Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) sitesine ulaşılamıyor. AYM'den ilk açıklama
Anayasa Mahkemesi (AYM), İletişim Başkanlığı'na basın ve ifade özgürlüğüne müdahale yetkisi veren mevzuat hükümlerinin iptali edildiğine ilişkin basın duyurusu yayınlamış, ancak kısa süre sonra resmi hesaptan paylaşılan gönderi silinmişti. Şimdi de AYM'nin sitesine ulaşılamıyor. AYM konuyla ilgili açıklamada bulundu. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de açıklama yaptı.
Bu sabah saatlerinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararıyla sosyal medya platformu Instagram'a erişim engellendi. BTK'nın site bilgileri sorgulama sayfasında ilgili karar görüldü.
Instagram'ın ardından Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), internet sitesine de erişim sağlanamadığı görüldü.
Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığı'na basın ve ifade özgürlüğüne müdahale yetkisi veren mevzuat hükümlerinin iptali edildiğine ilişkin basın duyurusunu X üzerinden yayınladı.
Paylaşım kısa süre sonra kaldırıldı. Ardından da AYM'nin sitesine erişilemedi. Yaşananlar sosyal medyada gündem oldu.
AYM'DEN AÇIKLAMA
AYM sosyal medya üzerinden şu açıklamayı yaptı:
Kamuoyuna Duyuru, 66 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin bazı kurallarını iptal eden 2020/88 esas sayılı kararımız 2/8/2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış olup erişime açıktır. İnternet trafiğindeki yoğunluk nedeniyle sitemize erişim şu anda sağlanamamaktadır. Bilgilerinize duyurulur.
AYM, İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne eklenen iki bendin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. Karar üyeler İrfan Fidan ve Muhterem İnce’nin karşı oyuna karşı oy çokluğu ile alındı.
CHP, söz konusu kararnameyi AYM’ye taşıyarak iptalini talep etmişti. CHP’nin dava dilekçesinde özetle; kurallarla Başkanlığa verilen stratejik iletişim ve kriz yönetimine ilişkin görevlerin haberleşme ve basın özgürlüğüyle ilgili olması nedeniyle kanunla düzenlenmesi gerektiği, temel hak ve özgürlüklerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi (CBK) ile düzenlenemeyeceği, kurallarda öngörülen görevler kapsamında alınacak tedbirlerin genel çerçevesinin ilke ve esaslarının belirlenmediği belirtilerek kuralların Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilmişti.
'DÜŞÜNCE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI'
Başvuruyu değerlendiren yüksek mahkemenin 27 Aralık 2023’te aldığı karar bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Kararda; Anayasa’nın 104. maddesinde Anayasa’nın İkinci Kısmı’nın Birinci ve İkinci Bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle Dördüncü Bölümü’nde yer alan siyasi haklar ve ödevlerin Cumhurbaşkanı kararnamesiyle düzenlenemeyeceği hatırlatıldı.
Kararda dava konusu kurallarla, düzenlemede yer alan “Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yürütülen algı operasyonu faaliyetleri neticesinde oluşan krizin stratejik iletişimle yönetilmesine ilişkin tedbirler alınması ve her tür manipülasyon ile dezenformasyona karşı faaliyette bulunulması amaçlanmaktadır” maddesi uyarınca alınacak tedbirler ve yapılacak faaliyetlerin Anayasa’nın 26. maddesinde yer alan “düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti” ile 28. maddesinde yer alan “basın hürriyetine” müdahale teşkil edeceğinin açık olduğu vurgulandı. Kararda, “Bu bağlamda kuralların, kapsamları itibarıyla Anayasa’nın İkinci Kısım İkinci Bölümü’nde yer alan kişi hakları ve ödevleri ile ilgili düzenlemeler içerdiği görülmüştür. Sonuç olarak kuralların CBK ile düzenlenemeyecek yasak alana ilişkin düzenlemeler içerdiği anlaşılmıştır. Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle kuralların konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduklarına ve iptallerine karar vermiştir” denildi.
Anayasa Mahkemesi, iptal kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine hükmetti. Bu süre dolana kadar iktidarın, kararname maddelerinde iptal edilen hükümlerle ilgili yasa çıkarması gerekecek.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi açıklama yaptı
Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı sosyal medya hesaplarında yer alan "Anayasa Mahkemesinin (AYM) internet sitesi erişime kapatıldı." iddiasının doğru olmadığını bildirdi.
DMM'nin sosyal medya hesabından, bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan söz konusu iddiayla ilgili açıklama yapıldı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bazı sosyal medya hesaplarında yer alan, 'Anayasa Mahkemesinin internet sitesi erişime kapatıldı' iddiası doğru değildir. Anayasa Mahkemesinin internet sitesinin erişime kapatılması söz konusu değildir. Bazı basın yayın organlarının da yoğunluk nedeniyle yaşanan bu sorunu, 'Anayasa Mahkemesinin kararıyla' ilişkilendirmeye çalışarak manipülasyon yaptığı tespit edilmiştir. Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete'de yayımlanan 2020/88 esas sayılı kararının ardından internet trafiğindeki yoğunluk nedeniyle siteye bir süredir erişim sağlanamamaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz."