Avrupa Birliği'nin gündemi ilaç krizi. Avrupa'da resmen ilaç kalmadı
Avrupa Birliği'nin gündemi ilaç krizi. Kıtada her yıl artan ateşli hastalıklar, enfeksiyonlar ve ciddi sağlık sorunları karşısında başta antibiyotikler olmak üzere kritik ilaçlara ulaşılamıyor. Artan ölümler karşısında AB sağlık krizini ana gündem maddesi haline getirdi.
Avrupa Birliği’ne (AB) yakınlığıyla bilinen The Parliament yayın organının iddiasına göre kıtada iki yıldır yaşanan ilaç stoku sorunu giderek büyüyor. Elde edilen bilgilere göre Avrupa’da kritik ilaçların tedarik zincirinin kırılganlığı üye ülkelerin sağlık sistemlerinde krize dönüşmüş durumda. Sağlık probleminin büyümesine neden olan olay ise kıta genelinde yaşanan ateşli hastalıklardaki yükseliş.
HASTALIKLARA İLAÇ YOK
Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) verilerine göre 2022 yılında başlayan ve bu yıl artarak devam eden kıta genelindeki ateşli hastalık vakalarının çoğalması karşısında kritik ilaç ve aşılara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaya başlandı. Hastalıkların özellikle çocuklarda şiddetli geçmesi ve genç yaştaki insanlarda tehlikeli boğaz enfeksiyonlarına yol açması dolayısıyla üye ülkelerin sağlık bakanlıkları ilaç firmaları ve tedarikçi şirketlerden daha çok ilaç ve aşı talep etmeye başladılar.
Özellikle tehlike yaratan STREP A enfeksiyonu geçiren çocuk hasta sayısındaki yükseliş AB kurumlarında da alarm zillerinin çalmasına sebep oldu. Bakanlıklardan ECDC’ye gelen bilgilere göre STREP A enfeksiyonu ciğerine ya da kan akışına sirayet eden çocuk sayısı da hızla artmakta. Bu durumda ölümleri beraberinde getirmekte.