90 BİN TAŞERON İŞÇİYE KADRO SON DURUM (28 MAYIS 2024): Taşerona kadro düzenlemesi ne zaman çıkacak, Torba Yasa’da var mı?

90 bin Taşeron işçiye kadro son durum (28 Mayıs 2024), anlık takip ediliyor. 2. Torba Yasa’da yer alması beklenen taşerona kadro düzenlemesi ile birlikte yaklaşık 90 bin işçi kadroya geçecek. Taşerona kadro düzenlemesinin hayata geçirilmesi ile birlikte; işçiler iş güvencesi, maaş ve sosyal haklar, çalışma koşulları ve kariyer ve terfi imkanları gibi haklar elde edecekler. Peki, Taşerona kadro düzenlemesi ne zaman çıkacak, Torba Yasa’da var mı? İşte son gelişmeler…

Yıllardır taşeron işçileri kadroya geçecekleri günün hayalini kuruyor. Daha önce 80 bin 674 taşeron işçi kadroya alınmıştı. Meclis’e sunulacak olan Yeni Torba Yasa’da, 90 bin taşerona kadro düzenlemesinin de yer alması bekleniyor. Taşeron işçi; bir şirketin ana işlerini veya yan işlerini yürütmek üzere, üçüncü bir taraf (taşeron) tarafından işe alınan ve istihdam edilen işçidir. Peki, 90 bin taşeron işçiye kadro son durum (28 Mayıs 2024) ne? Taşerona kadro düzenlemesi ne zaman çıkacak, Torba Yasa’da var mı?

90 BİN TAŞERON İŞÇİYE KADRO SON DURUM (28 MAYIS 2024)

Taşeron işçiler bilindiği üzere kadrolu işçilere göre daha az özlük hakkına sahiptir ve daha düşük ücret alırlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, taşeron işçilerin kadroya geçişlerinin en kısa sürede gerçekleşeceğini, çalışmaların devam ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay görüşmüştü. Çalışma hayatıyla ilgili taleplerinin tamamına yakınının hallolduğunu belirten Atalay, seçimden evvel 700 bin işçinin sözleşmesinin bitmesini istediklerini belirtmişti. Atalay, geçici işçi, kamu sözleşmesi ve taşeron işçiye kadro konularının gündemde olduğunu ifade etmiş ve KİT’lerdeki taşeronlar ile kamuda kapsam dışında kalan taşeron işçilerin kadro beklentisinin devam ettiğini belirtmişti.

TAŞERONA KADRO NE ZAMAN ÇIKACAK?

Taşeron işçilerin kadroya geçişi düzenlemesi, 2024 yılı itibarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde yer alan konulardan biri. Bu yıl içinde, yaklaşık 90 bin taşeron işçiyi kapsayan bir düzenleme üzerinde çalışmalar devam ediyor. Düzenlemenin Torba Yasa’da yer alması bekleniyor. Torba Yasa’nın Meclis’te onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yürürlüğe girip yasalaşması ile düzenlemenin de hayata geçmiş olması bekleniyor.

TAŞERONA KADRO DÜZENLEMESİ TORBA YASA’DA VAR MI?

Taşerona kadro gelmesinin ardından; işçiler iş güvencesi, maaş ve sosyal haklar, çalışma koşulları ve kariyer ve terfi imkanları gibi haklara sahip olacak. BAĞ-KUR 7200 günde emeklilik, 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik gibi maddeleri de kapsayan Yeni Torba Yasa’da, 90 bin taşeron işçiye kadro düzenlemesinin de yer alması bekleniyor.

TAŞERONA KADRO DÜZENLEMESİ KİT'LERİ KAPSIYOR MU?

Taşeron işçilere kadro verilmesi konusundaki düzenlemeler genellikle Kamu İktisadi Teşebbüsleri'ni (KİT) kapsamaz. KİT'ler, devlete ait ekonomik işletmeler olarak farklı bir yapıya sahiptir ve çalışanlarının statüsü, taşeron işçilerin statüsünden farklıdır. Örneğin, KİT'lerdeki çalışanlar genellikle sözleşmeli memur statüsünde çalışırlar ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olabilirler​.

Fakat taşerona kadro düzenlemesinden KİT çalışanlarının da faydalanıp faydalanmayacağı konusunda güncel bir açıklama yok.

Narin Güran cinayetinde ilk defa duyacağınız bilgi Pıtrak otunun faydalarına inanamayacaksınız Ernest Muçi devre arasında Beşiktaş'a veda ediyor Narin cinayetinde kan donduran rapor! Bugün akaryakıt alacaklar dikkat! Benfica'ya üç puanı Kerem ve Orkun getirdi