Abdullah Öcalan'a Ev Hapsi mi Geliyor? Bahçeli'nin Dediği 'Umut Hakkı' Nedir?
Devlet Bahçeli, ikinci kez İmralı'da cezasını çeken terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a bir çağrı yaptı ve "Gelsin TBMM'de DEM sıralarına katılıp silah bıraktığını ilan etsin, terörün tamamen bittiğini örgütün lağvedildiğini haykırsın." dedi. Bahçeli, "Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın" ifadesini de kullanarak Öcalan'a yönelik yeni bir düzenleme mi yapılacak sorusunu akıllara getirdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis'in açılış günü DEM Partililerle tokalaşması sonrası başlayan tartışmalar sürerken Bahçeli, TBMM'deki grup toplantısında bir el daha uzattı ve terör örgütü liderine çağrı yaptı.
PKK terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'a çağrı yapan Bahçeli, "Türkiye'ye getirilirken 'her türlü hizmete hazırım' diyen terörist başı buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin. Ama devletin terörle masaya oturmasını hiç kimse, hiçbir şart altında beklemesin, aklından dahi geçirmesin" ifadelerini kullandı.
Bahçeli'nin terör örgütü liderine yönelik çağrısı bugünkü grup toplantısında da sürdü.
Açıklamalarından yeni bir çözüm sürecinin olacağı üzerine yönelik tartışmalara sert çıkan Bahçeli, "Türkiye’nin yeni bir çözüm sürecine değil, ortak aklı çalıştırmaya, dürüst ve samimi adımlara, dış dayatmalara kapalı durmaya, bin yıllık kardeşliği daha da kuvvetlendirmeye ihtiyacı vardır ve olmalıdır. Türkiye’nin sorunu Kürtler değil, bölücü terör örgütüdür. Kürt kardeşlerimin sorununu çözmek elbette mecburidir. Ama kolektif kimlik ve etnik bir temelde çözüme atıf yapmak vahim bir tehlikedir. Bu ülkede yaşayan hiçbir Kürt kardeşimin sorun olarak gösterilemez. ‘Kürt sorunu var’ demek yalan sözlerin, yıkım bekleyenlerin ortak propagandasıdır. Türkiye Cumhuriyeti devleti, asimilasyon politikasına hiçbir zaman tenezzül etmemiştir. Silah dışlanmadan refah mertebesine ulaşmak zordur." ifadelerini kullandı.
ÖCALAN'A ÇAĞRI YAPTI: GEL TBMM'DE KONUŞ...
Devlet Bahçeli bugünkü grup toplantısında çok dikkat çeken bir çıkış yaptı ve terör örgütü lideri Öcalan'a yönelik bir çağrı daha yaptı.
Bahçeli, "Türkiye'ye getirilirken he türlü hizmete hazırım diyen terörist başı buyursun terörün bittiğini ilan etsin. Bu çağrımı anlamayanlar, saptırmaya çalışanlar oldu. Gelsin TBMM'de DEM sıralarına katılıp silah bıraktığını ilan etsin, terörün tamamen bittiğini örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın. Her adımı atmaya kararlı, inançlıyız. Yeni yüzyıl yeni hayat temelinde bagajları boşaltalım ve milli hedefleri birlikte yakalayalım." dedi.
Bahçeli'nin Öcalan'ı TBMM'de konuşmaya çağırıp, örgütü tasfiye ettiğini açıklamasını istemesi ve "Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın. Her adımı atmaya kararlı, inançlıyız" çıkışı Öcalan'a ev hapsi mi geliyor sorusunu gündeme getirdi.
AİHM KARAR ALMIŞTI
1999 yılı Şubat ayında Kenya’dan Türkiye’ye getirilen terör örgütü lideri Öcalan, aynı yılın Haziran ayında, oybirliği ile idama mahkûm edilmiş, karar 25 Kasım 1999’da onanmıştı.
Bu karardan sonra 2002 yılında Devlet Bahçeli’nin de koalisyon ortağı olduğu hükümetin teklifiyle, Meclis tarafından AB uyum yasaları çerçevesinde idam cezası kaldırıldı. Öcalan’ın cezası ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildi.
2003, 2004, 2006 ve 2007 yıllarında, Öcalan’ın avukatları cezaevi şartlarının ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğu iddiasıyla AİHM’e başvurdular.
AİHM bu başvuruları birleştirip 2014 yılı Mart ayında, terör örgütü lideri Öcalan’ın müebbet hapis cezasının ‘şartlı tahliye imkanı olmaksızın’ verilmesini insan haklarına aykırı buldu.
Bu kararın gerekçesinde ise müebbet hapis cezasının AİHS’nin 3’üncü maddesiyle uyumlu olabilmesi için muhakkak “serbest bırakılma olasılığı” ve “cezanın belli bir süreden (25 yıl olabileceği telaffuz ediliyor) sonra gözden geçirilmesi” gerektiği aktarılıyordu.
AİHM’nin 2014 tarihli kararına göre 1999 yılında ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Öcalan’ın 25 yıl sonra, 2024 yılında Türkiye tarafından durumunun gözden geçirilmesi gerekiyor.
İşte o tarih de şimdi yani 2024....