Adana'da korkutan deprem. Bölge yeniden sallandı. AFAD artçı deprem sayısını açıkladı
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından 10 kentte yıkım yaşandı. Enkaz çalışmaları devam ederken Adana 4.8 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Depremin ardından kısa süreli panik yaşandı. AFAD da bölgede yaşanan artçı deprem sayısını açıkladı.
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen 2 depem 10 kentte yıkıma neden oldu. Depremin üzerinden 5 gün geçti ve enkaz çalışmaları sürüyor.
Az önce de Adana Saimbeyli merkezkli bir deprem meydana geldi. Deprem saat 20:00'de gerçekleşti. AFAD depremin gerçekleştiği derinliği 7.07 olarak açıkladı. Deprem çevre illerden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar kısa süreli panik yaşadı.
Bu depremden dakikalar sonra da Malatya'da bir deprem yaşandı. Malatya'da yaşanan depmin büyüklüğü AFAD tarafından 4.2 olarak ölçülürken depremin merkez üssü Battalgazi olarak açıklandı.
AFAD saatler önce, "Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından an itibarıyla toplam 1.604 deprem meydana gelmiştir." açıklamasını yapmıştı.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölgede beklenen artçı depremlere ilişkin uyarılarda bulundu. Ercan,"M7,7’den sonra beklenen 15-25 tane M6’dan büyük artçı depremler çok gecikti.Sanki arama-kurtarmaya yardımcı oluyor. Yoksa yeni göçmeler ile kurtarmacı sıkışmalarına neden olurdu. Depremcikler ile küçük depremler sürüyor, sürecek. Kurtarmalar 4-5 gün daha sürer. O dönemde olmasın." dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanmadan bölge ile ilgili uyarılarda bulunan Ercan, “Uyarılarımı Türkiye Cumhuriyeti yönetimi ile kentlerin yerel yöneticileri için yapıyorum. Sözünü ettiğim, sarsıntı yatakları gelecekte beklenen deprem odaklarıdır. Korkup, göçmeye, taşınmaya gerek yok. Bunlar uzun on yılları kapsayan süre içinde gelişecektir” dedikten sonra sonra şu bilgileri verdi:
GERGİNLİĞE DİKKAT!
*M7,7'den sonra beklenen 15-25 tane M6'dan büyük artçı depremler çok gecikti. Sanki arama-kurtarmaya yardımcı oluyor. Yoksa yeni göçmeler ile kurtarmacı sıkışmalarına neden olurdu. Depremcikler ile küçük depremler sürüyor, sürecek. Kurtarmalar 4-5 gün daha sürer. O dönemde olmasın.
*6 Şubat'ta deprem olduğundan beri, Doğu Anadolu Kırığı, Malatya Kırığı, Arap Kalkanı, Ölü Deniz Kırığı gergin. Yapılar iyi olmadıkça dikkatli olun demenin bir anlamı yok. Önlem olarak boynunuzda düdük, yanınızda pet şişe su alarak yatın. Bir an önce yapınızın davranışına baktırın.
*Artçı depremler, Malatya kırığı üzerinde, 1. Kuzeye Kemaliye'ye doğru, bir yandan 2.Batıya Nurhak, Göksun'a doğru, 3.Arap Kalkanı üzerinden Sincik, Gerger, Çüngüş'e doğru, 4.Palu,Bingöl, KAK-Kuzey Anadolu Kırığına yöneliyor. Erzurum'dan Hatay'a, Divriği'nden Diyarbakır'a gergin.
“SIRA ÖLÜ DENİZ KIRIĞINDA”
*Şimdi sıra Antakya: Kırıkhan, Hassa, Nurdağ kollarından oluşan Ölü Deniz Kırığında. ÖDK yürümeden yeni kentler Amanos Dağlarına doğru sırtını vermelidir. Kuruyan Amik Gölü yerleşim sakıncalı olmalı, boşaltılmalıdır. Bu kesimde beklenen deprem de delice olur. Unutmayalım.
*Elazığ Palu'da DAK kuzey Kovancılar kolu ile sağ atımlı Yayla kırığı, Murat Irmağı ile kesim yeri yeni depreme gebe. Sonra kuzeye yönelip Bingöl-Karakocan kavşağında vuruşacak. Sonra, DAK'ın son parçası Bingöl-Karlıova kavşağında Kuzey Anadolu Kırığında (KAK) sarsacak.