6-8 ekim olayları davasında kim ne kadar ceza aldı? (16 Mayıs 2024) Kobani Davası Selahaddin Demirtaş, Ahmet Türk, Figen Yüksekdağ kaç yıl hapis cezası aldı?

Kobani Davası'nda karar belli oldu. 6-8 ekim sokak eylemlerinde 108 sanığın yargılandığı dava hükmü açıklandı. Peki, 6-8 ekim olayları davasında kim ne kadar ceza aldı? (16 Mayıs 2024) Kobani Davası Selahaddin Demirtaş, Ahmet Türk, Figen Yüksekdağ kaç yıl hapis cezası aldı? İşte detaylar...

6-8 ekim olayları davasında kim ne kadar ceza aldı? (16 Mayıs 2024) Eylül 2014'te Irak Şam İslam Devleri (IŞİD) örgütü, Kobani'ye saldırı başlatmış ve Türkiye'de şiddet olayları ve protestolar yaşanmıştı. 35 il ve 96 ilçede 37 kişi hayatını kaybetmişti. Kamuoyunda Kobani olarak bilinen 6-8 ekim olaylarında, 18'i tutuklu, toplam 108 kişinin yargılandığı davanın duruşmasında mahkeme kararı belli oldu. Kobani Davası Selahaddin Demirtaş, Ahmet Türk, Figen Yüksekdağ kaç yıl hapis cezası aldı?

6-8 EKİM OLAYLARI DAVASINDA KİM NE KADAR CEZA ALDI?

Sanıklardan Altan Tan ve Ayhan Bilgen'in beraatına karar verdi.

Eski Milletvekili Ahmet Türk hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 10 yıl hapis cezası verildi.

Gültan Kışanak'a tahliye kararı verildi.

Figen Yüksekdağ, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan 2 yıl, iki ayrı terör örgütü propagandası suçundan 3 yıl, seçim yasaklarına aykırı hareket etmekten ise 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yüksekdağ, toplamda 30 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

Figen Yüksekdağ'a devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma eylemine yardım suçundan 19 yıl hapis cezası verildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. Suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

9 yıl 9 ay ceza alan Ayla Akat Ata'nın cezaevinde tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verildi.

Sabahat Tuncel hakkında ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan 12 yıl hapis cezası verilerek, tutuklulukta geçirdiği süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verildi.

Eski HDP Milletvekili Emine Ayna'ya ise 10'ar yıl hapis cezası verildi.

Selahattin Demirtaş'a 42 yıl hapis cezası verildi.

Aynur Aşan hakkında örgüt üyeliğinden 9 yıl 9 ay hapis cezasına karar verildi. Yurt dışına kaçarken yakalanmış olması nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Aysel Tuğluk hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına karar verildi.

Ayşe Yağcı hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliğinden 9 yıl hapis cezasına karar verildi. Yağcı'nın, tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi.

Berfin Özge Köse'nin tüm suçlardan beraatına karar verildi.

Bircan Yorulmaz'ın devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına karar verildi.

Bülent Parmaksız hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 16 yıl hapis, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine hükmedildi. Parmaksız'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Can Memiş hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına karar verildi.

Cihan Erdal hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası kararı verildi.

Dilek Yağlı hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapsine ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Emine Beyza Üstün hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına karar verildi.

KOBANİ DAVASI NEDİR, NE OLMUŞTU?

Eylül 2014'te IŞİD'in Kobani'ye saldırısı ile Türkiye'de birçok protesto ve şiddet olayları yaşandı. Bu dönemde ise Türkiye'de çözüm süreci devam ediyodu. IŞİD Kobani'de ilerlerken, Türkiye'de de Kobani'ye destek eylemleri yapılıyordu.

HDP'liler, Suriye'nin kuzeyindeki diğer bögelerden ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi üzerinden askeri yardımın ulaşması için Türkiye topraklarından Kobani'ye koridor açılmasını talep ediyordu. 6 Ekim'de HDP Genel Merkezi'nden Kobani ile ilgili bir Tweet atılarak protesto çağrısı yapıldı. Bu çağrının ardından başta Doğu ve Güneydoğu kentlerinde olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerinde sokak eylemleri yaşandı. 8 Ekim'de şiddet olayları iyice arttı. Göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

Demirtaş, 9 Ekim'de Diyarbakır'da basın açıklaması yaptı ve protestoları savunduğunu, şiddet olaylarını ise eleştirdiğini dile getirdi. Durmalarını isteyerek PKK lideri Abdullah Öcalan'ın da mektubunda bunu savunduğunu belirtti. Bunun üzerine 9 Ekim'de olaylar bitti. Kobani olaylarında 37 kişi yaşamını yitirirken, 326 güvenlik görevlisi dahil tam 761 kişi yaralandı.

Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Derin yırtmaçlı sahne kıyafeti olay yarattı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi