Aşure günü tarihi 2023. Aşure günü ne zaman başlar ve biter. Aşure gününde oruç tutulur mu. Aşure gününde meydana gelen olaylar neler?

Aşure Günü paylaşmanın, birliğin, beraberliğin arttığı bir gündür. Bu günde tencerelerde aşureler pişer ve kaselere konularak kapı kapı dağıtılır. İslam dini açısından ayrı bir önemi olan Aşure Günü, "Allah'ın Ayı" olarak bilinen Muharrem Ayı'nın içinde yer alır. Peki Aşure günü ne zaman başlar ve biter? Aşure gününde oruç tutulur mu? Aşure gününde meydana gelen olaylar neler? İşte Aşure günü tarihi 2023.

Aşure Günü Muharrem Ayı'nın 10. gününe denk geliyor.

Bereket, paylaşmak, birlik ve beraberliğin simgesi olan Aşure Günü'nde tahıllar ve kuru meyvelerden oluşan tatlı hazırlanır ve komşulara, akrabalara, sevilenlere dağıtılır.

Peki Aşure günü ne zaman başlar ve biter? Aşure gününde oruç tutulur mu? Aşure gününde meydana gelen olaylar neler? İşte Aşure günü tarihi 2023.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?

Muharrem ayı 29 Temmuz 2023 Çarşamba günü başlıyor ve 16 Ağustos 2023 Çarşamba günü sona eriyor.

Aşure günü ise 28 Temmuz 2023 Cumartesi günü idrak edecek.

AŞURE GÜNÜNDE MEYDANA GELEN OLAYLAR NELER?

- Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
- Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,
- Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,
- Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması,
- Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,
- Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi,
- Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,
- Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması,
- Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi,
- Hz. Muahmmed'in Mustafa (s.a.v) Mekke'den Medine'ye hicreti

AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)

Muharrem’in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69).

Hz. Peygamberin (s.a.s.) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 52; Abdürrezzâk, el-Musannef, IV, 287).

Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 113-126).

Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Teğmenler soruşturmasında görevden almalar Kayseri'de feci kaza! 5 ölü, 7 yaralı Narin Güran cinayetinde yeni gelişme