Asgari ücrete rekor artış geliyor. Yasa onaylandı. AB üyesi ülkelerde asgari ücret rakamı düzgün bir yaşam standardı seviyesine çıkacak

Asgari ücretlilerle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Konuyla ilgili haber Avrupa Parlamentosu'ndan geldi. Asgari ücrete yeni kurallar geliyor. AB üyesi ülkeler, asgari ücretleri geçim maliyetini hesaba katarak belirlemek zorunda olacak. Yeni kurallar, AB Konseyi'nin onayı sonrasında 2 yıllık bir geçiş sürecinin ardından yürürlüğe girecek

Kaynak: A.A

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde asgari ücretlerin düzgün bir yaşam standardı sağlayacak seviyelere yükseltilmesi için hazırlanan yasayı onayladı.

Strazburg'da bir araya gelen AP Genel Kurulu, AB ülkelerinde asgari ücretlere yeni kurallar getiren yasal düzenlemeyi görüştü.

AP milletvekilleri, toplu iş sözleşmelerinin yaygınlaştırmasını ve asgari ücretleri yükseltmeyi amaçlayan yasayı 505 "evet", 92 "hayır" ve 44 "çekimser" oyla kabul etti.

Yasaya göre, asgari ücretleri belirlemek üye ülkelerin kendi yetki alanı olmaya devam edecek.

Üye ülkeler, ulusal asgari ücretleri geçim maliyetini ve daha geniş ücret düzeylerini hesaba katarak belirlemek zorunda olacak. Uygulanan asgari ücretlerin, işçilerin insani şartlarda yaşamasına yeterli olması sağlanacak.

Ülkelerdeki asgari ücretlerin yeterlilikleri değerlendirilecek.

Yeterlilik değerlendirmesi için gerçek fiyatlarla bir mal ve hizmet sepeti kullanılabilecek. Ücretlerin toplu pazarlık yoluyla belirlenmesi teşvik edilecek.

Uygulama eylem planı hazırlanacak

Toplu iş sözleşmesinin çalışanların yüzde 80'inden daha azının ücretlerini belirlediği ülkelerde, toplu iş sözleşmesi uygulamasını yaygınlaştırmak üzere eylem planları hazırlanacak.

AB ülkeleri, kötüye kullanılabilen taşeronluk, serbest meslek ve kayıt dışı fazla mesai gibi faaliyetleri sıkı biçimde kontrol edecek ve bunlara karşı yaptırım sistemi kuracak.

Ücretlerin sadece toplu iş sözleşmeleri yoluyla belirlendiği AB ülkeleri bu kurallardan muaf olacak.

Yeni kurallar, AB Konseyi'nin onayı sonrasında 2 yıllık bir geçiş sürecinin ardından yürürlüğe girecek. AB üyesi 27 ülkenin 21'inde asgari ücret uygulaması bulunuyor.

Danimarka, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Avusturya, Finlandiya ve İsveç'te ise ücretler toplu iş sözleşmesi müzakereleri sonucunda belirleniyor.

AB'DE ASGARİ ÜCRET RAKAMI NE KADAR?

Avrupa ülkelerinde 2022 yılının ilk yarısında geçerli asgari ücretler açıklandı. Türkiye brüt asgari ücrette 25 ülke içinde 24. sırada yer aldı. Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılmasına rağmen Türk lirasında yaşanan değer kaybı nedeniyle Türkiye, asgari ücret sıralamasında Bulgaristan’ın gerisinde kaldı. Türkiye’de brüt asgari ücret 328 olurken Bulgaristan’da 332 Euro oldu.

Türkiye asgari ücretin satın alma gücünde ise daha iyi durumda bulunuyor.

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi 2022 yılına ait asgari ücret verilerini açıkladı. Euronews'in edindiği son güncel verilere göre Türkiye’de brüt asgari ücret 328 Euro oldu.

Türkiye 25 Avrupa ülkesi içinde sondan 2. sırada yer alıyor. Türkiye’nin tüm AB ülkelerinden daha geride. Eurostat’ın verilerine göre Türkiye sadece Arnavutluk’u geçti. K. Makedonya gibi bazı Balkan ülkelerinin verisi henüz güncellenmedi.

Yüzde 50 zamma rağmen Euro bazında 19 Euro düştü

Türkiye’de asgari ücrete 2022 başında lira bazında yaklaşık 50 zam gelmesine rağmen Euro bazında düşüş yaşandı. 2021 yılının ikinci yarısında 347 Euro olan brüt asgari ücret 2022’nin ilk yarısında 328 Euro’ya geriledi.

Almanya’da asgari ücret 1621 Euro

Brüt asgari ücret 2 bin 257 Euro ile en yüksek Lüksemburg’da. Bu ülkeyi İrlanda (bin 775), Hollanda (bin 725), Belçika (bin 658) ve Almanya (bin 621) takip ediyor.

En düşük brüt asgari ücret ise 248 Euro ile Arnavutluk’ta. Türkiye 328 Euro ile sondan 2. sırada yer alırken Bulgaristan 332 Euro ile sondan üçüncü sırada. Türkiye’nin komşusu Yunanistan’da ise asgari ücret 774 Euro oldu.

Satın alma gücünde durum ne?

Eurostat asgari ücretin satın alma gücünde diğer ülkelerin 2022 verisini açıklamasına rağmen Türkiye’nin verisi henüz güncellenmedi. Diğer ülkelerde 2022 yılı; Türkiye’de ise 2021 yılının ikinci yarısındaki satın alma gücü dikkate alındığında Türkiye 25 ülke içinde 18. Sıraya gerilemiş durumda. Türkiye 2021 yılının ikinci döneminde 10. sırada yer alıyordu. Türkiye’nin verisinin güncellenmesi ile son durum ortaya çıkacak.

Asgari ücretin satın alma gücüne bakıldığında zirvede Lüksemburg ve Almanya var.

Eurostat’ın grafiğinde sayılar gösterilmiyor ancak ülkelerin sıralamasını görmek mümkün. Romanya, Portekiz, Yunanistan, Macaristan ve Hırvatistan satın alma gücünde Türkiye’nin önünde görünüyor.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında