7 Ekim'de aile hekimleri çalışmayacak... Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı aile hekimleri bir kez daha iş bırakıyor
Aile hekimleri yeniden iş bırakıyor. 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin iptali için daha önce iki kez iş bırakan aile hekimleri, talepleri kabul edilmeyince bir kez daha iş bırakma kararı aldılar. Bugün aile hekimleri iş bırakıyor.
MEDYATAVA/ÖZEL
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, 30 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlandı.
1 Temmuz 2021'den geçerli olmak üzere yürürlüğe giren yönetmelikle Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği uygulaması kapsamında sözleşmeli olarak çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yapılacak ödemeler, izinler, sözleşme esasları ve fesih şartları ile aile hekimliği uygulamaları için görevlendirilen uzman tabip, tabip ve aile sağlığı çalışanlarına yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Yönetmelikle, görevleriyle ilgili olarak sosyal medya paylaşımı yapan, basına “izinsiz” demeç veren aile hekimlerine ceza verileceği yönünde maddeler de vardı.
Bu yönetmeliğe karşı İstanbul Aile Hekimliği Platformu (İSTAHED) de bir eylem palanı hazırlayarak söz konusu yönetmeliğin geri çekilmesini istedi. 1 Temmuz'da yürürlüğü giren bu yönetmelik sonrası sağlık çalışanları iki kez iş bırakma eylemi yaptılar.
7 Ekim'de yeniden iş bırakılıyor
Talepleri kabul edilmeyen İstanbul Aile Hekimliği Platformu yarın bir kez daha iş bırakma kararı aldı. Buna göre 7 Ekim'de sağlık ocakları çalışmayacak.
Platform, seslerini dulurmak için miting kararı almıştı ancak bu miting de İstanbul Valiliği'nin pandemi yasağına takıldı.
İSTEHAD da bugün bir duyuru yaparak 7 Ekim'de iş bıracaklarını ve İstanbul İl Sağlık Müdürüğü önünde sağlık çalışanları ile bir araya geleceklerini açıkladı.
Bununla ilgili bir duyuru yapan İstanbul Aile Hekimliği Platformu, "Her türlü başvuru zamanında ve eksiksiz yapılmasına rağmen İstanbul Aile Hekimliği Platformu miting başvurusu valilik tarafından uygun bulunmamıştır. Açıkçası aşı karşıtlarının dahi toplum sağlığını hiçe sayarak miting yaptığı bir ortamda hukuki olarak böyle bir durum beklemiyorduk. Bu milyonlarca aşı yapmış, pandemiyle başından beri mücadele eden bizleri derinden yaraladı. Fakat yine de her türlü olasılığa hazırlıklı idik. Daha önce platformda konuştuğumuz üzere diğer planımızı devreye sokuyoruz. Anayasal hakkımızı kullanarak Basın Açıklaması ile yine hep birlikte tepkimizi dile getirmek için 7 EKİM 2021 tarihinde iş bırakacağız ve saat 12:00‘de beyaz önlüklerimizi giyerek İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde olacağız." denildi.
İstanbul Aile Hekimliği (İSTEHAD) ne istiyor? Talepleri ne?
İSTEHAD, 1 temmuz'da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin iptalini istiyor.
İSTEHAD sayfasında eylem kararına yol açan yönetmelikle ilgili şu bilgiler veriliyor:
Tüm dünyada, 2 yıla yakın süredir pandemi ile mücadele eden sağlık çalışanları el üstünde tutulurken , alkışlanırken ; maalesef ülkemizde Aile Hekimliği çalışanları için alkışla başlayan bu süreç 30 Haziran 2021 de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile cezalandırılarak devam etmektedir.
Yeni yönetmelikte yapılan değişikliklere baktığımızda tamamına yakını Aile Hekimliği çalışanlarının aleyhine..
Örnek olarak;
– Basında veya sosyal medyada izinsiz bilgi veya demeç vermek 50 ceza puanı !!! Ceza puanı listesinde en ağır suçlar olan sahte evrak düzenlemek , işe alkollü gelmekle aynı ceza puanı öngörülmüş bu eylem için. 50 ceza puanı zaten çok yüksekken aynı eylem ikinci kez yapılırsa 100 ceza puanı veriliyor.
– Herhangi bir sebeple 150 ceza puanı alındığında iş akdi sona erme tehdidi içeriyor
– İki yıllık sözleşme süresi içinde 5 kez aynı veya farklı sebeple ceza puanı alındığında yine iş akdi sona erme tehdidi içeriyor
– Entegre hastanede çalışan aile hekimliği çalışanları 2 yıllık sözleşme süresince 5 kez nöbete mazeretli veya mazeretsiz gitmediği zaman iş akdi sona eriyor. Mazeretin yok sayıldığı bir mevzuat düzenlemesi ile karşı karşıyayız. Kişi hasta olamaz, yakını vefat edemez, çocuğu hasta olamaz…her türlü o nöbete gitmek zorunda yoksa sözleşmesi feshediliyor.
– Bakanlık müfettişlerinin herhangi bir sebeple soruşturma başlatması ve bu soruşturma sonucunda iş akdi sona erme tehdidi içeriyor
– Herhangi bir sebeple açığa alınan Aile hekimliği çalışanı 4 aya kadar görevden uzaklaştırılabiliyor ve bu dönemde hiç ücret ödenmeyip yargısız infaz yapılıyor.
– İl Sağlık Müdürlükleri hem soruşturma başlatıyor , hem ceza veriyor, hem sözleşme feshi yapıyor. Bunlara itirazlar da yine İl Sağlık Müdürlüğüne yapılıyor.
– Cezaevi bünyesindeki aile hekimliği birimlerinin gider ödenekleri %80 azaltılıyor.
– Günlük mesai saatlerinin tamamının harcanmasına rağmen istenilen oranda yapılamayacak kronik hastalık izlemleri nedeniyle %10 a varan gelir kaybına uğrayacağımız maddeler içeriyor bu yönetmelik.
Bunlarla birlikte Aile Hekimliğinin 11 yıllık sürecinde Aile Hekimliği Çalışanları hem özlük hakları hem elde edilen gelir konusunda maalesef hep geriye gitmiştir. Sürekli eklenen görevlere rağmen ücret kayıpları giderek artmaktadır.
Kamu dışından gelip sözleşme imzalayan arkadaşlarımızın birçok özlük hakkı yok sayılmakta, kıdem tazminatları verilmemekte ve aile sağlığı çalışanı arkadaşlarımıza hiçbir şekilde yer değişikliği hakkı verilmemektedir.
Verileceği belirtilen ek ödemeler konusunda da yine kamuoyuna herkese verildiği algısı yapılmış ancak ödemeler için birçok şart konarak ek ödemelerin Aile Hekimliği Çalışanlarına ödenmemesi için bakanlığımız elinden geleni yapmıştır.