Avrupa Birliği dondurulan Rus varlıklarını kullanarak Ukrayna'ya 1,5 milyar euro aktardı
Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının kullanımı konusunda bir ilk yaşandı. Avrupa Birliği ilk kez dondurulan Rus varlıklarını kullanarak Ukrayna'ya 1,5 milyar euro aktardı.
Avrupa Birliği (AB) bir ilke imza atarak, bloğun Rusya'ya yönelik geniş kapsamlı yaptırımlarının bir parçası olarak dondurulan Rus Merkez Bankası varlıklarından elde edilen olağanüstü gelirlerin 1.5 milyon eurosunu Ukrayna'ya gönderdi.
euronews'teki habere göre Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, X hesabından cuma günü yaptığı açıklamada, AB'nin Ukrayna'nın yanında olduğunu vurgularken, "Bugün, dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen 1.5 milyar euro geliri Ukrayna'nın savunma ve yeniden inşası için aktarıyoruz," dedi.
Von der Leyen, Kremlin'in parasını Ukrayna'ya aktarmanın tüm Avrupa'yı daha güvenli bir yer haline getirmenin "sembolü" olduğu belirtti.
Mali yardımın yüzde 90'ı, Kiev'in doğudaki işgalci birliklerin ilerleyişini püskürtmek için acilen ihtiyaç duyduğu daha fazla silah, mühimmat ve hava savunma sistemi satın almasına yardımcı olacak. Geri kalan yüzde 10'luk kısım ise başta Rusya'nın amansız saldırıları nedeniyle ağır hasar gören enerji altyapısı olmak üzere yeniden inşa çabalarına katkıda bulunmak üzere kullanılacak.
Brüksel, Ukrayna'nın elektrik şebekesinin büyük ölçüde tahrip olmasının kış aylarında insani bir krizi ve yeni bir göç dalgasını tetiklemesinden endişe ediyor.
Bu, Rusya'nın blok genelinde 210 milyar euro civarında olduğu tahmin edilen dondurulmuş varlıklarına dayanan yeni plan kapsamındaki ilk para transferi. Bu eşi benzeri görülmemiş karar, üye devletlerin mayıs ayında yasal metinler üzerinde bir anlaşmaya varmasına kadar aylarca süren bir hazırlık aşamasından geçti.
Ukrayna'ya askeri yardım yapılmasına şiddetle karşı çıkan Macaristan, başlangıçta veto hakkını kullanmak ve tüm girişimi engellemekle tehdit etti.
Avrupa Barış Fonu'nun (EPF) Macaristan tarafından bir yılı aşkın bir süredir bloke edilmesi 6.5 milyar euronun felce uğramasına ve diğer başkentlerin öfkelenmesine neden oldu. Ancak geçtiğimiz ay üye devletler, Macaristan'ın mayıs ayındaki anlaşmada çekimser kaldığını ve bu nedenle sonraki adımlara katılma hakkının olmadığını savunarak, bu engeli aşmak için yasal bir yol buldu.