76 yerleşim yeri halen 'alo' diyemiyor
Türkiye'de hiçbir mobil haberleşme hizmeti alamayan bin 799 yerleşim yerinden bin 723'ü kapsama alanına dahil edildi. Mobil haberleşme hizmeti alamayan 76 yerleşim yeri kaldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca nüfusu 500'den az alan ve bugüne kadar hiçbir mobil haberleşme hizmeti alamayan bin 799 yerleşim yerinin kapsama alanına dahil edilmesiyle ilgili projede sona yaklaşıldı.
Proje kapsamında bin 723 yerleşim yeri kapsama altına girerken, geriye kalan 76 yerleşim yerinin de yıl sonuna kadar mobil haberleşme hizmeti alması planlanıyor.
AA muhabirinin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporundan derlediği bilgiye göre, Evrensel Hizmet Kanunu kapsamında, Haberleşme Genel Müdürlüğü ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) yaptığı çalışmayla, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) veri tabanına kayıtlı GSM iletişim alt yapısı olmayan, kırsal kesimde bulunan, yüksek maliyet alanlarından oluşan ve nüfusu 1-500 arasında bulunan bin 799 yerleşim yeri belirlendi.
Mobil kapsama oranı nüfus bakımından yüzde 99’un üzerinde olan Türkiye’de, coğrafi zorluklar ve yüksek altyapı maliyeti nedeniyle bazı köylerde halen mobil kapsaması bulunmuyor. Bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak için tüm masrafları Evrensel Hizmet Fonu'ndan karşılanmak üzere söz konusu yerlere mobil haberleşme hizmeti götürebilmek için 2013'te yapılan ihaleyi kazanan Turkcell ile sözleşme imzalandı.
Proje kapsamında haziran ayı sonu itibarıyla söz konusu bin 799 yerleşim yerinden bin 723'ü kapsama alanına dahil edilirken, geriye kalan 76 yerleşim yerinin ise yıl sonunda bu hizmeti alması planlanıyor. Nüfusu 1- 500 arasında olan ve GSM iletişim altyapısı bulunmayan yerleşim yerlerinde kurulumlar tamamlandığında, yaklaşık 258 bin vatandaşa hizmet götürülecek ve Türkiye tamamıyla 'çevrimiçi' olacak.
Tüm GSM operatörleri (Turkcell, Vodafone, Avea) kurulan bu tek altyapı üzerinden hizmet sunabiliyor.
Bin 686 yerleşim yeri daha internete girebiliyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının elektronik haberleşme altyapısı olmayan köy, mezra ve benzeri yerleşim yerlerine telefon ve internet hizmetinin sağlanması amacıyla 2010'da başlatılan projede haziran sonu itibarıyla bin 686 yerleşim yerinde kurulumlar tamamlanarak, hizmet sunuldu.
Bakanlığın bugüne kadar yaklaşık 145 milyon lira harcama yaptığı proje için 2015 yılı yatırım programında 25 milyon lira ödenek tahsis edildi. (AA)