Arife günü oruç tutulur mu Diyanet? Kurban Bayramı arifesinde oruç tutmanın faziletleri neler?

2024 Kurban Bayramı geldi çattı. 15 Haziran Cumartesi Arife günü, 16-19 Haziran günleri arası ise Kurban Bayramı'na denk geliyor. Arife günü, Müslümanların günahlarından arınması ve temiz bir sayfa açmasına vesile olan mübarek günlerden biri olarak biliniyor. Bu kapsamda Arife günü oruç tutulup tutulmayacağı merak konusu oldu. Peki, Arife günü oruç tutulur mu Diyanet? Kurban Bayramı arifesinde oruç tutmanın faziletleri neler?

Zilhicce ayının 9. günü olan arife günü ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Bu mübarek günde Müslümanlar bir yandan Kurban Bayramı için hazırlık yapacak, diğer yandan bol bol ibadet edecek. Arife gününde birçok insan teşrik tekbiri getiriyor, bol bol dua ve istiğfar ediyor. Diğer yandan Arife günü tutulacak orucun, önceki ve sonraki yılın günahlarına kefaret olacağı düşünülüyor. Peki, Arife günü oruç tutulur mu Diyanet? Kurban Bayramı arifesinde oruç tutmanın faziletleri neler? İşte detaylar...

ARİFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU DİYANET?

Kurban Bayramı arifesinde oruç tutulabiliyor. İsteyen arife günü oruç tutabilir. Bunun için 14 Haziran gecesinde sahura kalkmak gerekiyor.

Zilhcce ayında ve arife gününde oruç tutmanın fazileti ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tutmak müstehap kabul ediliyor. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabileceği tavsiye ediliyor. Zilhicce'nin dokuzuncu günü olan Arife gününün dinde önemli bir yer olduğu, Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” buyurduğu ifade ediliyor. Ancak hacda olanların yapacakları ibadetler aksatmamaları, sıkıntı ve halsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle arife günü oruç tutmamalarının daha uygun olduğu belirtiliyor.

İL İL KURBAN BAYRAMI NAMAZI VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN

ARİFE GÜNÜ İBADETLERİ NELER?

Arife günü, bol bol ibadetlerle ve dualarla geçirilen bir gün. Bayramdan önceki gün olarak kabul edilen arife gününde yapabileceğiniz ibadetlerden bazıları şöyle:

  • Beş vakit namazın yanında ekstra namazlar kılabilirsiniz.
  • Arife günü oruç tutabilirsiniz. Arife günü orucunun büyük sevap kazandığı düşünülüyor. Peygamber Efendimiz'in (s.a.v), Arife günü tutulan orucun, önceki ve sonraki yılın günahlarına kefaret olduğunu bildirdiği söyleniyor.
  • Arife günü edilen duanın da önemi büyük. Özellikle Arafat'ta dua eden hacıların dualarının kabul olduğu belirtiliyor.
  • Arife günü Allah’ı anmak, tesbih çekmek, salavat getirmek gibi ibadetlerin de büyük sevap kazandırdığına inanılıyor. "Sübhanallah", "Elhamdülillah", "Allahü Ekber" gibi zikirlerle Allah’ı anmak öneriliyor.
  • Bu özel günde Kur'an-ı Kerim okumak ve okunan ayetler üzerinde tefekkür etmek de yapılabilecek ibadetler arasında yer alıyor.
  • Arife günü ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, sadaka vermek ve hayır işlerinde bulunmak da yapılabilecek güzel ibadetlerden bazıları.
  • Günahlar için af dileyip tevbe etmek Arife gününde çok önemli kabul ediliyor. Bolca istiğfar etmek ve geçmiş hatalardan dolayı pişmanlık duymak tavsiye ediliyor.

Arife gününü ibadetle geçirmenin manevi arınma için önemi büyük. Allah'a yakınlaşmak için arife gününde ibadet etmek önemli bir fırsat.

Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Derin yırtmaçlı sahne kıyafeti olay yarattı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi