50 büyükbaş hayvanı olana Hazine'den 60 milyon TL! Hayvancılığa destek için düğmeye basıldı, Resmi Gazete'de yayımlandı

Geçtiğimiz yıl 30 Aralık tarihinde "Tarımsal Üretime Dair Hazine Faiz Destekli Yatırım ve İşletme Kredisi kullandırılmasına ilişkin karar" yayımlanmıştı. Bu kararın uygulama tebliği de 1 Mayıs tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre sığır yetiştiriciliğini desteklemek için hazine faiz destekli 60 milyon liraya kadar işletme ve yatırım kredisi kullandırılacak. 50 büyükbaş hayvanı olana 60 milyon lira kredi verilecek.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Geçtiğimiz yıl 30 Aralık tarihinde "Tarımsal Üretime Dair Hazine Faiz Destekli Yatırım ve İşletme Kredisi kullandırılmasına ilişkin karar" yayımlanmıştı. Bu kararın uygulama tebliği de 1 Mayıs tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre sığır yetiştiriciliğini desteklemek için hazine faiz destekli 60 milyon liraya kadar işletme ve yatırım kredisi kullandırılacak. 50 büyükbaş hayvanı olana 60 milyon lira kredi verilecek.

60 MİLYON LİRAYA KADAR KREDİ 

Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliğini desteklemek için hazine faiz destekli 60 milyon liraya kadar işletme ve yatırım kredisi kullandırılacak.

Karar kapsamında kredi/finansmandan faydalanacak olan faydalanıcılar, belirlenen kriterleri sağlamaları durumunda 60 milyon liralık yatırım ve işletme kredisini yüzde 100 faiz indirimli kullanabilecekler.

Tarımdan Haber'de yer alan bilgilere göre sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliğinde 60 milyon lira üst limitli yatırım ve işletme kredisinin şartları nedir ve hangi kriterlere göre faiz indiriminden yararlanılacak?

50 BAŞ VE ÜZERİ OLMASI GEREKİYOR

Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliğinde yüzde 100 faiz indirimli yatırım ve işletme kredisini kullanabilmek için öncelikle işletmede 50 baş ve üzeri manda veya damızlık sığır bulunması gerekiyor. 50 başın altındaki işletmelere hazine destekli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmayacak.

HANGİ HAYVAN IRKLARINA KREDİ VERİLECEK

Sığır yetiştiriciliği için kullandırılacak olan yatırım kredisi/finansmanı, sütçü ırklardan (Jersey, Holstein-SA/Siyah Alaca ve Avrupa kırmızıları) ve kombine ırklardan (Montbeliard, Brown Swiss ve Simental) ile manda alımlarını kapsıyor.

Diğer yandan, barınak yapımı ve tadilatı, süt sağım ünitesi ve süt soğutma tankı, tam otomatik süt sağım makineleri (sağım robotları), yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme makinesi, silaj makinesi, hayvan yatağı, travay, gübre yönetimi ile ilgili altyapı ve alet-ekipman alımı, kurulu işletmelerin münferit alet-ekipman alımları ile diğer yatırım giderleri için de kredi kullanılabilecek.

EN AZ 36 AYLIK OLMASI GEREKİYOR

Kredi/finansman ile temin edilecek sığırların Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, ilk yavrusuna gebe veya ilk doğumunu yapmış ve azami otuz altı aylık yaşta olması gerekiyor. Kredi/finansman ile temin edilecek damızlık mandaların ise Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, ilk yavrusuna gebe veya en fazla ilk doğumunu yapmış ve azami kırk sekiz aylık yaşta olması gerekiyor.

DAMIZLIK DÜVELER 4-15 AYLIK OLACAK

Damızlık düve yetiştiriciliği faaliyeti bulunan işletmelerde işletme kredisi/finansmanı ile temin edilecek damızlık sığırlar, HBS’ye kayıtlı, damızlık belgesine sahip, dört-on beş aylık yaş aralığında olmalıdır. Bu faaliyet kapsamında kredi/finansman ile temin edilecek mandalar HBS’de kayıt altına alınmış, on iki-yirmi dört aylık yaş aralığında olmalıdır.

Bu kapsamda işletme ve/veya yatırım kredisi/finansmanı kullandırılabilmesi için, hayvan alımı amacıyla kredi/finansman kullandırılmasa dahi işletmeye alınacak hayvanların belirtilen nitelikleri taşıması gerekir. Kurulu işletmelerin hayvan alımı dışındaki işletme ve/veya yatırım kredisi/finansmanı taleplerinde ise hayvanların yaşı dışındaki diğer tüm kriterler aranacak.

FAİZ İNDİRİMİ YÜZDE 50 OLACAK

60 milyon lira üst limitli yatırım ve işletme kredisinde faiz indirimi yüzde 50 olacak ancak istenilen kriterlerin sağlanması durumunda faiz indirimi yüzde 100’e kadar çıkabilecek. Buna göre,

Planlı üretim şartını yerine getirenlere ekstradan yüzde 20 faiz indirimi yapılacak. Peki sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliğinde planlı üretim şartı nedir?

Hayvansal üretim için; Bakanlık Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen kırmızı et, çiğ süt, beyaz et üretimine yönelik; Süt havzası planlama bölgesi olarak belirlenen Amasya, Çorum, Tokat, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Muş, Erzurum ve Tunceli illerinde üretim yapan faydalanıcılar planlı üretim özellikli kriterinden yararlandırılacak.

Destek ile ilgili Resmi Gazete'deki detayları okumak için buraya tıklayınız.

BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Teğmenler soruşturmasında görevden almalar Bankalara dolar talimatı gitti! 9 kilo vermişti! Derin göğüs dekoltesi olay oldu