Adalet Bakanı Tunç'tan FLAŞ Madımak Davası açıklaması: 30 yıllık zaman aşımı süresi doldu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 33 aydının 1993 yılında yakılarak öldürüldüğü Madımak davası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Bakan Tunç, burada 3 firari sanık için zaman aşımı kararı verilen Sivas Olayları davasına ilişkin açıklama yaptı. Tunç, kararla ilgili CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını değerlendirdi.

O günkü Türk Ceza Kanunu’nda zaman aşımı süresinin 30 yıl olduğu için düşme kararı verildiğini ancak AK Parti iktidarının insanlığa karşı suçlarda zaman aşımını kaldırdığını belirten Tunç, “Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını bir kere kabul etmek mümkün değil. Aslında bu çirkin bir açıklama. Ben de takip ettim. Özellikle şunu söylüyor; Sivas Davası'nda firari 3 sanığın davasının zaman aşımı nedeniyle, sürenin dolmuş olması nedeniyle mahkeme kararını eleştirerek burada Sayın Cumhurbaşkanımıza ‘siz suç ortağısınız’ şeklinde bir beyanatta bulunuyor. Bu beyanat, gerçekten çok çirkin bir beyanat. Burada şunu ifade edelim. Bir kere 1993 yılında meydana gelen bu elim olaylar sonrasında Sivas Davası süreci başladı. Sivas Davası'nda da gözaltına alınıp, tutuklanan sanıklarla ilgili yargılama süreçleri o dönemde başladı, devam etti ve mahkumiyetler verildi.

Şu anda o sanıklar hükümlü konumunda ana davanın hükümlüleri cezalarını cezaevlerinde çekmeye devam ediyorlar. Tabi 3 sanık, firari sanıkla ilgili olarak yargılama süreci gerçekleştirilememişti. Firari sanıklar yakalanamamıştı. Kırmızı bülten çıkarılarak uluslararası düzeyde de aranmaları sağlandı. Bu da sonuç vermedi. Kırmızı bülten çıkarıldı. Yurt dışından kaçtıkları tespit edildi. Ve bu anlamda 30 yıllık zaman aşımı süresi dolduğunda ki, o dönemdeki yürürlükte olan ceza kanununa göre zaman aşımı 30 yıllık bir süreydi. 30 yıllık süre olunca o günkü kanununa tabii oldukları için yargının böyle bir kararı söz konusu oldu. Bu tür davalarda özellikle insanlığa işlenen suçlar bakımından zaman aşımını kaldıran bir iktidarız biz.

Bu, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde oldu, Türk Ceza Kanunu bu anlamda değişti. Ama olayın meydana geldiği tarihte, 1993 tarihinde yürürlükte olan, Ceza Kanunu'na göre bu hüküm yoktu. Dolayısıyla suçun işlendiği tarihteki hüküm dikkate alındığı için ve otuz yıllık da zaman aşımı süresi de dolduğu için, sanıklar uluslararası düzeyde kırmızı bültenle arandığı halde yakalanamayıp Türkiye'ye getirilemediği için 30 yıllık zaman aşımı süresi dolunca, mahkeme de zaman aşımı nedeniyle davanın düşmesine karar verdi. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımızla ilişkilendirmek ve ‘siz bu davayı bitirdiniz’ şeklinde ‘suç ortağısınız’ demek bir kere çok çirkin bir davranış, ne hukuki, ne ahlaki. O nedenle bu beyanatları sahibine iade ediyoruz” dedi.

Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Derin yırtmaçlı sahne kıyafeti olay yarattı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi