ABD’den iade edildi: Milattan Önce 4500 yılına ait tarihi eser vatanına geri döndü! Türkiye'nin en küçük tarihi eser bağışçısına ödül verildi...
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin dokuzuncu durağı Çanakkale oldu. 8 Eylül'e kadar devam edecek festivalin açılışında, 6 bin 500 yıllık eser artık ait olduğu topraklara geri döndü. Türkiye'nin en küçük tarihi eser bağışçısına ödül verildi.
Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Çanakkale, 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin 9. durağı oldu.
8 Eylül'e kadar devam edecek festival yediden yetmiş yediye dokuz gün boyunca bölge halkını sanata, kültüre, müziğe doyurmayı hedefliyor.
Festival bölge halkının da yoğun ilgisiyle karşılanan sergi açılışlarıyla başladı.
Açılışta; Anadolu Hamidiye Tabyası’ndaki “Anmak-Anlatmak Çanakkale 1915”, Mahal Sanat Galeri’deki “Taşa-Toprağa Övgü”, Mahal Sanat Stüdyo’daki “Coğrafya Geleneğin Kaderi: Çanakkale”, Eski Kilise’deki Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” dijital, Korfmann Kütüphanesi’ndeki “Naci El-Ali’den Hanzala”, Çanakkale Evi’ndeki “Porselene Giden Yolda Mavi-Beyaz”, Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’ndeki “Kaz Dağları’nın Çiçekleri: İpekten Sanata” ve Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’ndeki “Çiçeklere Övgü: Hikea ya da Yeryüzü”nün sergileri ziyaretçilerle buluştu.
Festival etkinlikleri kapsamında, Yeni Kordon bölgesinde bir kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Bando takımının müzikleri ile Türk bayraklarıyla yürüyen yüzlerce kişi renkli görüntüler oluşturdu.
6 bin 500 yıllık eser artık ait olduğu topraklarda
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında geçen yıl ABD'den iadesi sağlanan yaklaşık 6 bin 500 yıllık Orta Kalkolitik dönem mermer Kilya tipi idol, Çanakkale Kültür Yolu Festivali kapsamında Troya Müzesi'nde düzenlenen törenle ziyarete açıldı.
En küçük bağışçıya ödül
Çanakkale'de yaşayan 10 yaşındaki Onur Özcan Çimen’in hikâyesi de Troya Müzesi’nde duygulu anlara sahne oldu. Çimen, evinin bahçesinde Roma dönemine ait 2 bin yıllık sikke bularak, onun bir tarihi eser olduğunu anlayıp Troya Müzesi yetkililerine teslim etmişti. Türkiye'nin en küçük tarihi eser bağışçısı Çimen’e bu onurlu davranışı için teşekkür eden Bakan Yardımcısı Mumcu, küçük çocuğa bir hediye verdi.
Açılış konserini veren Murat Boz: "Benim ayıbım olsun"
Murat Boz, Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde hayranlarına coşkulu bir gece yaşattı. İlk defa Çanakkale’ye geldiğini söyleyen Boz, “Benim ayıbım olsun. Beni çok güzel karşıladınız. Müthiş bir organizasyon, beni sizlerle buluşturdukları için herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum, en büyük teşekkürü de size ediyorum Çanakkale halkı. İlk defa buraya geldim ve aşırı mutlu oldum” diye konuştu.
31 Ağustos-8 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek Çanakkale Kültür Yolu Festivali ile 9 gün boyunca Çanakkale birbirinden farklı etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak.
Festival ile tarihi, kültürel ve doğal zenginliği ile Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Çanakkale’nin sahip olduğu değerler daha da görünür kılınacak.