6 Şubat deprem bölgesinde büyük tehlike. 6 bin depremzedenin yaşadığı bölgede kanserojen madde asbest tespit edildi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Türk Hava Hakkı Platformu, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin merkez üssü Kahramanmaş'ta asbest tespit edildi. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi ve Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, kentte aspest olduğu tespit edilen yerlerden birinin yakınında moloz döküm sahası bulunan 6 bin kişinin yaşadığı Karacasu Konteyner Kent’in olduğu bölge olduğunu belirtti. Konuya ilişkin detaylı açıklamalar geldi. Peki asbest nedir?

Kaynak: DHA

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından iş makineleri ve patlayıcılarla ağır hasarlı binaların yıkımları sürüyor.

Yıkım nedeniyle etrafta toz bulutları meydana gelirken TTB ve Türk Hava Hakkı Platformu asbest tehlikesine ilişkin araştırma yaptı.

Analiz sonucunda örneklerde krizotil, antofilit ve aktinolit türünde asbest tespit edildi. Sonuç ise 36 sayfalık rapor haline getirildi.

EN ÇOK ASBEST TÜRLERİ KAHRAMANMARAŞ'TA

Türk Tabipler Birliği'nin yayınladığı rapora göre en çok asbest türleri Kahramanmaraş kent merkezinde tespit edildi. Rapora göre Kahramanmaraş’tan alınan 21 örnekten 8’inde asbest tespit edildi. Elbistan’da 15 örnekten 2’sinde, Adıyaman’da ise 30 örnekten 2’sinde asbest çıktı. Raporda en çok dikkat çeken detaylardan biri ise 1500 konteynerde yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı Karacasu Konteyner Kenti’nin olduğu bölgede aktinolit türü asbest tespit edilmesi oldu. Raporda, asbestin tespit edildiği bölge ‘Kentin güneyindeki büyük hafriyat döküm sahasının sınırı.

Yakınında ise depremin ardından sağlam kalmış sabit yerleşim ve hakim rüzgar altında büyük bir konteyner kent yer alıyor. Hafriyat sahasındaki yoğun tozumanın rüzgarla taşındığı bir nokta’ şeklinde tarif edilirken, asbestin yerden alınan ince toz örneklerinde tespit edildiği ifade edildi.

SONUÇLAR VAHİM

Raporu değerlendiren Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, sonuçların vahim olduğunu belirterek önlem alınması gerektiğini ifade etti. Asbestin kanserojen bir madde olduğunu belirten Dr. Tiyekli havada kesinlikle asbestin olmaması gerektiğini ancak deprem bölgesinin göz ardı edildiğini ileri sürdü. Ağır hasarlı binaların yıkımlarının atıkların bertaraf edilmesi yönetmeliğine aykırı yapıldığını öne süren Dr. Tiyekli, ifadelerine şu sözlerle devam etti:

Devletin çıkardığı yönetmelik tanınmamakta ve yıkımlar mevzuata aykırı şekilde yapılmaktadır. Biz bunu ortaya koymak için çalışma yaptırdık ve bunu yaparken de akredite bir laboratuvar ile anlaşıldı, onlardan özel tekniklerle örnek alması istendi. Bu çalışmada enkazın içindeki veya molozların içindeki asbest değil, havadan yere çöken asbest bulunmaya çalışıldı. Kahramanmaraş kent merkezinde 21 bölgenin 8’inde asbest bulundu. Elbistan ilçemizde 15 tanesinin 2 tanesinde asbest bulundu. Bu çok çok kötü bir oran. Yani Kahramanmaraş kent merkezindeki 3 örnekten neredeyse birinde asbest çıktı. Tabii bir de bu asbestin bulunduğu yerler çok önemli. Asbest, dediğimiz gibi insanlardan uzak olması gereken bir kanser etkeni ama bizim bugün depremden kurtulan insanları yerleştirdiğimiz konteyner kentin yanında maalesef moloz döküm sahası var ve bu moloz döküm sahası bir asbest kaynağı. Karacasu Konteyner Kenti, Kahramanmaraş’ın en büyük konteyner kentlerinden biri ve biz tam onun ve Karaziyaret Mahallesi yanına bu molozları dökmüş durumdayız. Oradaki rüzgârlar devamlı konteyner kent ve çevre mahallelerimize asbest taşımaktadır. Bu asbest için yetkililer tarafından çok acil çözüm getirmelidir. Bu asbestlerin tozmaması, çevreye savrulmaması için mutlaka üstü gerekiyorsa kapatılmalı, devamlı sulama yapılmalı oradaki konteyner kentte kalan ve o mahallede yaşayan insanlarımız bu asbest tehlikesinden uzak tutulmalıdır.

"KAHRAMANMARAŞLI ASBESTLE YAŞAMAYA MAHKUM EDİLMEMELİDİR"

Kahramanmaraş kent merkezindeki Doğukent Mahallesinde sitelerinin bulunduğu mevkide de çok ciddi anlamda asbest tespit edildiğini ve buradaki nüfusun da fazla olduğunu belirten Dr. Tiyekli, “Tabii sadece bu bölgelerle sınırlı değil, Kahramanmaraş trafiğinin aktığı ana arterler üzerinde de asbest bulunmuştur. Örneğin Şekerdere Bulvarı ile Kayseri Çevre Yolu’nda da asbest bulunmuştur. Bütün asbestli sahalar mutlaka asbest yaymayacak hale getirilmeli ve insanların asbest alma riski azaltılmalıdır ve bizim yaptığımız bu çalışma mutlaka tekrarlanmalı, diğer ağır metaller yönünden de bu çalışmalar yapılmalıdır. Kahramanmaraşlı, asbestle yaşamaya mahkûm edilmemelidir. Kahramanmaraşlıların temiz hava soluma hakkı vardır ve bu hak elimizden alınmamalıdır. Bu asbest tehlikesinin önemini mutlaka anlayalım ve depremde binlerce insanımız canını kaybetti, canını kurtaranları da biz kanserden öldürmeyelim" dedi.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında