Aşure nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? Tam ölçülü, en güzel, orijinal, gerçek, kolay aşure tarifi...
Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure Günü, bu yıl 16 Temmuz Salı gününe denk geliyor. İslamiyet'te oldukça önemli bir yere sahip bu anlamlı günde aşureler pişirilecek, komşulara, akrabalara ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Tahıllar, kuru ve yaş meyveler ile kuruyemişlerden yapılan bu lezzetli tatlının tarifini sizler için derledik. Peki, Aşure nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? Tam ölçülü, en güzel, orijinal, gerçek, kolay aşure tarifi...
Başta Türkiye'de olmak üzere Bosna Hersek, Arnavutluk, Bulgaristan ve Ermenistan'da oldukça yaygın olan aşure tatlısı, her yıl olduğu gibi bu yıl da sofraları süsleyecek. Özellikle Müslümanlar, bu sene 16 Temmuz Salı gününe denk gelen Muharrem ayının 10. gününde Aşure Günü'nü kutlayacak. İslam inancına göre; Nuh Peygamber'in Büyük Tufan'dan sonra gemisinin Ağrı Dağı'na oturmasıyla elinde kalan malzemelerle Aşure tatlısını yaptığına inanılır. Her yıl bu özel günü anmak adına birçok evde aşureler pişirilir. Kalori bakımından zengin olan bu geleneksel yiyecek önceden, özellikle yılın soğuk aylarında yapılırdır. Peki, Aşure nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? Tam ölçülü, en güzel, orijinal, gerçek, kolay aşure tarifi...
AŞURE NASIL YAPILIR, MALZEMELER NELER?
Muharrem ayının 10. günü olan Aşure Günü'nde yapabileceğiniz aşure tarifi ve malzemeleri şöyle...
Malzemeler:
- 2 su bardağı buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı kuru kayısı
- 1 su bardağı kuru incir
- 1 su bardağı fındık
- 1 su bardağı ceviz
- 1 su bardağı fıstık
- 1 su bardağı badem
- 1 su bardağı kuru dut
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 2 su bardağı toz şeker
- 10-12 su bardağı su
- 1 çay kaşığı karanfil
- 1 çay kaşığı tarçın
Aşure yapılış tarifi:
Buğday bir gece öncesinde bol suyla yıkanıp süzülür ve geniş bir tencereye konur. İçine üzerini geçecek miktarda su eklenir ve bir gece beklemeye bırakılır.
Nohut ve kuru fasulye ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatılır. Daha sonra ayrı tencerelerde haşlanır.
Bekletilen buğday süzülür ve geniş bir tencereye alınır.
Üzerini geçecek kadar su eklenir ve orta ateşte kaynamaya bırakılır. Buğdaylar yumuşayana kadar, yani yaklaşık 30-40 dakika pişirilir.
Ardından haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi buğdayın üzerine eklenir. Daha sonra kuru üzüm, doğranmış kuru kayısı ve kuru incir de eklenir. Hepsi yaklaşık 20 dakika daha pişirilir.
Üzerine şeker eklenir ve karıştırılır. (İhtiyaç halinde su eklenebilir)
Aşureyi tatlandırmak için portakal kabuğu rendesi, karanfil ve tarçın da eklenebilir.
Tüm malzemeler iyice karışana kadar pişirilir.
Pişen aşure ocaktan alınır ve kaselere bölüştürülür.
Üzerlerini fındık, ceviz, fıstık, badem, kuru dut, nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.
AŞURE'NİN TARİHİ
İslam inancına göre Hz. Nuh Peygamber'in gemisi Ağrı Dağı'nda durur. Ailesinin bu anı aşure yaparak kutladığı söylenir. Erzaklar neredeyse tükenmek üzeredir. Geriye sadece tahıllar, kuru meyveler vb. kalmıştır. Bunlar birlikte pişirilir ve ortaya aşure çıkar. Bu olayın anısına özellikle Türkiye'de her yıl Muharrem ayının 10. günü olan aşure gününde aşure pişirilir. Aşure; sağlık, güvenlik, şifa, başarı ve manevi beslenme için özel dualarla pişirilir. Daha sonra aileye, akrabalara, komşulara, ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.