73 yıldır kayıp olan tablo bulundu
Şeker Ahmet Paşa’nın MSGSÜ envanterine ‘Manzara’ adıyla kaydedilen tablosunun, ‘Erenköy Civarında Tren İstasyonu’ olduğu ortaya çıktı.
Şeker Ahmet Paşa’nın Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi envanterine ‘Manzara’ adıyla kaydedilen tablosunun, yapılan restorasyon çalışmaları sırasında ‘Erenköy Civarında Tren İstasyonu’ olduğu ortaya çıktı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), Türk resim sanatının büyük ustalarından Şeker Ahmet Paşa’nın 73 yıldır kayıp olan tablosunun bulunduğunu duyurdu. Şeker Ahmet Paşa’nın (1841-1907) 1902 yılında II. İstanbul Resim Salonları Sergisi’nde yer alan, daha sonra da artık mevcut olmadığı sanat tarihçileri ve uzmanlarca ifade edilen ve kayıtlara 73 yıldır kayıp şeklinde geçen eserin, “Elvah-ı Nakşiye’den Günümüze MSGSÜ Resim ve Heykel Müzesi Koleksiyonları’ndan Seçkiler II” sergisinin restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıktığı belirtildi. “Kayıp tablo”ya “Erenköy Civarında Tren İstasyonu” adı verildi.
MSGSÜ Rektörü Yalçın Karayağız, Şeker Ahmet Paşa’nın iki insan figürlü eserinin, 1941 tarihinde Akademi tarafından satın alınıp Resim Heykel Müzesi’nin envanterine “Manzara” başlığıyla kaydedildiğini ancak bu yılki sergi kapsamında restorasyona alınan eserin üstündeki verniğin temizlenmesi sonucu Şeker Ahmet Paşa’nın kayıp olan tablosunun bu tablo olduğunun ortaya çıktığını belirtti.
Karayağız, tablodaki koç figürlerinin profesyonel bir kimse tarafından silindiğini, yerine de iki insan figürü yerleştirildiğini belirtti:
“Şeker Ahmet Paşa, 1902 yılında dönemin en önemli sanat etkinliğinde sergilemiş olduğu eserini neden 5 yıl içerisinde, vefatından önce tekrar boyamak, değiştirmek ihtiyacı duysun ve üstelik yağlıboya ile yapılan bir eseri su bazlı bir malzeme ile değiştirsin? 2014 yılında yapılan bakım onarım ve restorasyon çalışmaları göstermiştir ki paşanın vefatından sonra, yani 1907-1941 yılları arasında ‘Erenköy Civarında Tren İstasyonu’ adlı eser birisi tarafından değiştirilmiş ve günümüze bu şekliyle gelmiştir.”
Karayağız, bu işlemi kimin yaptıklarını bilmediklerini, ama süreçle ilgili önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı bilgilerle konunun hikâyesini anlatacakları bir hazırlık içinde olduklarını söyledi.
Öte yandan, “Elvah-ı Nakşiye’den Günümüze MSGSÜ Resim ve Heykel Müzesi Koleksiyonları’ndan Seçkiler II” sergisi, Karaköy Antrepo 5’in girişinde yer alan Resim ve Heykel Müzesi (ICAM) Geçici Sergi Salonları’nda 21 Eylül’e dek sergilenecek. Sergide, Ali Avni Çelebi, Avni Arbaş, Eren Eyüboğlu, Hikmet Onat, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya Güran, Hoca Ali Rıza ve Şevket Dağ’ın da aralarında bulunduğu 63 sanatçının toplam 92 eseri yer alıyor. Ceren Çıplak/Cumhuriyet