Avrupa Birliği Konseyi'nden Orta Doğu hamlesi. 'Aşırılık yanlısı' İsrailli yerleşimcilere ve iki kuruluşa yaptırım geldi
Avrupa Birliği Konseyi, "aşırılık yanlısı" olarak nitelendirilen dört İsrailli yerleşimci ve iki kuruluşa yaptırım uyguladı. Bu adım, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki şiddetin derhal durdurulması ve kutsal mekanlara güvenli erişimin sağlanması çağrısıyla geldi.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Birliği'nin, "Filistinlilere yönelik ciddi insan hakları ihlalleri" nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki aşırılık yanlısı yerleşimcilere yaptırım uygulama kararı aldığını duyurdu.
"Aşırılık yanlısı yerleşimci şiddetini şiddetle kınıyoruz, faillerden hesap sorulmalıdır." denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Avrupa Konseyi bugün AB Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi kapsamında dört kişi ve iki kuruluşun listeye alınmasına karar verdi. Listeye alınan kişi ve kuruluşlar, işkence ve diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezalandırma dahil olmak üzere Filistinlilere yönelik ciddi insan hakları ihlallerinden ve Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülkiyet hakkı ile özel ve aile yaşamlarının ihlalinden sorumludur.
Listede yer alan kuruluşlar, radikal sağcı Yahudi üstünlükçü bir grup olan "Lehava" ve Filistinlilere ve Batı Şeria'daki köylerine yönelik şiddet eylemleriyle tanınan üyelerden oluşan radikal bir gençlik grubu olan "Hilltop Youth".
Hilltop Youth'un önde gelen iki ismi Meir Ettinger ve Elisha Yered de listede yer alıyor. Her ikisi de 2015 ve 2023 yıllarında Filistinlilere yönelik ölümcül saldırılara karışmıştı.
Bugünkü yaptırım uygulananlar arasında 2021'den bu yana Wadi Seeq ve Deir Jarir'deki Filistinlilere defalarca saldırmakla suçlanan Neria Ben Pazi ve Mitarim çiftliğindeki yasa dışı karakolda ikamet ettiği yerden komşu köylere yönelik çok sayıda şiddet eylemine katılan Yinon Levi de yer alıyor.
Bugünkü yaptırı listesiyle birlikte, AB'nin Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi kapsamındaki kısıtlayıcı tedbirler artık çeşitli ülkelerden 108 gerçek ve tüzel kişi ile 28 kuruluşa uygulanmaktadır.