AK Parti'nin İngilizce gazetesi yolda

AKP, Brüksel'den başlayarak temsilcilikler açacak, bu yolla 'dünyadan kopmadık' mesajını verecek.

Taraf'tan Hüseyin Özkaya'nın haberine göre, Gezi Parkı eylemleri sonrası AK Parti’nin oyunun yüzde 45 bandının altına indiği ancak “Protestoların iktidara karşı ayaklanma olduğu” propagandası ve milliyetçi söylem ile partinin oy oranının yeniden yüzde 50 bandına yükseldiği öğrenildi.



AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, önceki günkü Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısının (MKYK) ardından yaptığı basın toplantısında, ağustos ayı içinde yapılan son kamuoyu araştırmasına göre partinin oy oranının yüzde 51,4 olduğunu açıklamıştı. Taraf ’ın edindiği bilgilere göre, haftalarca devam eden Gezi Parkı eylemleri sonrası AK Parti’nin yaptırdığı ankette partinin oylarında 4-5 puan bandında düşüş yaşandığı, MHP’nin oylarında ise artış olduğu gözlemlendi. Partinin oylarında yaşanan düşüşte, “Gezi Parkı eylemlerine yönelik sert müdahale ve üslup ile MHP’nin çözüm sürecine ilişkin söylemleri” etkili oldu. Milliyetçi oyları toplama arayışına giren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, strateji değişikliğine gitti ve partide milliyetçi söylemlere hız verildi. Erdoğan, süreç içerisinde uzun bir süre kullanmadığı “Teröristbaşı” gibi ifadeleri yeniden kullanmaya başladı, PKK’ya yönelik sert söylemlere gidildi; kamuoyuna “çözüm sürecinde hiçbir pazarlık ve taviz yok” mesajları verildi. Gezi Parkı eylemleri için de, yoğun bir şekilde, “Eylemlerin demokratik tepki olarak ortaya çıktığı ancak kısa bir süre içerisinde AK Parti iktidarına karşı ayaklanmaya dönüştüğü, eylemlerin ön sıralarında yasadışı örgütlerin yer aldığı, demokratik ve meşru yollardan yapılan hak aramalarına bir müdahalenin olmayacağı, Gezi eylemlerinin dış mihrakların işi olduğu, eylemlerle AK Parti hükümetinin devrilmesinin amaçlandığı, eylemlerin darbe provası olduğu ve Mısır’da gerçekleştirilen darbenin bir benzerinin Türkiye’de yapılmak istendiği” propagandası işlendi.



RAMAZAN YARADI



Ve bu yılın ikinci çeyreğinde düşen parti oyları, kısa bir süre içerisinde, yeniden %50 bandına yükseldi. Düşen oylarını yeniden kazanmak için Ramazan ayını oldukça önemseyen Başbakan Erdoğan, bakanlar ve milletvekilleri, yerel seçimlere kısa bir süre kalmışken, özellikle iftarları siyaset meydanına çevirmişler ve iftarlarda, Gezi eylemleri ile çözüm süreci ön planda tutulmuştu. Partide, oylardaki artış için “Ramazan ayının iyi değerlendirildiği” belirtiliyor.



“AB’den kopmadık” imajı için atak



AK Parti, son zamanlarda artan “Hükümet, Avrupa Birliği (AB) ve Batı’dan kopuyor mu” şeklindeki sorulara yanıt vermek için 2014 yerel seçimleri öncesinde çeşitli ülkelerde ofis açarak, ‘bir taşla birden fazla kuş vurmayı’ hedefliyor.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetten, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad güçlerinin muhaliflere yönelik şiddeti ile Mısır’daki askerî darbenin ve darbeci ordunun vatandaşlara yönelik katliamlarının ardından AB ve Batı’ya yönelik sert tepkiler gelmişti. Son günlerde yoğunlaşan bu açıklamaların üzerine, “AK Parti, AB ve Batı’dan kopuyor mu” soruları gündeme gelmişti. Türkiye kamuoyuna ve dünyaya “Batı’dan kopmadık’’ mesajını vermek isteyen AK Parti de, 2014 yerel seçimleri öncesinde çeşitli ülkelerde boy göstermek için kolları sıvadı. Bunun için öncelikle, AK Parti’nin yurtdışındaki ilk temsilciliğinin AB’nin merkezi Brüksel’de açılmasına karar kılındı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Brüksel’de ön incelemelerde bulundu.



İNGİLİZCE GAZETE YOLDA



Temsilciliğin amacı “Türkiye’nin ve partinin varlığını ve söylemlerini Avrupa’ya daha güçlü bir şekilde duyurmak” olarak ifade edilse de, partinin yurtdışında temsilcilik açma kararında, özellikle, şu nedenlerin rol oynadığı belirtiliyor: » AK Parti, özellikle Gezi Parkı eylemlerinin ardından politikalarının Avrupa’da yeterince dile getirilemediğini, anlaşılmadığını, parti aleyhine yanlış bilgilendirmenin fazla olduğunu düşünüyor. AK Parti’nin, İngilizce gazeteler Hürriyet Daily News ve özellikle de Today’s Zaman’ın yayın politikalarından memnun olmadığı belirtiliyor. Bu nedenle, hükümete yakın Star Medya Grubu yakında bir İngilizce gazete kuracak. » Hükümet, iç ve dış gelişmelere ilişkin, özellikle Kürt sorunu ve PKK, 2015 öncesinde Ermeni meselesi, Suriye ve Mısır başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşananlar ile ilgili olarak tezlerini, görüşlerini Avrupa’nın kalbinde dile getirecek. » AB ülkeleri ve kurumlarıyla ilişkiler geliştirilecek. » Yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşları, oy kullanmak için Türkiye’ye gelmek zorunda kalmayacak. Vatandaşlar, yaşadıkları ülkelerde açılacak temsilciliklerde kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek.



Bu arada, Brüksel’deki temsilciliğin ardından, Washington ve Berlin’e de ofis açılması planlanıyor.


A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında