ABD medyası Türkiye'deki krizi tartışıyor!

Türkiye'de yolsuzluk soruşturması ve bakan istifaları, ABD'li medyada geniş haberlerde değerlendiriliyor.

ABD'li medyaya göre, istifalarla "Yolsuzluk skandalı Başbakan Erdoğan'a bir adım daha yaklaştı", "Kriz, Türkiye'nin yarattığı imaja tam tezat", "Bayraktar'ın istifa çağrısı Erdoğan'a en kötü darbe", "Kriz, hükümetin meşruluğuna en ciddi meydan okuma." 



NYT: "YOLSUZLUK SKANDALI BAŞBAKANA BİR ADIM DAHA YAKLAŞTI"



Üç bakanın istifa etmesi ve bunlardan birinin Başbakan Erdoğan'ın istifasını istemesini, "Yolsuzluk skandalı Türk Başbakanına bir adım daha yaklaştı" biçimde değerlendiren New York Times, Bayraktar'ın sözlerini "şaşırtıcı" olarak görüldüğünü belirterek, "Bu. aniden tüm soruşturmanın anlamını artırdı ve Türk kamuoyunun bazı üyelerinin kökleri İslam'da olan hükümetin çöküşünü izleyip izlemedikleri sormalarına yol açtı" yorumunu yapıyor.



NYT, "Dramatik bir gün sonuna yaklaşırken" Başbakan Erdoğan'ın yeni kabine üyelerini açıkladığını belirttiği geniş haberinde "Kriz, Türkiye'nin, refah içinde, demokratik ilkelere dayalı nüfusu çoğu Müslüman olan bir ülke olarak yarattığı imaja tam tezat oluşturuyor" diye yazıyor.



Analistlerin, Erdoğan'ın yabancı güçleri suçlayarak istiklal savaşı benzetmesi yaparak krizin üstesinden gelebilmesini sorguladıklarını kaydeden gazete, "Sayın Erdoğan için diğer büyük kaygı, hükümete olan öfkenin sokaklarına yayılmasıdır" görüşünü öne sürüyor.



ABD'li gazete, "iki İslami rakip" arasındaki çatışmaya dikkat çekerek "Türkiye, darbeler ve bazen şiddete dönüşen güç mücadeleleriyle birçok çalkantılarla karşı karşıya kalmıştı ancak mevcut kriz yeni bir şey" değerlendirmesini yaptı. 



NYT, "Liberallerin ve dindar olmayanların çoğu artık AKP'yi desteklemiyor ve analistler Sayın Erdoğan ile Sayın Gülen temel olarak bir savaş içinde olduğundan partinin çökmesi riskinin bulunduğunu söylüyorlar" sözlerini de kullanıyor. 



WSJ: "BAYRAKTAR'IN İSTİFA ÇAĞRISI ERDOĞAN'A EN KÖTÜ DARBE"



ABD'nin borsa çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal'a göre, Bayraktar'ın açıklaması ile Başbakan Erdoğan,"10 yıllık iktidarı döneminde en kötü darbe aldı." 



Soruşturmanın "Batı için önemli bir stratejik ortağının liderliğini zedelemekle tehdit ettiğini" savunan gazete, "Çalkantı, günlerce finansal piyasaları tedirgin ediyor" derken "artan siyasi riskler arasında Türk varlıklarının diğer gelişmekte olan ekonomilerden daha kötü bir performans gösterdiğine" dikkat çekiyor.



WSJ, hükümetin "yolsuzluk soruşturmasına yanıtı, gerilimleri artırdığı" değerlendirmesinde bulunduğu haberinde Muammer Güler'in istifa etmeden önce 100 kadar emniyet mensubunu görevinden alırken Erdoğan'ın getirdiği yönetmenlik değişikliğiyle savcıların amirlerine bilgi vermeden soruşturmaları yürütmelerinin yasaklandığının altını çiziyor. 



VOA: " OPERASYON GÖLGESİNDE 10 BAKAN DEĞİŞTİ"



Amerika'nın Sesi (VOA), üç Bakanın istifalarının ardından Başbakan Erdoğan'ın 2013 yılında ikinci kabine revizyonuna ima attığını belirtirken "en şaşırtıcı" istifa açıklamasının ise, Erdoğan Bayraktar'ın açıkça kendisine Başbakan Erdoğan tarafından istifa etmesi yönünde baskı yapıldığı sözleriyle yaptığını dile getiriyor.

Yeni bakanların arasında en çekici ismin İçişleri Bakanlığı'na getirilen Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala olduğunu kaydeden VOA, Ala'nın İçişleri Bakanı olarak görevlendirilmesinin Gezi eylemleri sürecinde de doğrudan polis müdahalesini yönlendirdiği iddiasıyla birlikte tartışma yarattığını söylüyor. 



Bekir Bozdağ'ın Adalet Bakanlığı'na getirilmesiyle ise "çözüm sürecinde 'yapıcı' rol üstlenemeyebileceği ve yargı üzerinde baskı kurulacağı iddiaları da gündeme geldiğini" kaydeden VOA, "Erdoğan'ın, Ala ve Bozdağ ile birlikte "hem polis hem de yargı üzerinde baskıyı arttıracağı" iddialarına da yer veriyor.



LATİMES: "SORUŞTURMA HÜKÜMETİN MEŞRULUĞUNA EN CİDDİ MEYDAN OKUMA"



ABD'nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times ise, üç bakan istifa ederken yolsuzluk soruşturmasının iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) devirmekle tehdit ediyor" sözleriyle girdiği haberinde "Soruşturma, alt ay önceki gösterilerden bu yana Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetinin meşruluğuna en ciddi meydan okuma oluşturuyor" görüşünü öne sürüyor.



Erdoğan Bayraktar'ın Erdoğan'a istifa çağrısını da içeren açıklamalarına dikkat çeken gazete, geniş haberinde emniyette yapılan görevden almaları üzerinde dururken de "Çılgınca temizlik, siyasi müdahale iddialarına ve Erdoğan'ın soruşturmayı buldozerleyeceği spekülasyonuna yol açtı" savlarını da dile getiriyor. (ANKA) 


A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi