Alman Meclisi’nde 'Erdoğan'ın basına baskısı' tartışılacak!

Alman Meclisi, bu hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basına baskılarını konu alan özel bir oturum düzenliyor.

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre, birçoğu uluslararası medyaya çalışan, dünyanın çeşitli ülkelerindengazetecilerin “Listede isminiz var” denilerek Türkiye’ye alınmaması üzerine, Alman Meclisi “Özel Oturum”a çağrıldı. Özel oturumun konusu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın özgürlüğünü karşı tavrı ve kısıtlaması” olarak belirlendi. Konuyla ilgili Yeşiller Partisi’nin meclise yaptığı çağrıya olumlu yanıt verildi ve bu hafta içinde “Özel oturum yapılması” kararı alındı.



Alman Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin, “Alman hükümeti, Alman gazetecilerin Türkiye’de engellenmeden görevini yapmasının sağlanmasını beklemektedir” diye sert bir açıklama yaptı.



Bir Rus gazeteciden sonra Alman Devlet Televizyonu ARD temsilcisi Volker Schwenk, Bild’in foto muhabiri Giorgos Moutafis ve son olarak ABD’li gazeteci David Lepeska’nın Türkiye’ye “Yasaklı listesinde adınız var” denilerek alınmaması, basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamaları uluslar arası boyuta taşıdı.



KARA LİSTEDE KİMLER VAR?



İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan geri çevrilen gazeteciler, “Bize bir kara liste olduğunu söylediler” derken, bu listede kaç kişinin ve daha kimlerin bulunduğu ise henüz bilinmiyor.



Türkiye’nin bu tavrına AB ve Almanya’dan sert tepkiler yükseliyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, “Bir demokraside, gazetecilerin adının yazılı olduğu listeler tutulamaz” açıklaması yaptı.



Alman Sosyal Demokrat Parti milletvekili Michelle Müntefering, Bild Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Böyle bir liste, Türkiye’de demokrasi ve basın özgürlüğü için endişe vericidir. Tahminen Alman diplomat ve gazetecileri de kapsıyor. Hem demokrasiye aykırı hem de yıllardır devam eden Türk- Alman dostluğuna sığmayacak bir davranış. Hükümetimiz, Türkiye ile bu konuyu artık daha açık konuşmalı” dedi. Yeşiller Partisi’nin meclisteki temsilcilerinden Britta Hasselmann da, “Artık Erdoğan hakkındaki her söz, bu şekilde baskı doğurabiliyor. Düşünce ve fikir özgürlüğü Türkiye’de giderek daha çok kısıtlanıyor” açıklaması yaptı.



GAZETECİLER BİRLİĞİ: KATLANILAMAZ



Alman Gazeteciler Birliği (DJV) de bir açıklama yaparak, Alman hükümetinden, Türkiye’nin yaptığı bu listeyle ilgili bilgi almasını istedi. Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’e bir mektup yazan birlik başkanı Frank Überall, “Alman gazetecilerin, bir listede adları olduğu için Türkiye’ye gidemiyor olması katlanılamaz bir durum. Alman hükümeti hemen konuya açıklık getirtmeli” dedi.


A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında