AA'nın yayınladığı Suriye'deki katliam fotoğrafları ABD Kongresi'nde
ABD Senatörü McCain, Senato genel kurulunda Suriye'de yaşanan zulme dikkati çekti.
ABD Senatörü John McCain, Senato genel kurulunda, arkasına Anadolu Ajansı'nın (AA) yayınladığı, Suriye'deki rejim güçleri tarafından binlerce kişiye uygulanan işkenceleri ispatlayan fotoğrafları koyarak, "Bu fotoğraflar gözümün önünden gitmiyor, siz meslektaşlarım ve tüm Amerikalıların da gözünün önünden gitmemeli. Dokunaklı biçimde, büyük güçlerin sahip olması gereken ahlaki sorumluluklardan konuşan Başkan Obama nerede? Tarihin en güçlü halkının gözleri önünde zalim tiranların kendi halklarına katliam yapmasını kabul etmeyeceğini söyleyen Başkan Obama nerede?" dedi.
Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü McCain, Senato genel kurulunda Suriye'de yaşanan zulme dikkati çekti.
AA'nın yayınladığı, Suriye'deki rejim güçleri tarafından binlerce kişiye uygulanan işkenceleri ispatlayan fotoğrafları arkasına koyarak konuşan McCain, Kongre üyelerini ve Amerikan halkını konuyla ilgili raporu tamamen okumaya davet etti.
McCain, şu anda BM’nin bu fotoğraflarla ilgili değerlendirmesini hazırladığını ve herkesin de bu noktada BM'yi desteklemesi gerektiğini kaydetti. McCain, "Bunlardan sonra kim ciddi olarak Esed rejiminin 11 bin mahkumu öldürmeye niyetlenmediğini, bunu amaçlamadığını söyleyebilir" diye sordu.
"Bugün Obama nerede?"
Suriye'deki durumun ABD’nin ulusal çıkarına tehdit oluşturduğunu ama daha da ötesi, yaşananların vicdanlarına hakaret anlamına geldiğini dile getiren McCain, "Bunlar gibi fotoğraflar sadece bir sempati ve üzüntü kaynağı olmamalı, bunlar (bizleri) harekete geçirici olmalı" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın soykırım ve dünyada yaşanan vahşetlere kayıtsız kalınamayacağına dair yaptığı konuşmalardan örnekler sıralayan McCain, "Bugün Başkan Obama nerede? Dokunaklı biçimde, büyük güçlerin sahip olması gereken ahlaki sorumluluklardan konuşan Başkan Obama nerede? Tarihin en güçlü halkının gözleri önünde zalim tiranların kendi halklarına katliam yapmasını kabul etmeyeceğini söyleyen Başkan Obama nerede" diye konuştu. McCain, konuşması sırasında arkasındaki fotoğraflara vurarak konuşmasını vurguladı.
"Fotoğraflar gözümün önünden gitmiyor"
Suriye’ye yardım etmenin Irak savaşına geri dönmek anlamına gelmeyeceğinin altını çizen McCain, bu tür görüşleri, "eyleme geçmemek için bahane üretmek" olarak tanımladı. McCain, Suriye’ye yardım etmenin "seçeneklerle veya kapasiteyle değil istek duymakla" ilgili bir mesele olduğunu vurguladı.
Suriye ile ilgili fotoğrafların gözünün önünden gitmediğini dile getiren McCain, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunlar Kongre’deki tüm arkadaşlarım ve tüm Amerikalıların da aklından çıkmamalı. Suriye'de gözlerimizin önünde yaşanan bu korkunçluktan daha da çok aklımdan çıkmayan bir diğer şeyse bu konuda anlamlı hiçbir şey yapmayacağımıza, ulusal vicdanımızın nasıl yok olduğuna dair düşünce. Aklımdan çıkmıyor ki bundan yıllar sonra da bir Amerikan başkanı, tıpkı ondan öncekilerin uzak memleketlerdeki vahşetler karşısında eylemsiz kalmasında olduğu gibi, Suriye halkının ve dünyanın karşısında duracak ve şu anda hepimizin doğru olacağını bildiğimiz şeyleri söyleyecek: 'Diğerlerinin acı çekmesini durdurmak için daha çok şey yapabilirdik, sınırlı olsa da sahip olduğumuz gücü kullanabilirdik, bir şeyler yapabilirdik'. Gelecekteki başkan bizim şu anki hatamız için özür dileyecek. Eğer tarih kendini bu şekilde tekrar ederse yazıklar olsun bize."
McCain, daha sonra da Twitter hesabından Suriye'deki katliama yönelik AA'nın da yayınladığı bazı fotoğrafları paylaştı.
ABD'nin Suriye politikasına ülke içi eleştiriler artıyor
ABD'de Başkan Barack Obama yönetiminin Suriye politikasına Kongre başta olmak üzere ülke içinden gelen eleştirilerde giderek bir artış olduğu gözlenirken, özellikle Senatör John McCain'in bugün Senato Genel Kurulu'nda AA'nın yayımladığı Suriye'deki katliam fotoğraflarını da göstererek yaptığı ve yönetiminSuriye politikasına sert eleştiriler yönelttiği konuşma oldukça ses getirdi. Obama yönetimi ise bu eleştiriler karşısında adeta "savunma" pozisyonuna geçmiş durumda.
Hem Beyaz Saray hem de Dışişleri Bakanlığı sözcülerinin bugünkü basın brifinglerinde McCain'in sözleri üzerinde ısrarlı sorular gelirken, Beyaz Saray'daki brifingde bir gazeteci, "Başkanın Suriye politikasının tam bir başarısızlık olduğunu artık kabul etmenin zamanı değil mi?" şeklindeki sorusuyla sözcüyü adeta "terletti".
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney'ye brifingde bir gazeteci, "Suriye'ye yönelik politikayı başarısız olarak görme dışında bir seçenek var mı?" sorusunu yöneltti.
Carney'nin, "Suriye'ye dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha fazla insani yardım sağlıyoruz" dediği sırada tekrar araya giren gazeteci, "Bu takdire şayan, ancak benim söylediğim şey, Suriye'deki krizin sona erdirilmesi hakkında. Kriz daha da kötüleşti. Esed'in iktidara tutunması, son bir yılda hiç de zayıflamış değil. Ve bizim kendi istihbarat yöneticimiz (Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper), bunu (Suriye'de sahadaki durumu) kıyametsel felaket olarak niteliyor. Bu başarısızlık değil de nedir" sorusunu sordu.
Sözcü Carney, soruyu şöyle yanıtladı:
"Suriye'deki kriz bir krizdir. Sahadaki koşullar korkunç. Bu nedenle de tarafları biraraya getirerek, onları müzakere edilmiş bir siyasi çözüme zorlamamız lazım, çünkü burada askeri bir seçenek yok. Esed rejimi askeri olarak kazanmayacak. Muhalefet, Suriye halkı, Esed'in yönetimde olacağı bir geleceğe rıza göstermeyecek.
Bu bir ikilem yaratıyor, bu nedenle de müzakere edilmeli. Cenevre prensiplerini temel alan müzakere edilmiş bir siyasi çözüm olmalı. Sahadaki koşulların korkunç olduğuna şüphe yok ve bu koşullar, sahadaki insani durumun ilerletilmesine katkı sağlayabilecek ülkelerin BM Güvenlik Konseyi üzerinden bunu yapmak için adım atmamasıyla daha da kızışıyor. O nedenle bu tip adımlar atılması noktasında baskı yapmaya, muhalefete destek sağlamaya ve Suriye halkına insani yardım sağlamada lider olmaya devam edeceğiz".
Carney, Senatör McCain'in eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, "McCain'in sözlerini görmedim. Tam olarak neyi savunduğundan emin değilim, ABD'nin Suriye'yi işgal etmesini mi savunuyor? Bilmiyorum. Bombalama kampanyasını mı savunuyor? Başkan (Obama), bu konularda görüşlerini net olarak ortaya koydu. Dün de dediği gibi, Başkan olarak masadan hiçbir seçeneği kaldırmıyor, ancak Suriye konusunda izlediğimiz hareket yolunun kesinlikle doğru yol olduğunu düşünüyor" diye konuştu.
BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülen Suriye'ye insani yardım karar tasarısı üzerinde bastırmaya devam edeceklerini belirten Carney, bu noktada Rusya'ya tasarının geçmesini engellemeye son verme çağrısında bulunmayı da sürdürdüklerini ifade etti. Carney, "Çünkü bir yandan Suriye halkının refahını düşündüğünüzü söylerken, diğer yandan Suriyelilerin açlıktan ölmesini engelleyecek bir tasarının geçmesini engellemeye akıl erdirmek mümkün değil" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da McCain’in Suriye’deki vahşetin durdurulması noktasında anlamlı birşeyler yapılmadığına dair sözlerine katılmadığını belirterek, anlamlı şeyler yaptıklarını ve ABD’nin tüm diplomatik ağırlığını Suriye’de siyasi ve diplomatik bir dönüşüme ulaşmak için ortaya koyduğunu, insani kanatta da ABD’nin en büyük insani yardım donörü olduğunu kaydetti.
Suriye konusunda BM’yi, Rusya’yı birşeyler yapmaya zorladıklarını ifade eden Harf, Suriye’deki kimyasal silahların yok edilmesi noktasında da müzakere edilmiş bir anlaşmaya vardıklarını hatırlattı.
Harf, McCain’in ABD’nin ahlaki sorumlulukları yönündeki eleştirisine de karşı çıkarak, bunun doğru olmadığı görüşünü dile getirdi.
AA