in SBK’nın Türkiye’deki finansörü olduğu iddia edilmişti.

TÜRKİYE’DE DE DAVA AÇILMIŞTI

SBK Holding ve bağlı altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığı iddiaları üzerine Türkiye'de de dava açılmıştı.  Duruşmalara davaya hakkında yakalama kararı olan Sezgin Baran Korkmaz yurtdışında olduğu için katılmamıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, SB Holding ve holdinge bağlı altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığının belirlenmesi üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce geçen yıl 29 Aralık'ta operasyon düzenlemişti. Holdingin sahibi Sezgin Baran Korkmaz, operasyondan bir hafta önce yurtdışına çıkmış ve Ocak ayında Türkiye'ye döneceğini söylemişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu, SBK Holding’in sahibi iş adamı Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki mal varlığı değerini aklama soruşturmasını tamamlayarak Nisan ayında iddianame hazırlamıştı.

İddianamede, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) “suçtan zarar gören”, Sezgin Baran Korkmaz ile birlikte 10 kişi “şüpheli” olarak yer aldı.

İddianamede, MASAK tarafından 28 Eylül 2020 tarihinde savcılığa analiz raporu gönderildiği, raporda şüphelilerden Sezgin Baran Korkmaz'ın çevresinde bulunan şahıslarla ortak hareket ederek, ABD'deki irtibatları sayesinde elde ettikleri haksız kazançları çok sayıda banka işlemiyle kurmuş oldukları veya yetkilisi oldukları şirket hesaplarına aktardıkları ileri sürüldü.
SBK Holding Anonim Şirketi, Blane Teknoloji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Biofarma İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., Isanne SARL ve Komak Isı Yalıtım Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. şirketleri de “malen sorumlu” olarak gösterildi.

GERÇEK FAYDALANAN KİŞİ

Yapılan para transferi işlerine de iddianamede yer verildi. Hakkında yakalama kararı bulunan Sezgin Baran Korkmaz için iddianamede şu ifadeler yer aldı:

“Kom Daire Başkanlığı'nca tanzim edilen 28/12/2020 tarihli Araştırma Raporuna göre; araştırma konusu şirketlerdeki ortaklık yapısı, yönetim kurullarında sık sık yaşanan değişiklikler, şirketlerdeki hisse devirleri ile şüpheli Sezgin Baran Korkmaz'ın kendisi ile akrabalık, çalışan kaydı, şirket ortağı, yönetim kurulu üyesi vb. sıfatlarda görev almalarının, şahısların ekonomik durumları ile bağdaşmayan hayatın olağan akışına aykırı Havale/EFT/Swift yapmalarından ‘gerçek faydalanan' kişinin şüpheli Sezgin Baran Korkmaz olduğu tespit edilmiştir.”

PARA TRAFİĞİ

MASAK Başkanlığı tarafından hazırlanan Aklama İncelemesi Raporu'nda Sezgin Baran Korkmaz'ın para trafiği şöyle anlatıldı:
“*Yüzde yüz hissesine sahip olduğu SBK Holding A.Ş. vasıtasıyla 2013-09/11/2016 tarihleri arasında toplamda 46 milyon 608 bin 135 USD haksız kazancı,

* 17/06/2015-03/11/2016 tarihleri arasında Lüksemburg'da kurmuş olduğu ISANNE SARL şirketi ve SBK Holding'in alt şirketlerinden olan Biofarma ilaç Sanayi A.Ş. vasıtasıyla 40 milyon USD haksız kazancı,

* Şahsi hesapları üzerinden ABD'de bulunan Bank Of America isimli bankadaki hesabına gönderdiği 6 milyon  USD haksız kazancı zincir şeklinde ilerleyen işlemlerle, gayrimeşru kaynağını gizlemek ve meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, çeşitli banka işlemlerine tabi tutarak, kabul ederek, bulundurarak ve kullanarak akladığı…”

7 BUÇUK YIL HAPSİ İSTENDİ

İddianamede, Sezgin Baran Korkmaz hakkında “Suçun konusunu oluşturan malvarlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak” suçundan ayrı ayrı 3 yıldan 7 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

ÖNCE EL KONULDU SONRA KALDIRILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz ile 13 kişinin ve bütün şirketlerinin mal varlığına 30 Eylül 2020 tarihinde el konulmuştu. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu 6 Ekim 2020 tarihinde ise şüpheli 14 kişi ve şirketlerin banka hesapları üzerindeki tedbirlerin kaldırılmasına resen karar verdi. Savcılık Türkiye Bankalar Birliğine yazı yazarak banka hesaplarında bulunan bloke ve tedbirlerin ivedi kaldırılması talimatını verdi.

RAHİP BRUNSON'UN TAHLİYESİNDE ROL ALDI

ABD ile Türkiye arasında krize neden olan Rahip Brunson'un ajanlık şüphesiyle tutuklanması sonrası, Sezgin Baran Korkmaz ABD'den gelen heyeti agırlamıştı. Trump adına Türkiye'ye gelen Tomy Hicks isimli danışmanı havalimanında karşılayan Korkmaz, Hicks ve beraberindeki heyeti yargılamanın yapıldığı İzmir'e götürmüştü. 

İzmir'deki duruşmada tahliye kararı verilmesi sonrası da Korkmaz, Brunson'un avukatı Cem Halavurt ile kameraların önünde poz vermişti.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! TIR ve yolcu otobüs çarpıştı: 18 yaralı AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem