Asgari ücret konusunda işverenler 'cömert' çıktı: 9 bin 500 lirayı ödeyebiliriz. İşte işverenlerin asgari ücret şartı...

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı yarın açıklanacak asgari ücrette... Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücretin yarın açıklanacağını belirterek “Asgari ücret 9 bin TL olur mu?” sorusunu da yanıtladı. İşverenler de asgari ücret konusunda düşüncelerini açıkladı. İşverenler asgari ücret olarak 9 bin 500 lirayı da ödeyebileceklerini söyledi, tek şartlarını da açıkladılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda, “Bakanımla görüştüm, inşallah asgari ücreti yarın açıklayıp, yoluna koyacağız.” dedi.

Grup toplantısı sonrası TBMM koridorlarında bir gazetecinin “Asgari ücret 9 bin TL olur mu?” sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:

Bakanımla işveren sendikası başkanıyla oturulur konuşulur. Değerlendirmemizi yaparız inşallah hayırlı bir adım atar neticeye varırız. Öyle herkesin her söylediği ile adım atacak halimiz yok, çünkü bizim sırtımızda küfe var, sırtında küfe olmayanlar rahat konuşur, bizim sırtımızdaki 85 milyonun taşındığı bir küfedir. Bunların hepsini düşüneceğiz eğitimden sağlığa adaletten emniyete ulaşımdan alt üst yapı sorunlarına kadar, bunlar bir şeyle yapılacak değil mi sırtında küfe olmayanlar bol boy atıp tutuyorlar.

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için dünkü toplantıda Türk-İş, 9 bin lira teklif etmişi, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) kabul etmeyince de masadan kalkmıştı.

İşverenlerden asgari ücret için peş peşe değerlendirmeler geldi.

İŞVERENDEN GIDA ENFLASYONU VURGUSU

Sözcü'de yer alan habere göre; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Yardımcısı ve Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yeni asgari ücretin 9 bin TL olmasının ihracata çalışan firmalar için çok büyük sıkıntı yaratmayacağını ancak Anadolu’da istihdam sağlayan işletmelerin zorlanacağını ve bu yüzden de söz konusu rakamın sürdürülebilir olamayacağını anlattı.

Ancak işçiler tarafından bakıldığında ise gıda enflasyonunun TÜFE’nin üzerinde olduğunu, bunun da en çok asgari ücretlileri olumsuz etkilediğine vurgu yapan Zeytinoğlu’nun şu açıklaması dikkat çekti:

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR RAKAM’ TALEBİ

Ayrıca, brüt asgari ücret ile net asgari ücret arasındaki farka dikkat çeken ve “Arada çok fark oluyor. Bizim üzerimizden vergisel yükün alınması lazım” talebinde bulunan Zeytinoğlu, şöyle devam etti:

“Ne işçilerimiz mağdur olsun, ne de açıklanacak rakam bize fazla geldiği için işçi çıkaralım… Sürdürebilir bir rakam olsun. Temennimiz budur.”

‘VERGİ KOLAYLIĞI SAĞLANIRSA 9 BİN 500 DE ÖDERİZ’

TOBB Türkiye Hizmetler Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, asgari ücretin 9 bin TL olabilmesinin ancak işverene sağlanacak vergi kolaylığı ile mümkün olabileceğini ifade etti.

“Asgari ücretliye 9 bin TL verirsek şöfore 12 bin TL, aşçı başına 18 bin TL, proje müdürüne 22 bin TL, mühendise, beyaz yakalıya 30 bin TL ödemek durumunda kalırız” diyen Bozdağ, “Biz isteriz ki asgari ücret 10 bin TL olsun ama bunu kaldırabilecek iş yaratabilir miyiz bilmiyorum” diye konuştu.

“Devlet asgari ücretin üzerindeki yükü oransal olarak değil, tamamen kaldırmalı” diyen Bozdağ, şöyle devam etti:

“Bugün ödediğimiz asgari ücretin yüzde 50-55 civarı muhtasar vergisi, sosyal güvenlik kurumu prim ödemesi gibi ödemeler. Bunlar da 5 bin liralık ek bir yük oluşturuyor. Bu yükü işverenin üzerinden kaldırırsanız değil 9 bin, 9 bin 500 TL de öderiz.”

‘HAZIRGİYİMCİLER ALTINDAN KALKAMAZ’

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya ise yaptığı açıklamada 7 milyon civarındaki asgari ücretlinin 1,5 milyonunun hazırgiyim ve tekstil sektöründe çalıştığını, maliyet kalemlerinin yüzde 40’ını da işçilik giderlerinin oluşturduğuna dikkat çekti ve 9 bin TL’nin altından kalkamayacakları bir rakam olduğunu ifade etti.

“9 bin TL bizim için çok yüksek bir rakam” diyen Kaya, “9 bin TL ödeyerek bu işlerin altından kalkma şansımız neredeyse yok. Belki başka sektörler ödeyebilir ama bizim sektörümüz o rakamı ödeyebilecek kabiliyette değil” dedi.

Yeni asgari ücretin 9 bin TL olması durumunda ise çarkların yavaşlayacağını, istihdamda kayıplar yaşanacağını, ihracatın düşeceğini ve işsizliğin artacağına işaret eden Kaya, şöyle devam etti:

8 BİN 250 TL BEKLENTİSİ

“Benim beklentim, öngörüm 8 bin-8 bin 250 TL olması ve yüzde 45 gibi bir artış yaşanması yönünde.

Ancak ne açıklanırsa açıklansın, bu artış bizi maliyet olarak çok ciddi sıkıştırıyor. Fakat yüzde 80’leri aşan da bir resmi enflasyon var. Çalışanlar cephesinden bakınca onlar da haklı. Hanehalkı yaşam mücadelesi veriyor. Bizim sektörümüze yönelik harcamalarda, talepte yüzde 20 düşüş var.

İlk önceliğimiz bir an önce enflasyonu düşürüp daha stabil, sürdürülebilir ekonomi politikasına geçmek olmalı.”

‘VERGİ DIŞI BIRAKILMALI’ TALEBİ

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ise, işçinin aleyhine olan vergi dilimleri konusunda bir düzenleme yapılmasını talep etti.

“Asgari ücretin belirlenmesi kadar vergi dilimlerinde yapılacak yeni bir düzenleme de çok önemli” diyen Yorgancılar, “Asgari ücret vergi dışı kalmalı. Çünkü işçinin yılın ilk aylarında aldığı ücret, ilerleyen aylarla birlikte vergi dilimlerinden dolayı erimeye başlıyor. Bu konuda yapılacak bir düzenleme çalışanların cebine daha fazla para girmesini sağlayacaktır” diye konuştu.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında