8 Mart Dünya Kadınlar Günü: 2023'ün daha ilk iki ayında 42 kadın katledildi. Türkiye'de 10 kadından 7'si kocasının izni olmadan çalışamıyor

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da bir diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Kadın hakları dünyanın dört bir yanında büyük etkinliklerle gündeme geliyor. Paylaşımlar yapılıyor, çiçekler alınıyor. Emekçi kadınların her zaman hatırlanmaya, toplumda varlığının kabul edilmesine ihtiyacı var.

8 Mart'ın tohumları 1908 yılında, New York'ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle atıldı.Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart'ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etti.

O günden bu yana her Dünya Kadınlar Günü'nde, kadınların toplum içerisinde, siyasette ve iş hayatında elde ettiği başarıları kutlanıp cinsiyet eşitsizlikleri vurgulanıyor ve protestolar düzenleniyor.

Türkiye'de 2022 yılında kayıtlara geçen 334 kadın öldürüldü, 2023 yılınan daha iki ayında ise bu sayı 42'ye ulaştı...

2017 ortalamasında da 409 olay ile kadın cinayetleri yüzde 25 oranında artış göstermişti. 2013'te 237, 2014'te 294, 2015'te 303, 2016'da 328, 2017'de 409, 2019 da 506… 2020 367.

Türkiye'de de birçok etkinlik düzenlendi. Kadın meclisleri İstiklal Caddesi'nde haklarını aramak ve emeklerini karşılığını almak için seslerini çıkardı.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 17'Sİ EŞİT DAVRANILDIĞINI DÜŞÜNÜYOR

Ipsos araştırmasına göre, Türkiye’de kadın ve erkeklere eşit davranıldığını düşünen bireylerin oranı sadece %17. Ve geçen bir sene içerisinde bu görüşte bir değişiklik olmadığı görülüyor. 

Kadınlar çiçekle ya da sözle değil yasalarla algılarla çok daha huzurlu bir hayata kavuşabilir. Emekçi kadınlar emeklerinin karşılığını eşit maaş, eşit muamele ile alabilir.

Mobbinge maruz kalmadan, fiziksel şiddet görmeden çalışması kadınların ve özünde tüm insanların hakkıdır. 

Çünkü toplumda, ailede ya da iş yerinde kadın ve erkeklere eşit davranıldığı görüşünde olan bireylerin oranı %17 civarında. 

TÜRKİYE’DE 10 KADINDAN 7'SI EŞINDEN İZİN ALMADAN ÇALIŞAMIYOR

Toplumun %58’i kadınların eşlerinden izin almadan iş hayatına katılamadığı görüşünde. İş hayatında da ayrımcılığa maruz kaldığını düşünenlerin de oranı oldukça yüksek. 

TÜRKİYE KADINLARA EŞİT HAKLAR VEREN 85. ÜLKE

Dünya Bankası'nın yayımladığı "Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk" adlı rapora göre dünya genelinde, erkek ve kadınlara yasal olarak eşit ekonomik haklar veren ülke sayısı sadece 6. Türkiye ise listede 187 ülke arasında 85. sırada yer aldı.

Çalışmada, 10 yıllık mali ve yasal eşitsizlik verileriyle; seyahat özgürlüğü, annelik, aile içi şiddet ve varlık yönetimi hakları gibi faktörlere de bakıldı.
Dünya Bankası'na göre bu alanlarda iki cinsiyet arasında, yüzde 100 eşitliği sağlayan ülkeler sadece Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg ve İsveç.
85. sıradaki Türkiye'de ise bu oran % 79,38.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında