Atamaların tarihi belli oldu. Bakan Derya yanık atama müjdesini verdi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, şehit yakını, gazi ve gazi yakını atamalarının 30 Kasım'da gerçekleştirileceğini duyurdu. Bakan Yanık, "600 hak sahibinin yerleşmesini sağlayacağız" ifadelerini kullandı. Bakan Yanık TRT Haber'de açıklamalarda bulundu... Bakan Yanık sosyal yardımlar hakkında da konuştu.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Darülaceze Sosyal Hizmet Şehrinin 150 dönüm alan üzerine kurulduğunu belirterek, "Dünyada bunun örneği yok. Yaklaşık bin kişi kapasiteli olacak. Mayıs 2022'de temelini attık, Mayıs 2023'te bitirmeyi öngörüyoruz." dedi.
Yanık, bu projenin kapasitesi itibariyle çok önemli olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çocuk, yaşlı rehabilitasyon birimleri var. Yatay mimari olarak tasarlandı. Farklı inanç grupları için cami, kilise ve havra bulunacak. Yan yana, bir arada devlet koruma şemsiyesinin altında kimliğine bakılmaksızın ihtiyacı olan herkese kapı açılacak. Ulaşım açısından da çok merkezi, ziyarete gelecekler açısından da kolay bir mevki. Yatağa bağımlı sakinlerimiz için odalar yüksek tavanlı ve bahçe manzaralı olacak.
Bu detaylara kadar düşünülmüş bir proje. Bu proje, Cumhurbaşkanımızın projesi. Ne kadar büyük bir öngörü olduğunu sonrasında fark ettik. Yaşlılarımızın aktif yaşlanması için çaba sarf ediyoruz. Bunun için sağlık ve bakım kısmını ihmal etmememiz gerekiyor. Nüfus oranına göre ihtiyacı olan her yerde bu tarz projeler kuracağız. Vatandaşımızın doğumdan ölüme kadar hayatının hangi noktasında yardıma ihtiyacı olursa biz oradayız."
Eşi vefat eden kadınlara yönelik konut desteği projesine değinen Yanık, projelerinin temelinin saha gözlemine dayandığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"50 kalem sosyal yardım başlığımız bulunuyor. En dezavantajlı gruplardan birsinin en temel ihtiyacını karşılamak üzere bir başlık açtık. Toplumdan gelen yansımalar çok olumlu. Temel ihtiyaç zincirinin başında barınma gelir. Biz buradan başladık. Toplam ayırdığımız bütçe 607 milyon lira.
Sosyal Yardım Kanunu kapsamında hane başına 300 bin lira olacak, geri kalanını belediyeler ve hayırseverler karşılayacak. Konutları satın alma ya da yeniden inşa etme olarak belirledik. 80 metrekareyle sınırladık. İhtiyaçları bittiğinde onların yerine başkası gelecek. "
Kadına yönelik şiddetle mücadeleye Bakanlık olarak büyük önem verdiklerine işaret eden Yanık, şunları kaydetti:
"Şiddet mağduru tek bir kadın kalmayıncaya kadar karnemizi kırık sayarız. Şiddete sıfır tolerans dediğimiz bu. Kadın cinayetleri oranına bakıldığında yıllara göre bir azalış var. Toplumun farkındalığının sonuç verdiğini görüyoruz. Kadına şiddet suçlarında indirim uygulanması kaldırıldı. Entegrasyon noktasında paydaşlarımızla ve diğer bakanlıklarla çok önemli adımlar attık. Şiddet önleme merkezi sayısını artırıyoruz.
Kadınların güçlendirilmesi ve kooperatifler aracılığıyla istihdama katılması için 871 yeni kooperatifin kurulmasına aracılık ettik. KADES uygulamasına 3,5 milyon başvuru yapıldı. KADES uygulamasının çok ciddi önleyici etkisi oldu. "