Akıllı telefonlar bunu da yapacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanelerinde başlatılan yeni uygulamayla hastalara teşhis konulabiliyor.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanelerinde başlatılan yeni uygulama, hastaların radyolojik görüntülerini, internet erişiminin olduğu her yerde akıllı telefonlar ve tabletler kanalıyla doktorların görüntüleyebilmesine olanak sağlıyor.



ERÜ Tıp Fakültesi Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalara daha hızlı ve daha iyi hizmet verebilmek için gelişen teknolojinin tüm nimetlerinden yararlandıklarını, bu kapsamda hastanelerinde "tele-radyoloji teknolojisini" kullanıma sunduklarını bildirdi. 



Doktorların daha önce radyoloji bölümünde çekilen röntgen, tomografi, anjiyo ve MR gibi radyolojik görüntüleri, hastane bilgisayarlarında Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi (PACS) vasıtasıyla inceleyerek, yorumladıklarını ifade eden Doğru, şu bilgileri verdi:



"Bu sistemde, hastane dışında doktorun görüntüyü okuyup, incelemesi mümkün olmuyordu. Kullanmaya başladığımız yeni teknoloji sayesinde doktorlarımız internete bağlanabilen her yerde tabletten, akıllı telefondan ya da akıllı televizyonlardan hastasına ait radyolojik görüntüleri rahatlıkla görüp yorumlayabiliyor. Doktorlarımız ister evde, ister tatilde, ister seyahatte olsun, isterse dünyanın diğer ucunda olsun hastasına ait her türlü radyolojik görüntüyü görebiliyor. Buna göre de hastasına teşhis koyabiliyor ve tedavi uygulayabiliyor. Yeni uygulamamız asistan hekimlerimizin eğitimine de katkı sağlıyor. Asistan hekimlerin de mesai saatleri dışında hocalarının incelemesi gereken gereken radyolojik görüntüler için ertesi günü beklemelerine gerek kalmıyor, anında bilgi alabiliyor."



Doğru, uygulamanın, radyolojik görüntülerin yorumlanması ile teşhis ve tedavi süreçlerine hız kattığını, dolayısıyla hasta memnuniyetini artırdığını ve eğitime katkı sağladığını kaydetti.



Patoloji sonuçları SMS ile bildiriliyor 



Prof. Dr. Kudret Doğru, hastanelerindeki patoloji laboratuvarlarına verilen tahlillerin tamamlandığı bilgisinin de kısa mesajla (SMS) hastaların cep telefonlarına iletildiğini belirtti. 



Patoloji laboratuvarlarından tahlil sonuçlarının ortalama 5-14 gün arasında alınabildiğini aktaran Doğru, şöyle devam etti:



"Hastalarımız daha önce kendilerine verilen numarayla tahlil sonuçlarını günlük takip etmek zorunda kalmaktaydı. Başlattığımız yeni uygulamayla artık hastaların her gün patoloji laboratuvarından sonuçlarını bizzat veya telefondan sormalarına gerek kalmadı. Hastanın patoloji sonucu çıkıp onaylandığında laboratuvardaki görevliler, hastanın verdiği cep telefonu numarasına SMS göndererek sonucun çıktığını ve hastaneye gelip alabileceğini duyurabiliyor. Bu sayede hastalar defalarca sonuç sormadan sonucun çıktığı gün hastaneye gelip sonuçlarını alıp sonuçları doktoruna gösterebiliyor." (AA)


A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Kocaeli’de trajik son 6 kadını uyuşturup tecavüz etti AFAD'dan kritik sağanak uyarı Ayrıldığı nişanlısını öldürdükten sonra... Zincirleme çarpışmada 37 can kaybı