AK Parti-HÜDA PAR yakınlaşması. AK Partili Miroğlu tv100 yayınında açıkladı: HÜDA PAR Hizbullah tasfiye edildikten sonra kurulan bir parti, yüzde 51-53 oyumuz var. Seçim ilk turda biter

AK Partili Orhan Miroğlu tv100 ekranlarında yayınlanan Pazar Siyaseti programına konuk oldu. Partisi ve Hizbullah ile gündeme gelen HÜDA PAR arasındaki yakınlaşmaya değinen Miroğlu, “HÜDA PAR Hizbullah tasfiye edildikten sonra kurulan bir parti” ifadelerine yer verdi. Miroğlu, AK Parti'nin yüzde 50'den fazla oy alacağını ve seçimin ilk turda biteceğini de söyledi.

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Orhan Miroğlu, tv100 ekranlarında Pınar Işık Ardor’un sunduğu Pazar Siyaseti programında açıklamalarda bulundu.

İşte Miroğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar: 

Depremin ikinci günü Adıyaman'daydım. Böyle büyük bir afete kesinlikle hazır değildik. Herkes yüzyılın afeti dedi ama bence yüzyılların afetiydi.

'Afet hukukuna ihtiyacımız var'

Depremden sonra bazı şehirlere gitmekte aksaklıklar, koordinasyonun sağlanması birkaç saatlik bir şey değil takdir edersiniz ki. Orada kasta, konfora dayalı bir şey yoktu.

Bürokratların bile ciddi travma olduğunu gördüm. Valilik binası ağır hasar almıştı. Toplantı yaparken sallanıyorduk. Elektrik yoktu.

Telefonun ışığını, arabanın farlarını kullanıyorduk. Çok zorlu koşullar vardı. Dünyanın hiçbir yerinde 11 ili etkileyen böyle bir şey olmadı. Devletin gücünü böyle durumlarda harekete geçiren ülkelerden ABD bile oradan buraya gelen uzmanlar bile 'Bizde de müdahale zor olurdu' dedi. Bu ABD'de de böyle. Geç kaldık. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gördük.

Bu durum Cumhurbaşkanımızın helallik istemesine engel değildi. Artık önümüze bakmamız lazım. Şu ortaya çıktı ki bizim bir afet hukukuna ihtiyacımız var. Yeni bir imar hukukuna ihtiyacımız var.

Afet Bakanlığı'nın olması iyi bir şey. Bu deprem kentsel dönüşümde ortaklaşmanın yaşanmasının da gereğini ortaya çıkardı. Bunlar ulusal meselemizdir. Burada parti ayrımı olmaması lazım.

Ortaklaşmak lazım. Bir kurul oluşturuldu ve orada iktidarı eleştiren bilim insanları yer aldı. Bu önemlidir. Bir ulusal politika geliştirmemiz lazım.

HÜDA PAR ve Hizbullah ilişkisi

HÜDAPAR ve Hizbullah ilişkisini anlayabilmek için geriye gitmek lazım. 90'lı yıllara tekabül ediyor. Devletin içerisindeki bir takım güçlerin PKK'yla mücadele etmesi için güçlendirilmiş bir örgüt. Devlet PKK'nın kentlerdeki milis örgütlenmesine karşı, önlem olarak destekledi. Halk da bunu görüyordu.

Şimdi hiç kimse söylemiyor. Mesele 200 kişi meselesi de değil. Hizbullah ve PKK terör örgütü arasındaki çatışmalarda 2 bine yakın insan hayatını kaybetti. Bu şehir merkezlerinde olan bir şeydi. Sonra galiba bu stratejiyi hayata geçiren sözünü ettiğimiz devletin içindeki güçler ya da Doğu ve Güneydoğu'da teröre karşı mücadeleyi yürütmekten sorumlu bir takım insanlar duruma baktılar ve Hizbullah'ın o dönemde bilhassa İslami kesimden birçok insana karşı gerçekleşen cinayetlerin yarattığı infali dikkate alarak bu örgütün ipini çektiler.

'HÜDA PAR Hizbullah tasfiye edildikten sonra kurulan bir parti'

Şu anda silahlı mücadele yürüten Hizbullah var mı sorusunu sormamız gerekir. Bunu nasıl ölçeceğiz? 2000'den bu yana böyle bir örgütün kaç tane eylemi var? Hizbullah'ın o tarihlerden bu yana herhangi bir eylemi yok. Tasfiye edildi çünkü.

HÜDA PAR, bizim bildiğimiz manasıyla Hizbullah'ın kurduğu bir örgüt müdür? HEP sürecine bakalım. Önce PKK sonra HEP. Burada da öyle. HÜDA PAR Hizbullah tasfiye edildikten sonra kurulan bir parti.

PKK'nın kuruluşuyla Hizbullah'ın kuruluşu arasındaki benzerlikleri kamuoyu neden tartışmıyor? O bahsettiğimiz güçler Hizbullah'ı tasfiye etmeleri gibi neden PKK'yı tasfiye etmediler?

PKK'nın insan toplama, silahlı eylem yapma faaliyetleri yüzde 80, yüzde 90 kırıldı. Ama bu süreçte bir beka sorununa dönüştü. ABD'lilerle, Fransızlarla, İranlılarla, Esat'la iş birliği yaptı ve Suriye'de böyle bir tablo ortaya çıktı. Durum bu haldeyken. Biz Hizbullah'ın tasfiye edilmesinden sonra kurulmuş HÜDA PAR'ı konuşuyoruz ama PKK meselesini, bölgede yeniden geriye dönüş endişesini Türkiye hiç konuşmuyor. 

Bir geriye dönüş endişesi var. İki, üç yıl önce İdil'de bir köyde iki HÜDAPAR'lı öldürüldü. HÜDA PAR ve HDP arasında ciddi bir gerilim yaşandı. Sonra taraflar görüştü ve büyümeden engellendi. Şimdi Kandil'i yöneten adamlar 2023 14 Mayıs seçimlerini Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü elde edileceğini, zamanı geldi filan diyorlar. Bu zamanıysa niye şimdiye kadar beklendi? Ciddi bir hazırlıkları var. Herkes bir siyasi hazırlık yapıyor. Kabul edelim ki PKK'nın da bir siyasi hesabı var. 

'HDP'nin kendine ait bir programı var'

Millet İttifakı'nın bir vaadinin olacağını hayal etmemek lazım. Ne vaat ederse etsin HDP'nin kendine ait bir programı var. Ve bu programı tüm Türkiye'de hakim kılmak isteyen bir parti. Bir şeye inanıyor bu arkadaşlar ve inandıkları şeyin hepimizin faydasına olacağına dair bir kanaatleri var ama öyle değil. HDP yönetebileceği bir özerk bir bölge ister. 

HDP'nin içerisinde büyük bir rahatsızlık var. Hem seçmenleri arasında hem de HDP'yi yöneten kadrolar arasında. Nedeni şu 2019'da yerel seçimlerde yaptıkları tercih halen sorgulanıyor.

Seçim açıklaması

AK Parti'nin bu benimsediği bir model yani 3 dönem kuralını milletvekili olarak geçiren adaylarımızın başka alanlarda görevlendirilmesi. AK Parti milyonlarca üyesi olan Türkiye'yi 20 yıldır yöneten çok güçlü siyasi kadrolara sahip bir parti. Yüzde 51-53 oyumuz var. Seçim ilk turda biter.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında