Araç kiralama sektöründe umutlar 2023'e kaldı. Çip krizi sektörü vurdu. Sezon yeni yıldan umutlu. Yeni yılda TOGG'lar da kiralanabilecek. TOGG piyasayı hareketlendirebilecek mi?

TOKKDER'den yapılan açıklamada 2022 yılına ilişkin değerlendirmeleri ve 2023 beklentilerinde çip krizi nedeniyle otomotiv pazarında arz-talep dengesinin bozulduğunu, ocak-eylül döneminde araç kiralama sektörünün de bundan etkilendiğini bildirildi. Ancak önümüzdeki sezonun umut vadettiği sezonun olumsuzluklara rağmen büyümeyle kapatılacağı açıklandı.

Kaynak: A.A

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, 2023'te hem operasyonel araç kiralama hem de kısa dönem araç kiralama sektörünün büyümeye devam edeceğini bildirdi.

Tedarikte yaşanan aksaklıkların araç kiralama şirketlerinin ihtiyaç duyduğu araçlara erişimini zorlaştırdığını vurgulayan Ekici, sektörün, büyüme potansiyeli olmasına rağmen arzu edilen araç filosu büyüklüğüne ulaşamadığını belirtti.

SEKTÖR BU YILI BÜYÜMEYLE KAPATACAK

Ekici, yılın 9 ayında sektörün 22,1 milyar TL'lik yeni araç yatırımı yaparak 44 bin 500 adet aracı filosuna kattığını, aktif büyüklüğünün 72,1 milyar TL'yi bulduğunu aktararak, sektörün 2022'yi bir miktar büyümeyle kapatacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Günlük kiralamada oldukça iyi bir yaz sezonu geçirdiklerini belirten Ekici, "Günlük araç kiralamada bu yılı 2021'e göre yüzde 15-20 seviyelerinde bir büyümeyle kapatmayı öngörüyoruz. Seyrin benzer şekilde devam etmesi durumunda 2023'te yüzde 10-15 büyüme bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

TOGG'LAR DA KİRALANABİLECEK

Ekici, Türkiye'nin mobilitede elektrifikasyona hızla hazırlandığını, Togg'un yollara çıkacak olmasının ve şarj istasyonu sayısının günden güne yaygınlaşmasının bu yolda atılan önemli adımlar arasında yer aldığını bildirdi.

Türkiye'de elektrikli otomobillerin kullanımının yaygınlaşmasında Togg'un önemli bir rolü olacağını, araç kiralama sektörünün bu araca müşterilerinin talepleri doğrultusunda filosunda mutlaka yer vereceğini kaydeden Ekici, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Pandemi öncesi yaşanmaya başlanan 'sahiplik yerine kullanım' ana akımı, önümüzdeki dönemde daha da artacaktır. Bireyler ve kurumlar, ihtiyaçları kadar kullanma imkanı tanıyan modellere, dolayısıyla kiralamaya yönelecektir. Pandeminin bir sonucu olarak toplu taşımayı tercih etmeyen bireyler de ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak için ya özel araçlarını kullanacak ya da araç kiralamayı daha fazla tercih edecektir. Sektör oyuncularının hijyen kurallarına gösterdiği uyum ve hassasiyetin de etkisiyle araç kiralama sektörü büyüme çizgisini önümüzdeki dönemde de sürdürecektir."

Ekici, kullanıma dayalı ödeme seçeneğinin Türkiye'de yeni nesi tüketiciler tarafından ciddi oranda tercih edildiğini belirterek, paylaşımlı bisiklet, elektrikli bisiklet, scooter ve motorlu scooter kullanımının artmasına işaret etti.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında