6284 sayılı kanun nedir, ne değildir? İttifakların arasını bozan 'kadına şiddetin önlenmesi' neden tartışılıyor? Kadının beyanı hangi konularda esas alınır? Kadının beyanı esas alınarak hapis cezası verilir mi?

AK Parti, Yeniden Refah Partisi ve HÜDA PAR'ı Cumhur İttifakı'na dahil etti. Refah Partisi ön koşul olarak 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da değişikliğini de içeren bir teklifi AK Parti'ye iletti. Peki neden? 6284 sayılı kanun neden ittifaklar arasında teklif edilecek bir kanun? Neyi kapsıyor neye zarar verdiği düşünülüyor? Kadınlar neden 6284 için yıllardır direniyor?

Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı’na katılma şartları arasında ve 6284 sayılı kanunun “aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanmasına” yer verdi. Bu şartlar tekrardan tartışmaları gün yüzüne çıkardı.

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun neden tartışmaya açık bir konu?

Kadına şiddetin önlenmesi ne gibi bir tehlike arz edebilir?

KADINA ŞİDDET VE 6284

Bu Kanunun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kanunun tam adı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun. İstanbul Sözleşmesi diğer adıyla Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi der ki sözleşmeye taraf olan devletler kendi iç hukuk düzenlemelerinde de bu sözleşmedeki esasları içerek bir düzenlemeye yer verecekler ve bu sözleşmede öngörülen hükümleri bir iç hukuk normu olarak uygulamaya alacaklar. İşte 6284 sayılı kanun bu iç hukuk düzenlemesi.

“Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınları, çocukları, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan” kişileri kapsar ve bu kişilerin korunmasında, kişilere yönelik şiddeti engelleme amacıyla alınan tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlenir.

Kanundaki en kritik husus “şiddete uğrama tehlikesi bulunan” tanımlaması. Çünkü kadının beyanı ve bu kanun burada devreye girer.

YANİ, Resmi ya da dini nikahlı olduğunuz eşiniz, boşandığınız eşiniz, babanız,
abiniz, dayınız, kuzeniniz, nişanlınız, oğlunuz, eski sevgiliniz, sevgiliniz,
kayınpederiniz, kayınbiraderiniz kısaca çevrenizdeki erkekler ya da
tanımadığınız biri size şiddet uyguluyor olabilir. 6284 sayılı Kanun sizi şiddetten
korumak ve size şiddet uygulayan kişileri engellemek için önemli olanaklar sağlıyor.
Bu Kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların,
çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzenliyor. 

KADININ BEYANI ESAS ALINARAK HAPİS CEZASI VERİLİR Mİ?

Aslında temel tartışmaların sebebi bu koruyucu tedbir kanunudur.

Yanlış bilinen bir bilgi doğrultusunda kadının beyanı esas alınarak hapis cezasına varan yaptırımlar uygulandığı sanılmaktadır.

Kadının beyanının esas alınması yalnızca koruyucu tedbir alınmasında uygulanan bir kavramdır.

Tartışmalara konu olan kanunun 8. maddesinin üçüncü fıkrasında  ‘Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için, şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaz.’ ifadeleri yer alır.

Yani 'kadının beyanı esas alınarak' tedbir alınır.

Bu düzenlemeye sanki kadının beyanı esas alınarak mahkûmiyet dahil çeşitli hükümler kurulabiliyormuş gibi manipüle ederek itiraz edilse de bu düzenleme ile delil aranmayan ve beyana itibar edilen tek husus koruyucu tedbir kararıdır.

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım katıldığı bir programda bu kanun değişikliği ile ilgili herhangi bir aksiyon alınıp alınmadığıyla ilgili bir açıklama yaptı. Yıldırım, Yenide Refah Partisi'nin ittifak için şart koştuğu 6284 sayılı Kanun ile ilgili, "Bu detayları hiç konuşmadık" dedi.

TEPKİLER GECİKMEDİ

6284 sayılı kanununtartışılması kadın meclislerini de siyasileri de harekete geçirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, kadın hakları ve kadına yönelik şiddetle mücadelenin 20 yıldır AK Parti'nin kırmızı çizgisi olduğunu ve kadınların korunmasına yönelik çeşitli yasal düzenlemeler yaptıklarını belirtti.

Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal medyada "Paylaşımı alıntılayan AK Parti milletvekillerine teşekkür ederim. Panikle yazdıklarına göre, İletişim Başkanlığı da bu konunun ne kadar önemli olduğunun farkında. 6284’ün kaldırılmasına asla izin vermemeliyiz. Bu tüm kadınların ortak meselesidir." ifadelerini kullandı.

Kadın meclisleri kanunun tartışmaya açılmasına dahi tahammül göstermediklerini belli etti.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Twitter'dan, "İktidar Taliban yoldaşlığına oynuyor! 6284 No’lu yasa bu ülkenin kadınlarının yaşam hakkının garantisi. Bu süreçte babadan miras partinin sahibi vatandaş İstanbul Sözleşmesi'nden bu yana söylediği şeyleri söylüyor. İlla kadınları tehlikeye atacak öneriler sunuyor" dedi.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında