AİHM’den Türkiye’ye yine biber gazı mahkumiyeti
AİHM, Türkiye’yi 20 bin Euro tazminata mahkum etti.
Avrupa İnsan Hakları mahkemesi (AİHM) 2006 yılında on kişinin öldüğü yüzlerce kişinin yaralandığı Diyarbakır olaylarında polisin attığı gaz fişeğiyle yüzünden yaralanan Abdullah Yaşa davasında Türkiye’yi 20 bin Euro tazminata mahkûm etti.
Diyarbakır İnsan Hakları Derneği’nin AİHM’e taşıdığı davada mahkeme polisin toplumsal olaylarda biber gazı kullanımıyla ilgili Türkiye yasal mevzuatının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'yle (AİHS) uyumlu olmadığına hükmederek 15 bin Euro maddi ve manevi tazminatla birlikte 5 bin Euro tutarında mahkeme masraflarının karşılanmasını hükümetten talep etti. AİHM’in haklı bulduğu Abdullah Yaşa ise hala cezaevinde.
Kapsüller Eğik Atış ile Atılmalı
AİHM kararında göstericilerin doğrudan ve yakın mesafeden biber gazı kapsülleriyle hedef alınmasının ölümcül vakalara veya ciddi yaralanmalara yol açabileceği için, uygun bir polis davranışı olmadığına hükmetti. Polisin gaz kapsüllerini eğik atış ile (45-50 derecelik açıyla) atması gerektiğini belirtti. Olayın meydana geldiği 2006 yılındaki polisin gaz kullanımına ilişkin yasal mevzuatın şahısların fiziksel bütünlüklerinin korunması için Avrupa'nın çağdaş demokrasilerinden beklenen düzeyde güvence sağlamadığı ve barışçıl olmayan bir gösterinin dağıtılması için aranan hedefe orantılı yanıt oluşturmadığı” belirtildi. Bu tespitten yola çıkan AİHM biber gazının bu şekilde kullanılmasıyla AİHS’in kötü ve insanlık dışı muameleyle mücadeleyi kapsayan üçüncü maddesinin Ankara tarafından ihlal edildiğine hükmetti. AİHM ayrıca Türkiye hükümetinden bu konudaki yasal mevzuatını değiştirmesini talep etti.
Türkiye hükümeti mahkemede güvenlik güçlerinin biber gazı kullanımının "polise saldıran ve yasadışı gösteri yapan bir grubun dağıtılması için orantılı" olduğu tezini savunmuştu.
Haberin devamı için tıklayın.