Antalya’da doğal SİT alanına HES! İçme suyu, sulama kaynakları ve 12 bin dönüm tarım alanı etkilenecek
Antalya’nın Geyikbayırı ve Doyran köylerinde yapılması planan HES projesine karşı 11 muhtar dilekçe verdi. Muhtarlar, içme suyu, sulama kaynakları ve 12 bin dönüm tarım alanının etkileneceğini belirterek projeye karşı olduklarını Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne iletti. Geyikbayırı Yaşam Platformu da projenin çevreye vereceği zararlara dikkat çekti.
Antalya’nın Konyaaltı İlçesine bağlı Geyikbayırı ve Doyran köylerinde yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesine karşı tepkiler yükseliyor.
Geyikbayırı Yaşam Platformu, 8 Ekim Salı günü gerçekleşecek olan ÇED Bilgilendirme Toplantısı öncesinde bir basın bildirimi yayınlayarak HES projesinin bölgeye verebileceği zararlara dikkat çekti.
Geyikbayırı, Geyiksivrisi Dağı’nın eteklerinde 500 metre rakımda ve Doğal SİT Alanı olarak kabul ediliyor.
Bölgedeki 11 köyün muhtarı içme suyu ve sulama kaynakları ve 12 bin dönüm tarım alanının etkileneceğini belirterek projeye karşı olduklarını Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe ile ilettiler.
Geyikbayırı Yaşam Platformu da kurumaya yüz tutan Doyran Deresi üzerine HES yapılmasına karşı olduklarını belirterek, "Düzenli elektrik üretmesi mümkün olmayan yetersiz bir HES için bölgenin doğası, tarımı, turizmi ve köy hayatı yok edilecektir. Biz Doyran, Geyikbayırı ve çevre köyler olarak bu projenin iptal edilmesini, ÇED sürecinin derhal sonlandırılmasını talep ediyoruz. Bu korkunç HES projesinin uygulanmasında ısrar edilmesi durumunda hukuki süreç başlatacağımızı ve yasal bütün platformlarda hakkımızı arayacağımızı ilan ederiz." ifadelerini kullandı.
NEDEN YAPILMAMALI?
Geyikbayırı Yaşam Platformu, “HES Neden Yapılmamalı?” sorusunun cevabını şu sözlerle anlattı:
Dere suyunun 8-10 km boyunca boru içine alınarak toprakla temasının kesilmesi, dere etrafındaki ağaç ve bitkilerin kurumasına, ormanın yok olmasına ve kısa süre sonra da bölgenin yağmur düzeninin tamamen bozulmasına yol açmaktadır. Bunun da örneği yine Kumluca’da yaşanmaktadır. Alakır Deresi üzerinde 3 HES bulunan Kumluca’ya yağmur yağışı gözle görülür şekilde azalmıştır. Çevre ilçelere yağmur yağdığı halde, Kumluca yağmura hasrettir. Zaten kuraklık yaşanmakta olan ve yakın zamanda daha da fazla kuraklık beklenen bir zamanda, çok az suya sahip Doyran Deresi üzerine HES yapıp suyu borulara hapsetmek, bölgeyi tamamen susuz bırakacaktır. Yalnızca bölgede yaşayan insanlar değil, yaban hayvanları, kuşlar ve belki de en önemlisi arılar yok olacaktır. Arılarınyok olduğu bir bölgede meyve yetiştirmek olanaksız hale gelecektir.