Akbelen'de köylüler ve çevreciler kazandı

Muğla’nın Milas ilçesindeki Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak amacıyla asırlık çam ağaçlarının bulunduğu Akbelen ormanlarında direnen köylü ve çevrecilere müjdeli haber bölge idare mahkemesinden geldi. Mahkeme termik santral şirketinin 'ömrünü doldurmuş' gerekçesiyle ağaç kesim talebini reddetti.

Muğla'nın Milas ilçesindeki Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak için İkizköy sınırları içerisinde 680 dönümlük asırlık çam ormanlarının bulunduğu alanı maden ocağına çevirmek isteyen şirkete mahkemeden onay çıkmadı.

İDARE MAHKEMESİ NET VE AÇIK BİR KARAR VERDİ

İkizköylülerin açtığı maden izni iptal davasında Muğla 1. İdare Mahkemesi ormanın madene tahsis izninin yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Bunun üzerine, bir yılı aşkın süredir kömür madenini genişletmek isteyen ancak Akbelen Ormanı’na giremeyen YK Enerji, yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması için bu kez İzmir Bölge İdaresi Mahkemesine başvurmuştu. İkizköylülerin ve çevrecilerin avukatı Arif Ali Cangı, yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması talebinin kesin olarak oy birliği ile reddedildiğini açıkladı. Avukat Cangı, davada keşif ve bilirkişi incelemesinin 8 Ağustos'ta üçüncü kez tekrarlanacağını söyledi.

YILLAR ÖNCE KAPATILMALIYDI

Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile Yatağan termik santralinin kapatılmalarını gerektiren kararların yıllar önce mahkemelerce verildiğini; bu yargı kararlarının uygulanmadığını, en sonunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da ihlal kararı verildiğini hatırlatan Avukat Arif Ali Cangı, “AİHM kararları Türkiye için bağlayıcı kararlar. Bu nedenle Akbelen Ormanı’nın yok edilerek kömür madeni açılmasına izin veren işlem de hukuka aykırıdır” dedi.

'KÖMÜR MADENCİLİĞİ İZNİNİN İPTAL EDİLMESİNİ UMUYORUZ'

Kömür madeninin doğaya ve insan sağlığına zararlarının, bilimsel ve hukuki olarak defalarca tespit edildiğine dikkat çeken Cangı, “İkizköylüler, Anayasanın kendilerine tanıdığı ‘sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını’ sonuna kadar savunmaya kararlıdır. Bu hak, yani ‘temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrede yaşama hakkı’ 28 Temmuz günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda da evrensel insan hakkı olarak tanınmıştır. Bu tarihi kararı imzalayan 161 ülke arasında Türkiye Cumhuriyeti de bulunmaktadır. İkizköylüler, bugün sadece Akbelen Ormanı ve zeytinlikleri için değil, tüm dünya yurttaşlarının bu evrensel hakkı için de mücadele etmektedir. Bu nedenle, bu kararı çok önemsiyoruz. 1,5 yıldır süren ve 8 Ağustos'ta üçüncü kez bilirkişi keşfi yapılacak olan davamızda Muğla Mahkemesinin de bir an önce Akbelen Ormanını, İkizköylüleri ve tüm gezegenin yaşam hakkını ihlal edecek olan kömür madenciliği iznini iptal ederek, doğadan ve evrensel insan haklarını yana bir karar vereceğini umut ediyoruz.” dedi.

'ÖMRÜNÜ DOLDURAN ÇAM ORMANI MI OLUR'

İkizköylüler ise şirketin Bölge İdare Mahkemesine başvuru dilekçesinde yazdığı Akbelen Ormanındaki kızılçam ağaçlarının “ömrünü doldurduğu” ifadesine tepki vererek “Ömrünü dolduran ne Akbelen Ormanı, ne kızılçamlarımızdır. Ömrünü dolduran sizin doğaya ve yaşam düşman kömür madeniniz ve termik santrallerinizdir. Kapattıracağız.” dediler.

İkizköylüler maden şirketinin Akbelen ormanlarına girmemesi için yaklaşık 400 gündür ormanların giriş bölgesinde çadır nöbeti tutarak ve sık sık eylemler düzenleyerek direnişlerini sürdürüyorlardı.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında